Δεκάδες κρητικοί αναζητούν τα οστά των πεσόντων συγγενών τους στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Αλβανία κατά τη διάρκεια του Ελληνο - Ιταλικού πολέμου 1940 - 41.
Η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη ξεκίνησε ούσιαστικά στις αρχές του 2018, όταν μετά από πολλές δεκαετίες αναμονής, Ελλάδα και Αλβανία εφάρμοσαν μια συμφωνία που άνοιγε το δρόμο για ένα ιερό χρέος του Έθνους: Την αναζήτηση, την εκταφή, και τον προσδιορισμό της ταυτότητας των Ελλήνων Πεσόντων Στρατιωτικών, οι οποίοι ενταφιάστηκαν μετά τις μάχες εντός αλβανικού εδάφους.
Συνολικά, 7.996 έλληνες Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί και Οπλίτες, έμειναν για πάντα στα βουνά της Αλβανίας, περιμένοντας "καρτερικά" για δεκαετίες τον επαναπατρισμό τους, αυτή τη φορά για μια κανονικά ταφή, για λίγο λιβάνι και λίγο θυμίαμα από τους συγγενείς τους... Ανάμεσά τους και 920 Κρήτες πεσόντες, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία υπηρετούσαν στα τρία Συντάγματα της V Mεραρχίας Κρητών. Αυτοί οι Ήρωες έμειναν για πάντα θαμμένοι στην Αλβανία, ενώ οι υπόλοιποι πεσόντες (μέχρι να συμπληρωθεί ο συνολικός αριθμός των 1.147 νεκρών Κρητών που έπεσαν στις επιχειρήσεις) είχαν ενταφιαστεί εντός της Ελλάδας, καθώς είχαν μεταφερθεί στα Νοσοκομεία της Άρτας, των Ιωαννίνων, της Αθήνας κλπ, οπότε ήταν δυνατή η ταυτοποίηση και η κανονική ταφή τους.
Στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή της Ρένας Σημειαντωνάκη, μίλησε ο Σμηναγός ε.α. Μιχάλης Πολυμιάδης, ο οποίος πριν από αρκετά χρόνια, ξεκίνησε να βρει τα οστά του παππού του, ο οποίος έπεσε ηρωικά μαχόμενος στην Αλβανία. Μετά από πολύχρονες προσπάθειες, ταξίδια στην Αλβανία (σε περιόδους όπου δεν υπήρχε η διακρατική συμφωνία) ο εντοπισμός των οστών τόσο του ίδιου, όσο και άλλων πεσόντων που είχαν καταγωγή από τη Μυτιλήνη, έφερε τους πρώτους στρατιώτες κοντά με τους συγγενείς τους!
Tα οστά Ελλήνων πεσόντων, είχαν μεταφερθεί μέσα σε κασελάκια σε εκκλησίες της Κορυτσάς, του Πόγραδετς και αλλού, προκειμένου να θυμιάζονται και να λειτουργούνται από τους ιερείς. Στις περιπτώσεις αυτές αν και όλα τα κασελάκια έγγραφαν την ένδειξη "Άγνωστος Έλληνας Στρατιώτης", υπήρχαν τα στοιχεία και οι συντεταγμένες όπου είχαν ανευρεθεί και εκταφιαστεί τα οστά τους.
Μέχρι στιγμής έχουν δώσει δείγμα 271 Κρητικοί, οι οποίοι βρίσκονται σε αναζήτηση των συγγενών τους, και ο κ. Πολυμιάδης απηύθυνε κάλεσμα μέσω του Ράδιο Κρήτη, σε όσους δεν το έχουν κάνει ακόμα, να το πράξουν. "Είναι μια καλή ευκαιρία να "ζωντανέψουν" ξανά οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες στρατιωτών, πριν φύγουν για το μέτωπο, που υπάρχουν σε πολλά σπίτια στην Κρήτη".
Το δείγμα με τη λήψη 3 cc αίματος, στέλνεται στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, όπου ήδη υπάρχουν δύο βάσεις δεδομένων: μία οστών που βρέθηκαν στην Αλβανία και μία δεύτερη, αίματος.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι εκταφές στην Αλβανία, αφορούν περιοχές όπου έπεσαν οι Κρήτες στρατιώτες, οι οποίοι υπηρετούσαν στην V Μεραρχία καθώς αυτή επιχείρησε γύρω από την Κλεισούρα και το Τεπελένι.
Ο κ. Πολυμιάδης, προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Όσοι επιθυμούν να μάθουν περισσότερες πληροφορίες, μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 6983505856 και 2682029710.
