Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021

Οι δειλοί πάνε στην κόλαση σε Αγιορείτικη Αγιογραφία!

 ΕΙΠΕ ΓΕΡΩΝ...

ΣΤΟΝ ΕΞΩΝΑΡΘΗΚΑ του Κυριακού της Μεγίστης Λαύρας ιστορείται ό Παράδεισος και ή Κόλαση. Στην Κόλαση υπάρχουν πολλές κατηγορίες κολασμένων μέσα σε διάφορες τυραγνίες και , βασανιστήρια.
Σε μία απ’ αυτές περιγράφονται οι πόρνοι, μάγοι, φονείς, βδελυροί, μαζί και οι δειλοί. Εντύπωση μάς κάνει πώς ακόμη και οι δειλοί, που φοβούνται ή δεν κρίνουν φρόνιμο να εκθέσουν τον εαυτό τους μπροστά στους ανθρώπους με την ομολογία τού Χριστού, θά κολασθούν εξίσου μαζί με τούς άλλους, έστω και εάν αυτοί, οι δειλοί , υπήρξαν κατά τα άλλα ηθικοί, ήσυχοι, καλοί χριστιανοί».


 ΕΛΕΓΕ ένας μοναχός:
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ιδιωτικός παράδεισος ούτε προσωπική ευτυχία. Τίποτα δεν είναι δικό σου, όταν είναι μονάχα για τον εαυτό σου.


 ΕΙΠΕ μοναχός:
ΕΠΕΣΕΣ σε μία βαριά αμαρτία; Τήν προετοίμασες ήδη από το δωμάτιό σου, ετοίμασες από πριν το έδαφος, απλώς τώρα εκδηλώθηκε ή πνευματική σου κατάσταση. Γι’ αυτό οι Γέροντες λένε ούτε καν να συνομιλούμε με έναν ακάθαρτο λογισμό.


 ΕΙΠΕ μοναχός:
ΟΣΗ είναι ή φιλαυτία και ή υπερηφάνεια σε έναν άνθρωπο, τόση θά είναι ή αναστάτωση του μυαλού του και το μπέρδεμα μέσα στην καρδιά του.


 ΕΛΕΓΕ ένας μοναχός:
- Δεν είναι κακό ούτε το φαί ούτε το σώμα ούτε το χρήμα. Δώρα τού Θεού είναι και αυτά. Κακή όμως είναι ή λαιμαργία, ή πορνεία και ή φιλαργυρία.


 ΕΙΠΕ μοναχός:
- Όποιος δεν έχει κάνει πνευματική δουλειά στο εαυτό του, δεν μπορεί να αποκτήσει υπομονή.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...