Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019

Όλα όσα δεν ξέρετε για την νέα Ουκρανική Εκκλησία-Πού θα τα «σπάσουν» με το Φανάρι -Τα δολάρια των ενοριών, τα δικαιώματα του Πατριαρχείου και η «καραμπόλα» της Αυστραλίας

Θεοφάνεια γιορτάζουμε, Επιφάνιος ο νέος Ουκρανός μητροπολίτης, αλλά το Άγιο Πνεύμα απουσιάζει….

Κι ενώ όλα είναι έτοιμα για τις διήμερες εκδηλώσεις παράδοσης-παραλαβής του Τόμου αυτοκεφαλίας υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που μπορεί να χαλάσουν την συνταγή.

Όχι βέβαια το σόου που έχουν στήσει Φαναριώτες και Ουκρανοί με την υπερπροβολή του θέματος επί δύο ημέρες και μάλιστα στην μεγάλη εορτή των Θεοφανείων-θου Κύριε-αλλά όσον αφορά στην ουσία της νέας εκκλησίας.

Ο Τόμος θα δοθεί όπως έχει προγραμματιστεί. Άλλωστε ο Φιλάρετος έχει κλείσει συνέντευξη την Δευτέρα το βράδυ σε ουκρανικό κανάλι με αφορμή και την εορτή των Χριστουγέννων για τους Ουκρανούς με το ιουλιανό ημερολόγιο. Γιορτή που θέλει να αλλάξει ο Επιφάνιος και να την πάει με το γρηγοριανό…

Αν αφήσουμε όμως τα αλλαλάζοντα κύμβαλα Φαναρίου και Κιέβου και αναζητήσουμε την ουσία θα διαπιστώσουμε πως η ζωή της νέας Εκκλησίας και η συμβίωση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν θα είναι καθόλου ρόδινη.

“Είναι πολλά τα λεφτά Άρη” έλεγε η ατάκα από την γνωστή ελληνική ταινία…Και τα λεφτά είναι στην διασπορά!

Έχοντας οικονομικό ενδιαφέρον σε πλούσιες ξένες ενορίες του πρώην “Πατριαρχείου Κιέβου” η ηγεσία της νέας Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία λογικά δεν θα συμφωνήσει να τις παραχωρήσει στην Κωνσταντινούπολη.

Παρόλο που όλες οι απαραίτητες διατάξεις συμπεριελήφθησαν με σύνεση τόσο στον Τόμο αυτοκεφαλίας όσο και στον καταστατικό Χάρτη της νέας εκκλησίας, δεν θα είναι εύκολο να προστατευθεί το δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου να προάγει τη διασπορά.

Πάμε λίγο από την αρχή…

Στις 11 Οκτωβρίου 2018 η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποδέχθηκε δύο μεγαλύτερες μη αναγνωρισμένες Ορθόδοξες χριστιανικές ομολογίες της Ουκρανίας (UOC-KP και UAOC) στη δικαιοδοσία της.

Στα τέλη Νοεμβρίου, ελήφθη η τελική απόφαση να χορηγηθεί αυτοκεφαλία στη νέα ουκρανική εκκλησία και εγκρίθηκε το κείμενο του αντίστοιχου συνοδικού και πατριαρχικού Τόμου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Στη Σύνοδο ενοποίησης στις 15 Δεκεμβρίου, στο Κίεβο, δημιουργήθηκε στην δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (OCU), με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο. Ο επικεφαλής του πρώην UOC-KP Φιλάρετος Denisenko παρέμεινε στην OCU ως επίτιμος πατριάρχης και θα οδηγήσει την ανεξάρτητη εκκλησία μαζί με τον ΕΠιφάνιο μιας και παλαιότερα ήταν πνευματικός πατέρας του. Την ίδια μέρα υιοθετήθηκε ο Χάρτης της νεας εκκλησίας.

Στις 6 Ιανουαρίου, μετά από κοινή Θεία λειτουργία στο Φανάρι, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα παραχωρήσει στον Μητροπολίτη Επιφάνιο τον Τομό της αυτοκεφαλίας, αφότου σήμερα Σάββατο πέσουν οι υπογραφές.

Αυτή η απόφαση έθεσε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο μπροστά σε νέες προκλήσεις, ιδίως όσον αφορά την ορθόδοξη διασπορά σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με την επίσημη θέση της Κωνσταντινούπολης, που εκφράζεται στον Χάρτη και στον Τόμο, ο πρώην UOC-KP, δηλαδή ο Φιλάρετος, και οι έξω από την Ουκρανία Ιεράρχες και κληρικοί υπάγονται άμεσα στον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Ωστόσο, δεκάδες ξένες ουκρανικές ενορίες στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Λατινική Αμερική, την Αυστραλία, συμπεριλαμβανομένων δύο εξαρχειών, δημιούργησαν ένα σημαντικό εισόδημα (εκατομμύρια δολάρια). Οι εξ Ουκρανίας γνωρίζοντες αποκαλύπτουν πως η διασπορά συμβάλλει πολύ στον προσωπικό προϋπολογισμό του πρώην επικεφαλής του UOC-KP Φιλάρετου Ντενισένκο (πριν από δέκα χρόνια ο πλούτος του εκτιμάτο στα 300 εκατομμύρια δολάρια).

Έχοντας αυτό υπόψη, θα είναι η ηγεσία της νέας εκκλησίας (OCU) έτοιμη να δηλώσει παρούσα σε τέτοιες πλούσιες κοινότητες; Πιθανότατα, δεν θα είναι εύκολο να επιβληθεί το ιστορικό δικαίωμα της Κωνσταντινούπολης να κυβερνά την ορθόδοξη διασπορά.

Κύκλοι από την Αυστραλία καταγγέλουν ότι κατά τη διάρκεια μιας από τις επισκέψεις του στην Αυστραλία το 2017, ο σημερινός Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος έλαβε 300 χιλιάδες αυστραλιανά δολάρια.

Η κατάσταση περιπλέκεται καθότι πηγές από την Αυστραλία εμπλεκουν το όνομα του Σάββα Πιζάνια. Στο Σίδνεϊ ο εν λόγω κληρικός, αφότου καθαιρέθηκε το 2001 από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ξεκίνησε την Ενορία Αγίου Σάββα του εν Καλύμνω, η οποία θεωρείται σχισματική και υπάγεται στην μέχρι πρότινος «σχισματική» Εκκλησία του Κιέβου!

Όλα αυτά ζητούν απαντήσεις!!

Εν τω μεταξύ, οι αποκαταστημένοι από το Οικουμενικό Πατριαρχείο σχισματικοί στην Ουκρανία μάλλον δεν έχουν καταλάβει πως είναι πλεόν μια ενιαία εκκλησία. Ο Φιλάρετος φέρεται σαν να ενσωμάτωσε την ομάδα του Μακάριου στην δική του και η ομάδα του Μακάριου εκδίδει ημερολόγιο για το 2019 ως «Ουκρανική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξης Εκκλησία» (UAOC), δηλαδή με την μέχρι προ της Συνόδου του Κιέβου ονομασία της.

Την ίδια στιγμή ο Φιλάρετος Ντενισένκο απέστειλε προσκλήσεις για την παραδοσιακή συνάντηση για τα Χριστούγεννα εξ ονόματος του ίδιου του, του «Πατριάρχη», και όχι εξ ονόματος του προκαθημένου της νέας Εκκλησίας Επιφάνιου….

Βαβέλ!!!

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...