Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Η Ρωσία προετοιμάζεται για μια παρατεταμένη αναμέτρηση με τη Δύση.

Η ρωσική πολιτική το 2015 θα συνεχίσει να διαμορφώνεται μέσα από δύο ταυτόχρονες κρίσεις - εξωτερικά και εσωτερικά.

Ενώ η εξωτερική κρίση που πλήττει τη Ρωσία - η σύγκρουση με τη Δύση πάνω από την Ουκρανία - προσελκύει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, η εσωτερική κρίση περνά απαρατήρητη ή ακόμη χειρότερα, θεωρείται λανθασμένα ως το αποτέλεσμα των δυτικών κυρώσεων, ισχυρίζεται ο Βασίλι Κασίν από το Μοσχοβίτικο Κέντρο για την Ανάλυση των Στρατηγικών και Τεχνολογιών.
 
Στην πραγματικότητα, η οικονομική κρίση στη Ρωσία ξεκίνησε το 2013, πολύ πριν από δυτικές κυρώσεις. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στα διαρθρωτικά προβλήματα της ρωσικής οικονομίας και αργότερα επιδεινώθηκε από την απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου και την οικονομική ύφεση στην ΕΕ, ο κύριος οικονομικός εταίρος της Ρωσίας.
 
Οι κυρώσεις είναι ένας άλλος παράγοντας που περιπλέκει τα οικονομικά θέματα, αλλά είναι δευτερεύουσας σημασίας. Για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια η Ρωσία θα διέρχθει από μια περίοδο στασιμότητας και ύφεσης καθώς μεταβαίνει σε ένα νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης. Η κυβέρνηση θα επικεντρωθεί στην διατήρηση του αναγκαίου πολιτικού κεφαλαίου για να μην ξεκινήσει με μη δημοφιλείς μεταρρυθμίσεις και με περικοπές του προϋπολογισμού.
 
Μια δυναμική εξωτερική πολιτική, όπως είναι η προσάρτηση της Κριμαίας και η υποστήριξη της εξέγερσης στην ανατολική Ουκρανία, εξυπηρετεί αυτούς τους στόχους τέλεια. Η χώρα βιώνει μια θεαματική άνοδο της εθνικής ενότητας και του εθνικισμού, που θα ήταν μια τυπική κατάσταση για τα τέλη του 19ου αιώνα στη Δυτική Ευρώπη. Ως αποτέλεσμα, η Ρωσία δεν θα ενδιαφερθεί να κάνει σημαντικές πολιτικές παραχωρήσεις για την Ουκρανία, σε αντάλλαγμα για την άρση των κυρώσεων. Είτε οι κυρώσεις αρθούν ή ενταθούν, θα έχουν περιορισμένη επίδραση στην οικονομική κατάσταση της Ρωσίας. Και η επίδειξη αδυναμίας μπορεί να είναι πολιτικά αυτοκτοντική.
 
Αυτό δεν σημαίνει ότι θα δούμε κατ 'ανάγκη ένα νέο γύρο εχθροπραξιών στην Ουκρανία το 2015. Η στρατιωτική κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία έχει περιέλθει σε ένα στρατηγικό αδιέξοδο όπως ο ουκρανικός στρατός ηττήθηκε βαριά τον Αύγουστο. Η Ουκρανία αντιμετωπίζει μια οικονομική καταστροφή και έναν νέο γύρο πολιτικής αστάθειας, ο στρατός είναι σε σύγχυση και δυνάμεις των αυτνομιστών φαίνεται να είναι πολύ καλά οργανωμένες.
 
Η Ρωσία ενδιαφέρεται για το πάγωμα της σύγκρουσης, είτε με τη μετατροπή της περιοχής Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ σε μη αναγνωρισμένα κράτη ή με την συγκατάθεση της Ουκρανίας για μια ευρύτερη αυτονομία για τα εδάφη αυτά στο πλαίσιο του ουκρανικού κράτους. Όλα αυτά θα μπορούσαν να επιτύχουν τους βασικούς στόχους της πολιτικής της Ρωσίας στην Ουκρανία, και η Μόσχα στη συνέχεια θα πρέπει να ενδιαφερθεί για μια πλήρη αποκλιμάκωση του στρατιωτικού στοιχείου.
 
Την ίδια στιγμή η Ρωσία θα συνεχίσει μια δυναμική γραμμή στις σχέσεις με τη Δύση, επειδή η Ρωσία δεν αισθάνεται ότι έχει πολλά να χάσει. Για την Μόσχα ο Ψυχρός Πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει. Ξεκίνησε όταν οι ΗΠΑ και η ΕΕ υποστήριξαν μια εξέγερση εναντίον μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης της Ουκρανίας, όπως η κυβέρνηση αυτή επέλεξε μια φιλορωσική εξωτερική πολιτική.
 
Η επιπρόσθετη στρατιωτική ανάπτυξη ς των ΗΠΑ στη Δυτική Ευρώπη θα πρέπει να βρει ανταπόκριση από μια αυξημένη δραστηριότητα της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας και του Ναυτικού ή κατά μήκος των συνόρων του ΝΑΤΟ. Οποιεσδήποτε σκληρές δηλώσεις από τη Δύση θα απαντηθούν σε είδος.
 
Η Ρωσία ετοιμάζεται για μια παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αντιπαράθεσης με τη Δύση, και αυτό ωθεί τη Μόσχα προς μια στενότερη στρατιωτική, πολιτική και βιομηχανική συνεργασία με την Κίνα. Τον επόμενο χρόνο θα δούμε αυξημένες κοινές στρατιωτικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων ναυτικών ασκήσεων στη Μεσόγειο, καθώς και εμπορικές συμφωνίες για νέα όπλα υψηλής τεχνολογίας.
 
Αλλά η Ρωσία εξακολουθεί να είναι πρόθυμη να αποφευχθεί η υπερβολική εξάρτησή της από την Κίνα και προσπαθεί να αυξήσει τη συνεργασία με την περιοχή της Ασίας γενικότερα. Δεδομένου ότι η ενεργός στρατιωτική φάση στην Ουκρανία τελειώνει, οι Ρώσοι ιθύνοντες θα στραφούν σε παραδοσιακές πηγές για να αμβλύνουν τις ανησυχίες για την ασφάλεια - Κεντρική Ασία. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει ευκαιρίες για συνεργασία με τις ΗΠΑ, αλλά είναι μάλλον απίθανο ότι οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ρωσίας θα ενδιαφερθούν σε αυτό το στάδιο να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία.

http://www.defencenews.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...