Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

Αψηφά τους νόμους της φυσικής αμφιλεγόμενος κινητήρας των Κινέζων;

Ερευνητές από τη διαστημική υπηρεσία της Κίνας, κυκλοφόρησαν ένα βίντεο μέσω των κρατικών μέσων μαζικής ενημέρωσης νωρίτερα αυτό το μήνα,
παρουσιάζοντας ένα δήθεν λειτουργικό EM Drive. Ο EmDrive, είναι ένας αμφιλεγόμενος τύπος ηλεκτρομαγνητικού κινητήρα, σχεδιασμένος να παράγει ώση από ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο. Προσφέρει ώση χωρίς να χρησιμοποιεί κανένα προωθητικό υλικό, κάτι που δείχνει να παραβιάζει τον τρίτο νόμο του Νεύτωνα και την αρχή διατήρησης της ορμής.

Τέτοιοι κινητήρες έχουν προταθεί από το 2001 όταν ο Βρετανός μηχανικός Roger Shawyer δημοσίευσε έρευνα για το σχετικό consept. Μέχρι σήμερα όμως, δεν υπάρχει συναίνεση ως προς τον τρόπο που θα μπορούσε να δουλέψει. Δεν υπάρχει επίσης απόδειξη ότι λειτουργεί, και πολλοί συνεχίζουν να απορρίπτουν την ιδέα ως ψευδοεπιστήμη.

Πριν την ανακοίνωση των Κινέζων, η NASA είχε ήδη αξιολογήσει ότι ο EM Drive μπορεί να λειτουργήσει, τουλάχιστον θεωρητικά. Τα αποτελέσματα, ωστόσο, αμφισβητήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από ειδικούς και θεωρούνται, στην καλύτερη περίπτωση, αμφιλεγόμενα. Πρόσφατα μάθαμε ότι η Κίνα ισχυρίζεται ότι έχει αποδείξει ότι ο EM Drive λειτουργεί και έχει αρχίσει τις σχετικές δοκιμές, όπως φαίνεται και στο σχετικό βίντεο.

Η έρευνα σε αυτή τη τεχνολογία είναι αναμενόμενη, διότι όχι μόνο θα σήμαινε φθηνότερα έξοδα διαστημικής πτήσης, αλλά και κατά πολύ ταχύτερα διαστημικά ταξίδια. Υπάρχει όμως ένα θεμελιώδες πρόβλημα. Η φυσική του EM Drive παραβιάζει τον τρίτο νόμο της κίνησης του Νεύτωνα, σύμφωνα με τον οποίο, για κάθε δράση, υπάρχει μια ίση και αντίθετη αντίδραση, η οποία είναι αδύνατο να δημιουργηθεί στο διάστημα χωρίς προωθητικό καύσιμο.



Έτσι, όσο και να θα θέλαμε να έχουμε ένα κινητήρα που θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στα διαστημικά ταξίδια και να φτάσει στον Άρη και πέρα από αυτόν πιο γρήγορα, μάλλον δεν θα το πετύχουμε με κινητήρες EM.

Οι εφαρμογές ενός τέτοιου συστήματος (αν πράγματι αποδειχθεί εφικτό) είναι πολλές. Αν η Κίνα είναι σε θέση να εγκαταστήσει τους EmDrives στους δορυφόρους της για τροχιακούς ελιγμούς και έλεγχο υψόμετρου, θα τους καταστήσει φθηνότερους και θα μπορούν να είναι λειτουργικοί για πολύ μεγαλύτερο διάστημα. Ο Li Feng, επικεφαλής σχεδιαστής της China Academy of Space Technology, δήλωσε πως η ισχύς του κινητήρα που κατασκεύασε η Κίνα, έχει ώθηση κάτω από 10 millinewtons. Για διαστημική χρήση, ένας μεσαίου μεγέθους δορυφόρος χρειάζεται 0,1-1 newtons, δηλαδή πολύ περισσότερη δύναμη (1 millinewton = 0.001 newtons).

Ο EmDrive ονομάζεται συχνά «ο αδύνατος κινητήρας» επειδή υποτίθεται πως παράγει ώθηση χωρίς καύσιμα, με την αναπήδηση μικροκυμάτων σε ένα κλειστό δοχείο. Σε αντίθεση με τους συμβατικούς κινητήρες που καίνε καύσιμα για να παράγουν ώθηση, ο EmDrive χρησιμοποιεί μόνο ηλεκτρισμό. Δηλαδή, δημιουργεί μια αντίδραση χωρίς να χρειάζεται κάποια ενέργεια, παραβιάζοντας τον τρίτο νόμο του Νεύτωνα. Για αυτό ακριβώς το λόγο (καθώς και το γεγονός πως οι Κινέζοι δεν δημοσίευσαν κάποια εργασία που να επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό), η πρακτική εφαρμογή της τεχνολογίας του EM Drive, αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από τη πλειοψηφία της επιστημονικής κοινότητας.

Θάνος Σ. Επαχτίτης


https://www.ptisidiastima.com/

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...