Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Η ΔΕΚΑΤΗ ΧΑΜΕΝΗ ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΝΗΣΟΣ ΚΑΙ Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ

Φωτο1 
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Όσο και αν αυτό ακούγετε εκπληκτικό, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Milliyet, μια χαμένη νήσος που ανήκει στο γνωστό σύμπλεγμα των Πριγκιποννήσων,
(η δεκάτη Πριγκηπόννησος), έξω από την Κωνσταντινούπολη, αποκαλύφτηκε εδώ και λίγους μήνες από Τούρκους ερευνητές. Η νήσος αυτή που η ιστορική της ονομασία είναι Βόρδωνες, (Bordones), βρίσκεται περίπου 500 μέτρα από την ακτή στην περιοχή του Μποσταντζή και είναι μερικά μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η αποκάλυψη αυτή έχει μεγάλη ιστορική αλλά κυρίως ελληνορθόδοξη θρησκευτική σημασία, γιατί η χαμένη αυτή Πριγκηπόννησος ήταν Κέντρο Ορθόδοξου μοναχισμού στο οποίο συνήθιζε να πηγαίνει και να «αναπαύεται» ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, Μέγας Φώτιος.
fft16_mf2399051
Όπως ανακοινώσε ο Τούρκος ερευνητής, Şener Üşümezsoy, καθηγητής γεωλογίας του πανεπιστήμιου της Κωνσταντινούπολης, η νήσος Βόρδωνες που αποτελούσε ένα ακόμα νησάκι του συμπλέγματος των Πριγκιποννήσων ήταν επί αιώνες κρυμμένη λίγα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο Τούρκος γεωλόγος, που διεξάγει έρευνες στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Κωνσταντινούπολης εξετάζοντας τις γεωλογικές μεταβολές από τις σεισμικές δονήσεις ανέφερε ότι σε επανειλημμένες καταδύσεις της ομάδας των ερευνητών διαπιστώθηκε η ύπαρξη αυτής της χαμένης νήσου η οποία φαίνετε ότι μετά από κάποιες σεισμικές δονήσεις ανέβηκε μερικά μέτρα προς την επιφάνεια της θάλασσας. Οι έκπληκτοι Τούρκοι αφού εξακρίβωσαν την ιστορικότητα της χαμένης νήσου, ανέφεραν ότι το νησί αυτό ήταν πολύ γνωστό στην εποχή της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Ερώτημα βέβαια τους δημιουργήθηκε για την περίοδο που επιλέχτηκε από την φύση η «απροσόκητη» ανάδυση αυτής της χαμένης νήσου και τι συμβολίζει αυτή η αναπάντεχη εξέλιξη.
Μάλιστα όπως έγινε γνωστό από τους ίδιους τους Τούρκους, στην νήσο αυτή την περίοδο που στην Κωνσταντινούπολη ήταν πατριάρχης ο Ιγνάτιος, (μιλάμε για την περίοδο της διαμάχης Ιγνατίου και Μέγα Φωτίου), ο όποιος έζησε στο διάστημα 797-877, πάνω στο νησάκι αυτό υπήρχε μεγάλο μοναστήρι που φιλοξενούσε αρκετούς μοναχούς από την γύρω περιοχή. Το μοναστήρι αυτό άκμασε από τον όγδοο μέχρι στις αρχές του εντέκατου αιώνα. Το 1010 ένας μεγάλος σεισμός έπληξε το νησάκι το οποίο το βύθισε μερικά μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας με αποτέλεσμα το μοναστήρι και τα κτίσματα του να βυθιστούν κάτω από τα νερά της θάλασσας του Μαρμαρά. Το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας κάνει λόγο για την σύνδεση αυτής της ιστορικής μονής με τον μεγάλο πατριάρχη της ορθοδοξίας, τον Μέγα Φώτιο, ο οποίος λέγετε ότι είχε εξοριστεί στην νήσο αυτή. Το μοναστήρι της νήσου Βόρδωνες, σύμφωνα με ένα Ιταλό ερευνητή, τον Alessandro Ricci, του πανεπιστημίου του Σαλέρνο που συνεργάζεται με τους Τούρκους, κτίστηκε την περίοδο της διαμάχης που είχε ξεσπάσει τότε μεταξύ του Ιγνατίου και του Φωτίου, την περίοδο της αρχής της μεγάλου σχίσματος και της παπικής αποστασίας. Σύμφωνα με τους βυζαντινούς ιστορικούς, στους Βόρδωνες υπήρχε το βυζαντινό μοναστήρι του Γόρδωνος ή των Αρμενιακών, στο οποίο σύμφωνα με μία εκδοχή έχει ταφεί ο Πατριάρχης Φώτιος Α΄, ενώ απέναντι στην περιοχή του Küçükyalı βρίσκονταν το μοναστήρι του Σταυρού.
Η χαμένη νήσος Βόρδωνες, που σύμφωνα με τους Τούρκους γεωλόγους αποτελείται από βράχους γρανίτη, μετά τους τελευταίους σεισμούς που έπληξαν την περιοχή άρχισε ξανά να αναδύεται στην επιφάνεια και σήμερα φαίνεται σαν ένας ορατός από κοντά ύφαλος, κοντά στις ακτές στην περιοχή του Μποσταντζή, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Οι Τούρκοι προσθέτουν επίσης ότι και κατά την περίοδο του δέκατου ένατου αιώνα γίνονταν αναφορές για την χαμένη νήσο σαν ένας βράχος κρυμμένος κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο βράχος αυτός ήταν πολύ γνωστός στους ψαράδες της περιοχής με την ονομασία, «του Μποσταντζή ο ύφαλος». Μάλιστα ο τοπικός αθλητικός σύλλογος είχε οργανώσει στο παρελθόν καταδύσεις για την εξερεύνηση της χαμένης βυζαντινής νήσου βγάζοντας και κάποιες φωτογραφίες από τα χαλάσματα πιθανόν της χαμένης ιστορικής μονής.
Να σημειωθεί ότι η χαμένη αυτή νήσος, που συνδέετε με τον μεγάλο πατριάρχη της Ορθοδοξίας, τον Μέγα Φώτιο, προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρων των Τούρκων γιατί έχει μεγάλη γεωλογική σημασία για την παρακολούθηση του φαινομένου των σεισμών που ανησυχεί έντονα τους Τούρκους στην ευρύτερη περιοχή της Κωνσταντινούπολης.
Να πούμε σημεία των καιρών για τους Τούρκους και την σύγχρονη Τουρκία ;
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

www.nikosxeiladakis.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...