Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

Επανάληψη των Θερμοπυλών. Αναλογία ένας προς πενήντα

Ο Κίτσος Τζαβέλας με 130 παληκάρια πολέμησε 6.000 συνολικά τουρκοαιγύπτιους στο νησί της Κλείσοβας που ήταν το τελευταίο προπύργιο των υπερασπιστών πριν από το Μεσολόγγι.Το νησάκι είχε περίμετρο περί τα 300 μέτρα και περιβαλλόταν από πρόχωμα ύψους περίπου δύο μέτρων, για να μην μπαίνει η θάλασσα και την πλημμυρίζει. Η μάχη που έγινε την 25η Μαρτίου 1826, από τους ειδικούς θεωρείται μία από τις θρυλικές μάχες της παγκόσμιας ιστορίας.
Πρώτα χτύπησε ο Κιουταχής με 3.000 τούρκους.
Αφού έσπασε τα μούτρα του, ο Ιμπραήμ έστειλε τον γαμπρό του Χουσεΐν με 3.000 Αιγύπτιους.
Ο Χουσεΐν σκοτώθηκε κι ο στρατός του αποδεκατίστηκε.
«Καμία βολή χαμένη» ήταν η εντολή του Κίτσου Τζαβέλλα.
Μετά τις αλλεπάλληλες εφόδους των Οθωμανών που αποκρούστηκαν με επιτυχία, έγινε ηρωική έφοδος της Ελληνικής φρουράς με επικεφαλής τον Τζαβέλα, που καταδίωξε τους αντιπάλους μέσα στη λιμνοθάλασσα και τους εξόντωσε μαζικά. Δυνάμεις Μεσολογγιτών από τη στεριά, μπήκαν στη μάχη και κυνηγήσαν τον εχθρό μέχρι τέλους. Έτσι βγήκε ο θρύλος ότι «τις νύχτες βογκά το αίμα των Αιγυπτίων» στην Κλείσοβα.
Εκείνο το βράδυ χάθηκαν χιλιάδες στρατιώτες του Ιμπραήμ. Ο τελικός απολογισμός ήταν δραματικός για τους Οθωμανούς.Άλλοι υπολογίζουν τις απώλειες τους σε 2.500 και άλλοι σε 3.500.
131 Έλληνες μαχητές υπερασπίστηκαν επιτυχώς μια νησίδα 300 μέτρων απέναντι σε δύο στρατούς συνολικής δύναμης 6.000 ανδρών. Απέκρουσαν έντεκα αλλεπάλληλες επιθέσεις και έγραψαν ιστορία.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...