Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Μονομερή Διακήρυξη Ανεξαρτησίας από τον Πρόεδρο της Καταλονίας – Tώρα ξεκινούν όλα


-Τελείωσε το Ισπανικό συνονθύλευμα: Καταλανοί Αστυνομικοί ξεσπούν σε λυγμούς ενώ οι Μαδριλένοι πυροβολούν – H επόμενη ημέρα φέρνει εξέγερση…
-Με δάκρυα στα μάτια ξεσπασε ο Πικέ κατά του Ραχόι (βίντεο)

«Κερδίσαμε το δικαίωμα να έχουμε ένα ανεξάρτητο κράτος με δημοκρατική μορφή», τόνισε ο Πουτζεμόντ σε τηλεοπτικό διάγγελμα συνοδευόμενος και από άλλους ανώτατους Καταλανούς ηγέτες

Ο Καταλανός ηγέτης Κάρλες Πουτζεμόντ τόνισε ότι η περιοχή της Καταλονίας κέρδισε το δικαίωμα για ανεξαρτησία μετά το αιματηρό δημοψήφισμα της Κυριακής.

Όπως είπε, «η πόρτα άνοιξε για μια μονομερή Διακήρυξη Ανεξαρτησίας».

Πολλοί περισσότεροι από 465, τους οποίους ανέφερε ο αρχικός απολογισμός των υπηρεσιών υγείας της Καταλονίας, είναι τελικά οι τραυματίες από τις «κρούσεις» των αστυνομικών στα εκλογικά τμήματα της περιφέρειας, όπου διεξήχθη σήμερα το απαγορευμένο δημοψήφισμα της Ανεξαρτησίας.

Όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής η καταλανική κυβέρνηση μετά το κλείσιμο της κάλπης, τα άτομα που χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια μετά από συμπλοκές με τους αστυνομικούς, οι οποίοι εισέβαλαν βίαια σε εκλογικά κέντρα, ξεπερνούν τους 844.

Μόνο στη Βαρκελώνη, τραυματίστηκαν 335 άτομα κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, είχε ανακοινώσει νωρίτερα το καταλανικό «υπουργείο» Υγείας.


Τελείωσε το Ισπανικό συνονθύλευμα: Καταλανοί Αστυνομικοί ξεσπούν σε λυγμούς ενώ οι Μαδριλένοι πυροβολούν – H επόμενη ημέρα φέρνει εξέγερση

Του Βασίλη Καπούλα

Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Νέα βίντεο βλέπουν το φως της δημοσιότητας και σοκάρουν. Οι Καταλανοί αστυνομικοί τρέχουν να προστατεύσουν τους πολίτες και ξεκινούν αψιμαχίες με τους Μαδριλένους. Επειτα Δυνάμεις τη Μαδρίτης πυροβολούν χωρίς εμφανή λόγο εναντίον των Καταλανών λίγο πριν αποχωρήσουν.

Με περισσότερους από 760 τραυματίες ολοκληρώθηκε το σημερινό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, που σημαδεύτηκε από πρωτοφανείς επιθέσεις των Ισπανών αστυνομικών σε εκλογικά τμήματα.


Με γκλομπ και πλαστικές σφαίρες, οι Ισπανοί αστυνομικοί – ακολουθώντας τις οδηγίες της Μαδρίτης – «χτυπούσαν» τις ουρές των Καταλανών που πήγαιναν στις κάλπες να ψηφίσουν.

Τα πολυάριθμα βίντεο της ωμής βίας που κάνουν από το πρωί τον γύρο του διαδικτύου συγκλονίζουν και έχουν προκαλέσει ήδη κατακραυγή από τη διεθνή κοινότητα.

Στην άλλη «όχθη» βρίσκεται η καταλανική αστυνομία που, παρά το γεγονός ότι είχε λάβει τις ίδιες εντολές από την ισπανική κυβέρνηση, επέλεξε όχι μόνο να μην χρησιμοποιήσει βία, αλλά και να προστατέψει τους πολίτες που στη συντριπτική τους πλειοψηφία διαδήλωναν ειρηνικά.

Στην μικρή πόλη Βιέλια κοντά στα γαλλικά σύνορα, η κάμερα ενός αυτόπτη μάρτυρα σε μια διαδήλωση κατέγραψε μια άκρως συγκινητική στιγμή:

Δύο Καταλανούς αστυνομικούς να ξεσπούν σε κλάματα ακούγοντας τα συνθήματα των διαδηλωτών που προστάτευαν, παρακούοντας τις εντολές για βίαιη καταστολή.

