Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018

Τραμπ - Γκορμπατσώφ και η Πτώση της Αμερικανικής Αυτοκρατορίας

Όλα έχουν ένα τέλος και αυτό ισχύει και για την τελευταία αυτοκρατορία της εποχής μας

Raja Murthy, Asia Times
Παρουσίαση: Μιχαήλ Στυλιανού


«Ο μόνος πλούτος που σου μένει είναι αυτός που χάρισες» είπε ο Μάρκος Αυρήλιος (121-180 μ Χ), ο τελευταίος των Ρωμαίων Αυτοκρατόρων. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να ξέρει για έναν άλλο Ιταλό, τον Ντον Βίτο Κορλεόνε, (στην ταινία) του Μάριο Πούζο (Ο Νονός) και τον περίφημο ψίθυρό του: «Θα του κάνω μια προσφορά που δεν θα μπορέσει να αρνηθεί.» Το ότι ξεχνιούνται οι κωδικοί του Αυρηλίου και του Νονού επιταχύνει την παρακμή και την πτώση της Αμερικανικής Αυτοκρατορίας.
Ο Τραμπ κάνει προσφορές που ο κόσμος μπορεί να απορρίπτει. Με την αναθεώρηση εμπορικών συμφωνιών, το κόψιμο της δωροδοκίας και τον εξαναγκασμό ισχυρών εταιρειών να επιστρέψουν οίκαδε, οι ΗΠΑ ανακτούν οικονομικό πλούτο αλλά εγκαταλείπουν διεθνή εξουσία. Όπως η Περεστρόικα (αναδιάρθρωση) του Μιχαήλ Γκορμπατσώφ οδήγησε στον κατακερματισμό της αχανούς, (22 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια), επικράτειάς του. Οι αποτυχημένες πολιτικές του Γκορμπατσώφ οδήγησαν στον κατατεμαχισμό της Σοβιετικής ΄Ενωσης σε Ρωσία και ανεξάρτητα κράτη και στον αφανισμό της υπερδύναμης. Με ειρωνική νομοτέλεια, οι επιτυχίες των πολιτικών πρωτοβουλιών του Τραμπ θα επιταχύνουν τον θάνατο της αμερικανικής αυτοκρατορίας -με τις ΗΠΑ να ανακτούν την οικονομικήν υγεία τους αλλά να χάνουν τον ύπουλο, επίβουλο έλεγχό τους στον κόσμο.

Αυτή η εξασθένηση της επιρροής καταδείχτηκε όταν η Ινδία και επτά άλλες χώρες ορθώθηκαν για να αντιταχτούν στην απόφαση της Ουάσιγκτον να επανεπιβάλει τις μονομερείς παράνομες κυρώσεις της εναντίον του Ιράν. Η μεταγενέστερη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ότι εκχωρεί άδεια στις οκτώ χώρες να αγοράζουν πετρέλαιο από το Ιράν, έμοιαζε με την ύψωση της πράσινης σημαίας εκκίνησης του τραίνου που είχε ήδη απομακρυνθεί από τον σταθμό.
Ο Νόμος της δράσης και αντίδρασης λειτουργεί αδυσώπητα. Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία κατέρρευσε μετά από πολέμους απληστίας και όργια καταναλωτισμού. Μια παρόμοια Νέμεσις, το «πνεύμα/δαιμόνιο» Γκορμπατσώφ, στοιχειώνει τη Λεωφόρο Πενσυλβανίας, όπου ο Τραμπ, ανύποπτος, γράφει το τελευταίο κεφάλαιο του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου: Τον επίλογο των δυο ανταγωνιστικών υπερδυνάμεων που αναδύθηκαν από την τρομερότερη σύγκρουση της ανθρωπότητας.
Ο ανοικονόμητος 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να πετύχει να γίνει ένας οικονομικός Μεσσίας για την χώρα του, που είναι υπερφορτωμένη με ένα χρέος 21,6 τρισεκατομμυρίων. Αλλά οι επιπτώσεις θα είναι ο θάνατος της αμερικανικής ηγεμονίας. Αυτές που ζούμε, είναι οι μέρες παρακμής της τελευταίας αυτοκρατορίας.
Αυτοκράτορες και νονοί της Μαφίας ήξεραν ότι η άσκηση μεγάλης επιρροής σημαίνει να εξαγοράζεις . Ο Τραμπ ωστόσο ξεμπερδεύει με τα μπαξίσια -την ψαρόκολλα που εξασφαλίζει την συνοχή της αμερικανικής αυτοκρατορίας- και κάνει προτάσεις που αυτός τις θεωρεί «δίκαιες» αλλά που αντίθετα αποδιώχνουν την διεθνή κοινότητα – από τις προσταγές στα μέλη του ΝΑΤΟ και σε άλλες χώρες να πληρώσουν περισσότερα για την φιλοξενία των αμερικανικών λεγεώνων (800 στρατιωτικές βάσεις σε 80 χώρες) ως τις περικοπές της αμερικανικής βοήθειας.
Η αμερικανική βοήθεια σε διάφορες χώρες μειώθηκε από 50 δις στο οικονομικό έτος 2016, σε 37 δις το 2017 και σε 7,7 δις ως τώρα το 2018. ΄Ενας κόσμος λιγότερο εξαρτημένος από την αμερικανική γαλαντομία και τους γενναιόδωρους εμπορικούς δασμούς θα απορρίψει πολύ ευκολότερα το τραμπουκικό δόγμα «Είστε με εμάς ή εναντίον μας;» των Αμερικανών προέδρων. Με την τακτική του καρότου και του ροπάλου, που βασικά περνάει ως αμερικανική διπλωματία, το ρόπαλο χάνει την επιβολή του όσο το καρότο εξαφανίζεται.


