Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

Οι καταιγίδες του Δία όπως δεν τις έχετε ξαναδεί (βίντεο)

Η φωτογραφία αποκάλυψε νέα δεδομένα για το εντυπωσιακό φαινόμενο


Αυτή η εντυπωσιακή φωτογραφία του Δία δημιουργήθηκε από τρεις ξεχωριστές εικόνες, τις οποίες έλαβε το διαστημόπλοιο Juno της NASA, όταν έκανε ένα κοντινό πέρασμα από τον γιγαντιαίο πλανήτη.

Ο ανιχνευτής του διαστημοπλοίου διαθέτει έγχρωμη κάμερα και οι επιστήμονες ενθαρρύνονται να επεξεργάζονται τα δεδομένα που στέλνει για να δημιουργούν τις δικές τους απεικονίσεις του πλανήτη. Το BBC αναφέρει ότι τη συγκεκριμένη εικόνα, παρήγαγε ο Kevin M Gill. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ονόμασε τη φωτογραφία “Μάρμαρο του Δία”, μια σαφέστατη αναφορά σε παλαιότερες δορυφορικές φωτογραφίες της Γης, που είχαν ονομαστεί «Μπλε Μάρμαρο». Όλες οι φωτογραφίες του Δία έχουν τραβηχτεί μεταξύ 26.900 και 95.400 χιλιομέτρων από την επιφάνεια του πλανήτη.

Η συγκεκριμένη λήψη προσφέρει υπέροχη θέα στις καταιγίδες του νότιου ημισφαιρίου και ειδικά στον διάσημο κυκλώνα «Μεγάλο Κόκκινο Σημείο» (Great Red Spot). Η αποστολή του Juno αποκάλυψε νέα στοιχεία για το συγκεκριμένο φαινόμενο, το οποίο οι επιστήμονες μελετούν για χρόνια. Συγκεκριμένα οι «ρίζες» του κυκλώνα ανιχνεύονται τουλάχιστον 350 χιλιόμετρα μέσα στην ατμόσφαιρα του πλανήτη.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...