Στον κόσμο των επιχειρήσεων αυτό το όνομα δίνεται σε καινούργιες εταιρείες (start ups) – οι οποίες, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, υπερβαίνουν το 1 δις $, όσον αφορά τη χρηματιστηριακή τους αξία.
Οι επενδυτές αναζητούν προφανώς αυτές τις εταιρείες κάθε φορά, με στόχο την αποκόμιση μεγάλων κερδών σε σύντομο χρονικό διάστημα – ενώ το BITCOIN θα μπορούσε να θεωρηθεί ως τέτοια με κριτήριο τη χρηματιστηριακή του αξία, η οποία είναι μεγαλύτερη πια από τράπεζες-κολοσσούς, έχοντας φτάσει από 0,06 $ το 2010 στα 5.779 $ τώρα (πηγή).
Σήμερα υπάρχουν 215 τέτοιου είδους επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 127 «γεννήθηκαν» στις Η.Π.Α. – έχοντας ιδρυθεί μεταξύ των ετών 2013 και 2017 (γράφημα – με αφετηρία το 2009 πολύ περισσότερες, πηγή). Ο αριθμός τους παγκοσμίως παρέμεινε αρκετά σταθερός αυτή τη φορά, αλλά με μία σημαντική αλλαγή: στην Κίνα έφτασαν από 0% το 2013 στο 36% φέτος, ενώ κυρίως στις Η.Π.Α. και λιγότερο στον υπόλοιπο πλανήτη μειώθηκε.
Το γεγονός αυτό (γράφημα) προβληματίζει την υπερδύναμη, η οποία βλέπει να χάνει την πρώτη θέση, απειλούμενη και εδώ από την Κίνα – ενώ δέχεται τη συνδυασμένη επίθεση Κίνας και Ρωσίας σε όλα τα οικονομικά μέτωπα, από το δολάριο έως το χρηματοπιστωτικό της σύστημα. Μεταξύ άλλων από το σύστημα διμερών συναλλαγών στην ενέργεια που ξεκίνησε πρόσφατα μεταξύ των δύο χωρών – έτσι ώστε να μην χρησιμοποιούν το αμερικανικό νόμισμα.
Με δεδομένα τώρα τα βουνά των χρεών που έχουν συσσωρευτεί στη Δύση, τα οποία μεταξύ άλλων εμποδίζουν την ανάπτυξη που ουσιαστικά είναι αδύνατη χωρίς τη δημιουργία νέων χρεών (κάτι που αδυνατούμε να καταλάβουμε στην Ελλάδα, στην οποία η ραγδαία πτώση των τιμών των παγίων, έχει οδηγήσει στην ταχεία άνοδο των επισφαλειών – οπότε στην παγίδα ρευστότητας και στις μηδενικές πιθανότητες ανάπτυξης), είναι πλέον φανερό πως η Ασία θα αποτελέσει το μέλλον του πλανήτη – εκτός εάν μεσολαβήσει κάποιος πόλεμος, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η ισορροπία.
http://www.analyst.gr