Ο Ντον Βίτο Κορλεόνε (Μάρλον Μπράντο) στον Νονό. Μεγάλα Μπαξίσια απαιτούνται για μεγάλη επιρροή. Βασικό μάθημα για τον Ντον Τραμπ.

Ηγέτες με μεγαλύτερο αυτοσεβασμό θα έχουν λιγότερη ανοχή για την αμερικανική υποκρισία, όπως το να επιβάλεις κυρώσεις σε άλλες χώρες για πυρηνικά όπλα, ενώ διαθέτεις το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον πλανήτη.
Θα καγχάζουν πιο απροκάλυπτα με την υστερία που περιβάλλει την δήθεν παρέμβαση στις εκλογές του 2016, δείχνοντας το μητρώο της Ουάσιγκτον βεβαρημένο με βίαιες παρεμβάσεις παντού στον κόσμο. Θα επικαλούνται παραδείγματα της αμερικανικής υποκρισίας όπως τα υποκινημένα πραξικοπήματα εναντίον εκλεγμένων ηγετών στην Λατινικήν Αμερική, το Σχέδιο Καμελό, του Αμερικανικού Στρατού το 1964, για επέμβαση σε 22 χώρες (μεταξύ των οποίων στην Τουρκία, στο Ιράν, στην Ταϋλάνδη και στην Μαλαισία), την υποστήριξή σε αιμοδιψείς δικτάτορες και την αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής, με την καταστροφή του Ιράκ και της Λιβύης.
Μετανάστες τροφή για κανόνια.
Η προσήλωση του Τραμπ στην οικονομία μειώνει τις πιθανότητες να αρχίσει έναν πόλεμο. Τερματίζοντας την μαζική εισροή παράνομων μεταναστών για να σώσει θέσεις δουλειάς για Αμερικανούς πολίτες, αθέλητα μειώνει επίσης την στρατολόγηση για παρανόμους πολέμους. Μη Αμερικανοί μετανάστες αντιπροσωπεύουν το 5% του αμερικανικού στρατού. Για τους πολέμους του στο Ιράκ και Αφγανιστάν, ο αμερικανικός στρατός υποσχόταν την αμερικανική υπηκοότητα για να δελεάσει σε κατάταξη μετανάστες, κυρίως από την Λατινική Αμερική.
Από τους πρώτους Αμερικανούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν στον πόλεμο του Ιράκ ήταν ο 22χρονος Χοσέ- Αντώνιο Γκουτιέρεζ, ορφανό από τους δρόμους της Πόλης της Γουατεμάλας, που θάφτηκε σε φέρετρο με την αμερικανική σημαία και πήρε την υπηκοότητα νεκρός.
Η πολιτική του Τραμπ για την περιστολή της παράνομης μετανάστευσης περιορίζει παράλληλα την διαθεσιμότητα τροφής κανονιών για τους παράνομους πολέμους που απαιτούνται για την διατήρηση της αμερικανικής ηγεμονίας.
Όλα έχουν ένα τέλος και αυτό ισχύει και για την τελευταία αυτοκρατορία της εποχής μας. Ο αυτοκρατορικός αμερικανικός αετός που πετά προς την Δύση θα δει την αυγή μιας οικονομικά υγιέστερης Αμερικής, που κοιτάει την δουλειά της και αυξάνει έτσι τις ελπίδες για ένα πιο ίσο και ευτυχέστερο κόσμο –χάρις στον αθέλητα Γκορμπατσώφ Νο 2 στον Λευκό Οίκο.

Πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...