Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020

Αγία Γολινδούχ η Περσίδα που μετονομάστηκε Μαρία

Η Αγία αυτή ήταν από την Περσία και έζησε στα χρόνια του βασιλιά των Περσών Χοσρόη και των Ρωμαίων Μαυρικίου (582 – 602 μ.Χ.).

Η αγία μάρτυς Γολινδούχ έζησε τον 6ο αιώνα στην Περσία, όταν εκεί βασίλευε ο Χοσρόης. Ήταν ειδωλολάτρισσα και είχε σύζυγο κάποιον αρχιμάγο.

Η μεταστροφή της στο χριστιανισμό έγινε με τον εξής θαυμαστό τρόπο:

Ήρθε σε έκσταση και είδε άγγελο Κυρίου, που την οδήγησε σε τόπο πύρινο και σκοτεινό. Εκεί μέσα διέκρινε τους προγόνους της, που λάτρευαν τα είδωλα. Ύστερα τη μετέφερε σε άλλον τόπο φωτεινό, όπου ευφραίνονταν όσοι είχαν πιστέψει στο Χριστό.

Σαγηνευμένη από την ομορφιά του τόπου εκείνου, θέλησε να μπει μέσα, αλλά την εμπόδισε ο άγγελος λέγοντας:

– Εδώ δεν μπαίνουν οι άπιστοι!

Μετά την οπτασία αυτή, ενδιαφέρθηκε αμέσως να μάθει για το Χριστό. Σε σύντομο χρονικό διάστημα πίστεψε, βαπτίστηκε και ονομάστηκε Μαρία.

Ο μάγος σύζυγός της, οργισμένος μαζί της, συμφώνησε με το βασιλιά της Περσίας και την καταδίκασαν σε εξορία. Έμεινε λοιπόν η αγία δεκαοκτώ ολόκληρα χρόνια σ’ ένα φρούριο.

Μετά την εξορία, επειδή και πάλι δεν δεχόταν ν’ αρνηθεί την πίστη της στο Χριστό, υποβλήθηκε σε μύρια βασανιστήρια.

Τέλος, τη σφράγισαν στο λαιμό και την οδήγησαν για ν’ αποκεφαλιστεί. Τότε όμως επενέβη άγγελος Κυρίου, που έβγαλε τη σφραγίδα από το λαιμό της και διέταξε το δήμιο να την αφήσει ελεύθερη.

Αλλά, επειδή η αγία λυπήθηκε που δεν έπαθε για το Χριστό, ήρθε πάλι ο άγγελος με γυμνό ξίφος στο χέρι και τη χτύπησε ελαφρά στο λαιμό. Το αίμα που έτρεξε κοκκίνισε τα ρούχα της, με τα οποία αργότερα έγιναν πολλές θεραπείες.

Έφυγε κατόπιν η αγία και πήγε στα Ιεροσόλυμα, για να προσκυνήσει τους Αγίους Τόπους. Εκεί υπήρχαν μερικά μοναστήρια που ακολουθούσαν την αίρεση του μονοφυσίτη Σεβήρου.

– Κύριε, προσευχήθηκε η αγία, αποκάλυψέ μου αν πρέπει να επικοινωνήσω μαζί τους.

Βλέπει τότε έναν άγγελο να κρατάει δύο ποτήρια, ένα σκοτεινό κι ένα φωτεινό.

– Το φωτεινό, της λέει, συμβολίζει την Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ το σκοτεινό τη συναγωγή των αιρετικών.

Όταν η μακαρία επισκέφθηκε τον ευκτήριο ναό του αγίου Σεργίου, αρρώστησε ελαφρά. Κι αφού προσευχήθηκε για τη σωτηρία όλου του κόσμου, παρέδωσε την καθαρή ψυχή της στα χέρια του Θεού.

Από το βιβλίο: ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ. Ιερά Μονή Παρακλήτου, Ωρωπός Αττικής 2013, σελ. 155

https://oikohouse.wordpress.com

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...