Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022

Η παραμυθένια πόλη της Ηπείρου που θυμίζει την ιταλική ριβιέρα

Πολύχρωμα, γραφικά σπιτάκια αμφιθεατρικά χτισμένα σε έναν μικρό κόλπο που αγκαλιάζουν την υδάτινη αγκαλιά της θάλασσας. Η συγκεκριμένη περιγραφή θα μπορούσε πολύ εύκολα να παραπέμπει σε κάποιο από τα κουκλίστικα χωριουδάκια στην ιταλική ριβιέρα (σε ελληνική απόδοση Ακτή Αμάλφι), όπως το υπέροχο Ποζιτάνο.
Ωστόσο, αυτό το σκηνικό βρίσκεται στην Ελλάδα και μάλιστα στην περήφανη Ήπειρο. Γνωστή και ως το «διαμάντι» ή το «νησί» της Ηπείρου, η Πάργα είναι μια πανέμορφη παραθαλάσσια γραφική πόλη, που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα αντίστοιχα δημοφιλή θέρετρα του εξωτερικού.

Στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Πρέβεζας και χτισμένη αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 140 μέτρων συνδυάζει την ομορφιά της φύσης με την γραφικότητα και την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, χαρακτηριστικά στοιχεία που την έχουν αναδείξει σε αγαπημένο προορισμό των Ελλήνων και όχι μόνο.



Τα πολύχρωμα κτίρια φτάνουν μέχρι τα νερά του Ιονίου, ενώ ανηφορίζοντας τα γραφικά σοκάκια προς το λόφο με το κάστρο, ο επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει την ντόπια λαϊκή αρχιτεκτονική σε κάθε κουκλίστικο σπίτι. Το φρούριο της Πάργας με την τοξωτή πύλη, τα πολυβολεία, τους προμαχώνες και τα οχυρά κάποτε έπαιξε ζωτικής σημασίας ρόλο για την επιβίωση της πόλης.

Αυτό που σίγουρα κεντρίζει το ενδιαφέρον είναι το μικροσκοπικό Νησί της Παναγίας ακριβώς απέναντι από την πόλη, που μοιάζει βγαλμένο από πανέμορφη καρτ ποστάλ. Εκεί δεσπόζει η εκκλησία της Παναγίας και ένα κάστρο κατασκευασμένο από Γάλλους.

Οι παραλίες της περιοχής (Λίχνος, Πίσω Κρυονέρι, Βάλτος) –οι εναλλαγές από αμμώδεις ακτές και μικρούς όρμους είναι εκπληκτικές– με τα κρυστάλλινα διαυγή νερά και την χρυσαφένια αμμουδιά ή το ψιλό βότσαλο στους πρωταγωνιστές του καλοκαιριού!












Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...