Τρίτη 21 Ιουλίου 2020

Ποιο ήταν το 2ο Ραίχ και ποια μάχη το γέννησε;

Όλοι γνωρίζουμε το Γ' Ράιχ του Χίτλερ. Όχι όμως τα πρώτα δύο! Η λέξη Ράιχ σημαίνει "βασίλειο" ή "αυτοκρατορία". Είναι παρμένη από το ιστορικό όνομα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Γερμανικού Έθνους (Heiliges Römisches Reich Deutscher Nation), η οποία υπήρξε από το 962 μέχρι το 1806 και αποτελεί το λεγόμενο "Πρώτο Ράιχ". Ακολούθησε το "Δεύτερο Ράιχ" απ'το 1871-1919. Ο Όττο φον Βίσμαρκ, ο οποίος σήμερα θαυμάζεται στη Γερμανία ως εξαίρετος μαχητής και ηγέτης, ήταν δικτάτορας της χώρας εκείνη την περίοδο. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, το γερμανικό ιππικό κατέκτησε τη Γαλλία το 1871. Μ'αυτήν την σπουδαία νίκη, ο Γουλιέλμος ο Α' της Πρωσίας, που ηγούνταν της εκστρατείας, στέφθηκε από τον Βίσμαρκ Κάϊζερ, τίτλος που στην κυριολεξία σημαίνει Καίσαρας. Ο Αυτοκράτορας Γουλιέλμος Β'είναι αυτός,που οδήγησε τους λαούς στον Α'παγκόσμιο πόλεμο αλλά και στο τέλος του 2ου Ράιχ.

Ήταν 19 Ιουλίου 1870 όταν η Γαλλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Πρωσία. Είναι η αρχή μιας μακράς αλυσίδας πολέμων ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία, με έπαθλο τις περιοχές Αλσατίας και Λορένης και επακόλουθο τους παγκόσμιους πολέμους του 20ου αιώνα.

Ο Γαλλοπρωσικός πόλεμος (Ιούλιος 1870 – Μάιος 1871) ήταν ένοπλη σύγκρουση της δεύτερης Γαλλικής Αυτοκρατορίας υπό τον Ναπολέοντα Γ΄ με τον σύνδεσμο γερμανικών κρατών υπό την ηγεσία της Πρωσίας. Αφορμή στάθηκε η διαφωνία της Γαλλίας στην ανακήρυξη του Γερμανού πρίγκιπα Λεοπόλδου των Χοεντσόλερν σε υποψήφιο βασιλιά της Ισπανίας.

Οι Γάλλοι ηττήθηκαν στην μάχη του Σεντάν (Sedan) στη Βορειοανατολική Γαλλία την 1η Σεπτεμβρίου 1870. Την επομένη, 2 Σεπτεμβρίου 1870, ο αυτοκράτορας της Γαλλίας Ναπολέων Γ΄ μαζί με 100.000 στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν και η αυτοκρατορία κατέρρευσε.

Ωστόσο η Γαλλία συνέχισε τον πόλεμο μέχρι την μάχη του Μετς (Metz) στη Βορειοανατολική Γαλλία όπου 180.000 Γάλλοι αιχμαλωτίστηκαν και υπογράφηκε η συνθηκολόγηση τον Φεβρουάριο του 1871 μεταξύ του Γάλλου πρωθυπουργού Αντόλφ Τιέρ (Adolphe Thiers, 1797–1877) και του πρωθυπουργού της Πρωσίας και αργότερα Καγκελάριου Όττο Φον Μπίσμαρκ (Otto von Bismarck, 1815–1895). Η Συνθήκη επέβαλε στην Γαλλία την καταβολή ενός ή δύο δισεκατομμυρίων φράγκων ως πολεμική αποζημίωση καθώς και την προσάρτηση της Αλσατίας και της Λωρραίνης στη Γερμανία.

Ωστόσο η εθνοφρουρά και οι εργάτες του Παρισιού αντέδρασαν, παρά το γεγονός ότι ήταν υπό πολιορκία από τους Γερμανούς από τον Σεπτέμβριο του 1870 έως τον Ιανουάριο του 1871, και τον Μάρτιο του 1871 κατέλαβαν το Παρίσι δημιουργώντας την Παρισινή Κομμούνα, η οποία κατεστάλη βίαια από τα γαλλικά στρατεύματα, που παρέμειναν πιστά στον Τιέρ, με την υποστήριξη των Πρώσων.

http://www.mentality10.com/se-10-deuterolepta-category/item/145-se-10-poio-einai-to-1o-kai-to-2o-raix
πηγή 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...