Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

Βιταμίνη D: Τα 5 σημάδια που ξεφεύγουν από τους γιατρούς και φανερώνουν ανεπάρκεια

Η έλλειψη της βιταμίνης D στον οργανισμό μας, μπορεί να φανεί με διάφορα συμπτώματα, που δεν φανταζόμαστε.

Ονομάζεται και «βιταμίνη του ήλιου» επειδή, σε αντίθεση με άλλα θρεπτικά συστατικά, δεν την παίρνουμε από τις τροφές, αλλά συντίθεται από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής όμως, με την πολύωρη παραμονή στους κλειστούς χώρους για τους ενήλικες και τη συνεχή ενασχόληση με τις ηλεκτρονικές συσκευές για τα παιδιά, έχει ως αποτέλεσμα 1 στους 5 να έχουν ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό τους.

Η έλλειψη βιταμίνης D αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας, καθώς μακροπρόθεσμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου.

Επίσης, πολλά από τα συμπτώματα της έλλειψης της συγκεκριμένης βιταμίνης, μπορεί να διαφύγουν την προσχή του γιατρού.

Δείτε τα βασικά σημάδια της ανεπάρκειας βιταμίνης D:
Συχνές λοιμώξεις

Η βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος. Χωρίς επαρκείς ποσότητες, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού δεν λειτουργούν αποτελεσματικά αφήνοντάς μας έκθετους σε λοιμώξεις.

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη λειτουργία δύο βασικών τμημάτων του ανοσοποιητικού συστήματος, της προσαρμοστικής και της έμφυτης ή φυσικής ανοσίας. Η προσαρμοστική είναι αυτή που θυμάται ποιοι ιοί έχουν περάσει από τον οργανισμό –αν για παράδειγμα περάσατε ανεμοβλογιά σε νεαρή ηλικία- και εξασφαλίζει ότι δεν θα τους πάρετε ξανά. Η έμφυτη ανοσία σχετίζεται με σημεία όπως η μύτη προκειμένου να σας προστατεύει από τις καθημερινές λοιμώξεις. Και οι δύο είναι απαραίτητες και χρειάζονται επαρκή επίπεδα βιταμίνης D για να λειτουργήσουν. Εάν αισθάνεστε ότι είστε «μαγνήτης» για τις λοιμώξεις ή χρειάζεστε πολύ χρόνο για να αναρρώσετε, κάντε εξετάσεις.
Έχετε κατάθλιψη – ειδικά το χειμώνα

Η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση υγιών επιπέδων σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Πρόκειται για νευροδιαβιβαστή που είναι απαραίτητος στη ρύθμιση της διάθεσης και η έλλειψή του έχει συσχετιστεί με την κατάθλιψη.

Έρευνα του 2014 επιβεβαίωσε τη σχέση μεταξύ της ανεπάρκειας βιταμίνης D και της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής, δηλαδή των συμπτωμάτων κατάθλιψης που έχουν οι άνθρωποι κατά τους χειμερινούς μήνες λόγω της έλλειψης ήλιου και φωτός.


Μόνιμη κούραση

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια. Αν νιώθετε μονίμως κουρασμένοι, μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι δεν αφομοιώνετε τα θρεπτικά συστατικά των τροφών και ότι η ικανότητα των κυττάρων του σώματός σας να παράγει ενέργεια από τις τροφές μειώνεται λόγω της έλλειψης βιταμίνης D.

Σχετική μελέτη έδειξε ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D, βελτίωσε σημαντικά τα επίπεδα κόπωσης.
Πόνοι στις αρθρώσεις / Αδύναμα οστά

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη ρύθμιση των επιπέδων ασβεστίου και φωσφορικών αλάτων στο σώμα, γι’ αυτό παίζει βασικό ρόλο στη λειτουργία των αρθρώσεων, των μυών και των δοντιών. Τα κατάλληλα επίπεδα βοηθούν στην απομάκρυνση του κινδύνου οστεομαλακίας και οστεοπόρωσης.

Η έλλειψη βιταμίνης D αυξάνει τον κίνδυνο καταγμάτων. Μελέτη του 2014 έδειξε η ανεπάρκεια βιταμίνης D στους άνω των 50 ετών, αυξάνει τον κίνδυνο για πόνους στις αρθρώσεις των ισχίων και των γονάτων. Ο πόνος επιδεινώνεται εάν η ανεπάρκεια δεν αντιμετωπιστεί με συμπληρώματα.


Οι μύες σας υποφέρουν

Η βιταμίνη D υποστηρίζει τη λειτουργία των μυών, καθώς οι υποδοχείς της βρίσκονται σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των μυών. Αν έχετε γενικά πολλούς μυϊκούς πόνους, αυτό είναι το πρώτο σημάδι ανεπάρκειας.

Η βιταμίνη D εισέρχεται στα μυϊκά κύτταρα όταν μεταβολίζεται, ενισχύοντας τις μυϊκές συσπάσεις, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη των πτώσεων και για την οικοδόμηση της μυϊκής δύναμης και των οστών μέσω της άσκησης.

Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει σχέση μεταξύ του χρόνιου πόνου που δεν ανταποκρίνεται σε θεραπεία και της ανεπάρκειας της βιταμίνης D. Η λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να βοηθήσει.
Παίρνετε αρκετή βιταμίνη D;

Τα επίπεδα βιταμίνης D εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα του δέρματός σας να παράγει τη βιταμίνη όταν είστε εκτεθειμένοι στον ήλιο. Όσο πιο σκούρο είναι το δέρμα τόσο χαμηλότερη είναι η φυσική παραγωγή βιταμίνης D, καθώς η μελανίνη του δέρματος παρέχει φυσικά μεγαλύτερη προστασία από τις ακτίνες UV.

Αυτό σημαίνει ότι οι σκουρόχρωμοι πρέπει να περνούν περισσότερο χρόνο στον ήλιο από τους ανοιχτόχρωμους για να συνθέσουν επαρκή ποσότητα.

Σε αυτούς που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανεπάρκειας περιλαμβάνονται:

– Ηλικιωμένοι που είναι κλεισμένοι στο σπίτι ή ζουν σε οίκους ευγηρίας
– Υπάλληλοι γραφείου που περνούν πολλές ώρες σε κλειστούς χώρους
– Άνθρωποι που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του σώματός τους με ρούχα για θρησκευτικούς λόγους.
– Όσοι εργάζονται σε νυχτερινές βάρδιες και κοιμούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας
Πώς θα πάρετε την απαραίτητη βιταμίνη D

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να έχουν επαρκή επίπεδα βιταμίνης D αν εκτίθενται σε ηλιακό φως περίπου 20 λεπτά την ημέρα με ακάλυπτα τα χέρια ή τα κάτω άκρα και χωρίς αντηλιακό από τα τέλη Μαρτίου ή τις αρχές Απριλίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, τις ώρες 11πμ. έως 3μμ.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D είναι τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, τόνος), οι κρόκοι των αυγών, το τυρί, το συκώτι και τρόφιμα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D, όπως ορισμένα δημητριακά και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...