Οι δύο άνδρες των Mossos d’Esquadra ξεσπούν σε λυγμούς ακούγοντας τους συμπατριώτες τους, αποδεικνύοντας ότι η φυσική και ψυχική σύνδεση Μαδρίτης-Καταλονίας έσπασε.

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο επέκρινε με σφοδρότητα τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι λέγοντας πως ο συντηρητικός ηγέτης είναι ένας υποκριτής επειδή υποστηρίζει την αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα ενώ στην πατρίδα του καταστέλλει τους διαφωνούντες, καθώς επιχείρησε να σταματήσει τη διεξαγωγή του απαγορευμένου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Η Ισπανία είναι ένας ηχηρός επικριτής του αριστερού Μαδούρο καθώς τον κατηγορεί ότι υπονομεύει τη δημοκρατία της Βενεζουέλας και έχει βυθίσει στην απελπισία τα 30 εκατομμύρια πολίτες της χώρας του εξαιτίας ελλείψεων στα τρόφιμα και τα φάρμακα.

Ως απόδειξη ότι ο Ραχόι είναι αυτός που δεν διαθέτει δημοκρατικά διαπιστευτήρια, ο Μαδούρο επικαλέσθηκε τις εικόνες στις οποίες οι ειδικές μονάδες της ισπανικής αστυνομίας φαίνονται να εισβάλλουν σήμερα σε εκλογικά τμήματα σ’ ολόκληρη την Καταλονία και να κατάσχουν κάλπες και ψηφοδέλτια.

«Ποιος είναι ο δικτάτορας;» δήλωσε ο Μαδούρο κατά την έναρξη της σημερινής τηλεοπτικής εκπομπής του.

«Ο Μαριάνο Ραχόι επέλεξε το αίμα, τα γκλομπ, τα χτυπήματα και την καταπίεση εναντίον ενός ευγενικού λαού. Δίνουμε το χέρι μας στον λαό της Καταλονίας. Αντιστάσου Καταλονία! Η Λατινική Αμερική σε θαυμάζει», πρόσθεσε ο Μαδούρο.

Ξέσπασε σε κλάματα ο Πικέ: Είμαι υπερήφανος που είμαι Καταλανός

Μετά τα άγρια επεισόδια στην Καταλονία με τους εκατοντάδες τραυματίες, ο Πικέ δεν άντεξε και έβαλε τα κλάματα για όσα συνέβησαν.

«Συζητήσαμε παίκτες και ομάδα να παίξουμε. Ηταν δύσκολο… Μετά από αυτό που συνέβη ήταν η χειρότερη εμπειρία στην καριέρα μου. Ήταν μια δύσκολη μέρα. Υπήρχαν οικογένειες, παιδιά και παππούδες και η Αστυνομία και η Πολιτική Φρουρά επενέβησαν. Ο κόσμος δεν προχώρησε σε καμία πράξη βίας, όμως όλοι είδατε τις συνέπειες».

Ο Πικέ έσπευσε να προσθέσει εμφανώς συγκινημένος: «Είμαι και αισθάνομαι Καταλανός και είμαι υπερήφανος για τους ανθρώπους, για τη συμπεριφορά τους. Δεν υπήρξε πράξη επιθετικότητας, αντίθετα με την αστυνομία».

Δεν παρέλειψε δε να πει πως «αν ο προπονητής ή κάποιος της Ομοσπονδίας σκέφτεται πως είμαι πρόβλημα, τότε θα φύγω πριν το 2018» από την εθνική ομάδα της Ισπανίας.

Να θυμίσουμε πως νωρίτερα, παίκτες την Μπαρτσελόνα ήθελαν να μην κατέβουν στο γήπεδο στην αναμέτρηση με την Λας Πάλμας πρωτοστατούντος του Ζεράρ Πικέ με αφορμή τα αιματηρά επεισόδια στο δημοψήφισμα για την Καταλονία.

Μετά την απόφαση διεξαγωγής του αγώνα κεκλεισμένων των θυρών ο αντιπρόεδρος Κάρλες Βιλαρουμπί έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του προέδρου Τζουζέπ Μαρία Μπαρτομέου.


Με δάκρυα στα μάτια ξεσπασε ο Πικέ κατά του Ραχόι (βίντεο)



Πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...