Ακουστε το ηχητικό με τη συνέντευξη του κ. Πολυμιάδη:
Η διακρατική συμφωνία
Όπως έχει αναφέρει παλαιότερα σε ανακοίνωσή του το ΓΕΕΘΑ, οι εργασίες εντάσσονται στο πλαίσιο υλοποίησης σχετικής διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας καθώς και των συμφωνηθέντων στις 20 Δεκεμβρίου 2017 από τη Μεικτή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.
Η υλοποίηση της διαδικασίας ταυτοποίησης των εντοπιζόμενων οστών, απαιτεί τη λήψη 2 δειγμάτων αίματος από τους ενδιαφερόμενους εν ζωή συγγενείς των πεσόντων και ειδικότερα 1 δείγματος από τη μητρική «γραμμή» και 1 δείγματος από την πατρική «γραμμή», ως εξής:
-Από τη μητρική «γραμμή»
-Από αδελφό/ή του πεσόντα ο οποίος/α να προέρχεται από την ίδια μητέρα.
-Από παιδί της αδελφής του πεσόντα (ανιψιός-ανιψιά).
-Από παιδί (αγόρι-κορίτσι) της εξαδέλφης του πεσόντος, της οποίας η μητέρα να είναι αδελφή της μητέρας του πεσόντος.
-Από παιδί της κόρης της αδελφής του πεσόντος.
-Από την πατρική «γραμμή»
-Από αδελφό του πεσόντος ο οποίος να προέρχεται από τον ίδιο πατέρα.
Από υιό του πεσόντος
Από υιό του αδελφού του πεσόντος (ανιψιός).
Από εξάδελφο του πεσόντος (υιός του αδελφού του πατέρα του) ή από τον υιό του ως άνω εξαδέλφου του.
Τα δείγματα αίματος απαιτείται να τοποθετηθούν σε σωληνάρια προπυλενίου με αντιπηκτικό παράγοντα EDTA (γενική αίματος) και θα πρέπει απαραιτήτως να συνοδεύονται με ενυπόγραφη συγκατάθεση των συγγενών των πεσόντων. Υπόδειγμα εντύπου παροχής συγκατάθεσης είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα ΓΕΕΘΑ. Για περισσότερες πληροφορίες επί της διαδικασίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνο 210-7494749 του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών / Κέντρο Μοριακής Βιολογίας.
Για την απαιτούμενη αιμοληψία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν αδαπάνως στα παρακάτω στρατιωτικά νοσοκομεία-υγειονομικές μονάδες:
-Ν.
Αττικής: 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών-417 Νοσηλευτικό
Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ)-414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο
Ειδικών Νοσημάτων-Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών (ΝΝΑ)-251 Γενικό Νοσοκομείο
Αεροπορίας (251 ΓΝΑ).
-424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως (Ν. Θεσσαλονίκης).
-Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης (Ν. Χανίων).
-404 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Λάρισας.
-411 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Τρίπολης.
-212 Κινητό Χειρουργικό Νοσοκομείο Εκστρατείας (Ν. Ξάνθης).
-216 - 219 Κινητά Χειρουργικά Νοσοκομεία Εκστρατείας (Ν. Έβρου).
-88 Τάγμα Υγειονομικού (Ν. Λήμνος).
-98 Τάγμα Υγειονομικού Εθνοφυλακής (Ν. Λέσβος).
-96 Τάγμα Υγειονομικού Εθνοφυλακής (Ν. Χίος).
-79 Τάγμα Υγειονομικού Εθνοφυλακής (Ν. Σάμος).
-80 Τάγμα Υγειονομικού Εθνοφυλακής (Ν. Κως).
-95 Τάγμα Υγειονομικού Εθνοφυλακής (Ν. Ρόδος).
Εναλλακτικά οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν σε οιοδήποτε ιδιωτικό μικροβιολογικό εργαστήριο από το οποίο θα πραγματοποιηθεί η απαιτούμενη αιμοληψία και τα δείγματα θα αποσταλούν (μέσω courier) στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών / Κέντρο Μοριακής Βιολογίας (Λεωφ. Μεσογείων 138 και Κατεχάκη, Τ.Κ.11525). Στην περίπτωση αυτή οι ενδιαφερόμενοι θα επιβαρυνθούν το ανάλογο κόστος.
Για τα οστά τα οποία ανευρίσκονται και καθοιονδήποτε τρόπο καθίσταται εφικτή η αναγνώρισή τους, θα ενημερώνονται από την αρμόδια Διεύθυνση του ΓΕΕΘΑ οι συγγενείς / απόγονοι του πεσόντα.
Για οποιαδήποτε ερώτηση ή πληροφορία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 210 6573274 - 6575020 της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/Β1), κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.