Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) ανέλαβε από 1η Ιανουαρίου του 2015 η Ρωσία. Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του προς τον ινδό ομόλογό του Τζέικομπ Ζούμα, από τον οποίο παρέλαβε τη σκυτάλη, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεσμεύθηκε να ενισχύσει τη θέση των BRICS στη διεθνή σκηνή, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά.
Οι πέντε αναδυόμενες χώρες του πλανήτη συνθέτουν περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ ελέγχουν συνδυαστικά μια οικονομία ύψους 13,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Μετά τη Σύνοδο Κορυφής των BRICS, τον Ιούνιο του 2014 στη Φορταλέτσα της Βραζιλίας, οι πέντε χώρες συμφώνησαν στην ίδρυση νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας με κοινό αποθεματικό ταμείο και ενός έπισης νέου Νομισματικού ταμείου, παρακάμπτοντας έτσι την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ, με καλύτερους όρους δανεισμού, προς όφελος των χωρών – μελών. Σύμφωνα με το κείμενο της ιστορικής συμφωνίας, η έδρα της αναπτυξιακής τράπεζας θα είναι στη Σαγκάη και ξεκινά με αρχικό κεφάλαιο 50-100 δισ. δολάρια, με ισόρροπη κατανομή διάθεσης από τα ιδρυτικά μέλη. μεταξύ των ιδρυτικών μελών. Την προεδρία θα αναλάβει για μια περίοδο πέντε ετών αρχικά η Ινδία.
Η επόμενη Σύνοδος Κορυφής των BRICS θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Ιούλιο στη ρωσική πόλη Ούφα (νότια Ρωσία), όπου θα οριστεί και ο πρόεδρος της νέας Τράπεζας.
Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΡΩΣΙΑ