Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Βρετανία: Συναγερμός λόγω ρωσικού υποβρυχίου.

Τη βοήθεια των Αμερικανών ζήτησε ο βρετανικό υπουργείο Άμυνας για την καταδίωξη ενός υποβρυχίου, πιθανώς ρωσικού, που πιστεύεται πως ενέδρευε στις ακτές της Σκωτίας.
Οι Αμερικανοί απέστειλαν δυο αεροσκάφη ναυτικής επιτήρησης Ρ-3 Orion στην Βρετανία για να συμμετάσχουν στις έρευνες.


(Αεροσκάφος Nimrod)

Ωστόσο τα ερωτήματα που γεννιόνται σχετικά με την αδυναμία των Βρετανών να εκτελέσουν αποστολές επιτήρησης και ελέγχου των ίδιων τους των ακτών είναι μεγάλα και σοβαρά
και αφορούν, πρωτίστως, την απόσυρση από την υπηρεσία των βρετανικών αεροσκαφών επιτήρησης Nimrod, το 2010, η οποία, όπως φαίνεται, επηρέασε δραματικά τις βρετανικές δυνατότητες αντίδρασης και αντιμετώπισης παρόμοιων απειλών, παρά τις δικαιολογίες της κυβέρνησης.

Η γύμνια της βρετανικής άμυνας καταδείχθηκε σε όλο της το μεγαλείο και ειδικοί εκφράζουν φόβους πως η χώρα αδυνατεί να υπερασπιστεί ακόμα και τις βάσεις των πυρηνοκίνητων υποβρυχίων της. Το συμβάν προκάλεσε και την αντίδραση των Σκοτσέζων αποσχιστών, οι οποίοι επιτέθηκαν σφοδρά στη βρετανική κυβέρνηση, κατηγορώντας την για αμέλεια.

Τα αμερικανικά Ρ-3 σταθμεύουν στη Βρετανία, στη βάση του Λοσιμάουθ. Δύο αεροσκάφη του τύπου, μαζί με τη βρετανική φρεγάτα HMS “Somerset”, διεξήγαγαν εκτεταμένες έρευνες, χωρίς αποτέλεσμα. Ωστόσο οι Βρετανοί είναι βέβαιο πως ρωσικό υποβρύχιο βρέθηκε στην περιοχή, παρακολουθώντας τον απόπλου βρετανικών πυρηνοκίνητων υποβρυχίων της κλάσης “Vanguard” τα οποία φέρουν βαλλιστικούς πυραύλους Trident, από τη βάση του Γκέιρ Λοχ, στην Σκωτία.

Το όλο θέμα προκλήθηκε όταν εντοπίστηκε περισκόπιο άγνωστου υποβρυχίου. Αμέσως σήμανε συναγερμός, καθώς οι Βρετανοί πιστεύουν πως ρωσικό υποβρύχιο παρακολουθούσε ένα από τα δικά τους. Ρωσικά υποβρύχια έχουν, πολλάκις, εντοπιστεί στις ακτές της Σκωτίας. Τον Οκτώβριο του 2014 παρόμοιο περιστατικό είχε προκαλέσει συναγερμό στην Σουηδία.

Οι Σουηδοί εντόπισαν άγνωστο υποβρύχιο, το οποίο χαρακτήρισαν ως ρωσικό, αν και η Ρωσία αρνήθηκε κάθε εμπλοκή. Ωστόσο οι Σουηδοί είχαν εντοπίσει, τότε, σήματα από το υποβρύχιο. Πιστεύεται πως στην περίπτωση της Σουηδίας επρόκειτο για ένα νέο ρωσικό υποβρύχιο κλάσης Triton NN, ειδικά σχεδιασμένου για να επιχειρεί στη Βαλτική.


(H φρεγάτα HMS "Somerset")

Βρετανοί αναλυτές θεωρούν πολύ σοβαρό το κενό που άνοιξε η απόσυρση των Nimrod, στη βρετανική άμυνα και πιέζουν την κυβέρνηση να ενεργήσει σχετικά, ευαισθητοποιώντας, παράλληλα, τη βρετανική κοινή γνώμη. Έτσι το ζήτημα των αεροσκαφών ναυτικής επιτήρησης φαίνεται πως είναι ένα από τα κεντρικά ζητήματα στην προεκλογική περίοδο στη Βρετανία.


Πηγή: Daily Mail
Απόδοση-επιμέλεια: On Alert
http://www.onalert.gr/stories/bretania-snagermos-logv-rvsikou-upobruxiou/39900?utm_source=rss&utm_medium=referral&utm_campaign=onalert.gr


Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...