Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Η Ρωσία κόβει το αέριο μέσω Ουκρανίας σε 5 Χώρες της ΕΕ και την Ελλάδα.

Ρωσική αντεπίθεση στην Ε.Ε
 
σχόλιο Γ.Θ : Θυμάστε αυτό ΕΔΩ το επικό άρθρο υψηλής στρατηγικής που σας είχαμε αναφέρει ότι οι πρώτοι που πρέπει να το διαβάσουν είναι στο Κρεμλίνο; Παρακάτω θα δείτε κάτι που θυμίζει μέρος της εφαρμογής του. 
 
Μιχαήλ Στυλιανού
 
Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έδωσε εντολή στην Γκάζπρομ να περικόψει την ροή φυσικού αερίου στην Ουκρανία και μέσω της Ουκρανίας , κατόπιν καταγγελιών ότι το καθεστώς του Κιέβου κλέβει από τους αγωγούς.
Λόγω αυτών των «κινδύνων μεταφοράς προς τους Ευρωπαίους καταναλωτές μέσω του εδάφους της Ουκρανίας» η Γκαζπρομ περιέκοψε τις εξαγωγές στην Ευρώπη κατά 60%, προκαλώντας μιαν ενεργειακή κρίση μέσα σε λίγες ώρες.
Εξηγώντας την σημερινή αιφνίδια εκτίναξη της τιμής του φυσικού αερίου, ουκρανικές εταιρείες επιβεβαίωναν ότι η Ρωσσία έκοψε την παροχή και έξη χώρες της ΕΕ ανέφεραν ότι διακόπηκε ο εφοδιασμός τους με ρωσικό αέριο- όπως αναφέρει το Μπλούμπεργκ.
Η Βουλγαρία, η Ελλάδα, τα Σκόπια, η Ρουμανία, η Κροατία και η Τουρκία ανέφεραν διακοπή της ροή του αερίου μέσω Ουκρανίας
Παράγοντες της ΕΕ στις Βρυξέλλες εδήλωναν πως αυτή η αιφνίδια διακοπή του εφοδιασμού χωρών της ΕΕ είναι «εντελώς απαράδεκτη». Ο Γενικός Διευθυντής της Γκαζπρομ Αλεξέι Μίλλερ εξήγησε πως οι κίνδυνοι μεταφοράς μέσω Ουκρανίας παραμένουν, ότι άλλες επιλογές δεν υπάρχουν, η Ρωσία θα μεταθέσει το σύνολο της ροής του φυσικού αερίου της από την Ουκρανία προς την Τουρκία και οι ενδιαφερόμενοι για την αγορά του θα πρέπει να το αναζητήσουν στα ελληνο-τουρκικά σύνορα.
« Ενημερώσαμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας και τώρα σε αυτούς απόκειται να δημιουργήσουν την απαραίτητη υποδομή, από τά σύνορα και πέρα», ανέφερε ο Μίλλερ.
   Στις Βρυξέλλες ο Μάρος Δέφκοβιτς, αντιπρόεδρος της Κομισιόν για την ενεργειακή ένωση, δήλωσε πως αυτή η απόφαση δεν έχει οικονομική λογική. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά από τηλεφωνικές συνομιλίες του με Ρώσους αξιωματούχους στη Μόσχα και τον διευθυντη εξαγωγών της Γκαζπρομ, είπε ότι «έμεινε κατάπληκτος». Και πρόσθεσε ότι το να στηριχθεί ο ευρωπαϊκός εφοδιασμός στον τουρκικό αγωγό, χωρίς την Ουκρανία, δεν θα ταιριάξει με το ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου.
Αλλά ο Ρώσος Υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ ήταν κατηγορηματικός: «Η απόφαση πάρθηκε-είπε. Διαφοροποιούμε και αποκλείουμε κινδύνους με αφερέγγυες χώρες, που προκάλεσαν προβλήματα τε τελευταία χρόνια σε μας και στους Ευρωπαίους καναλωτές.
Εκπρόσωπος της Ουκρανικής Ναφτογκάζ δήλωσε πως οι Ρώσοι,  χωρίς εξηγήσεις, μείωσαν την παροχή από 221 εκατομμύρια κυβικά το εικοσιτετράωρο σε 92 εκακτομμύρια. « Δεν καταλαμβαίνουμε πως θα παραδώσουμε αέριο στην Ευρώπη. Αυτο σημαίνει πως σε λίγες ώρες θα αρχίσουν τα προβλήματα εφοδιασμού της Ευρώπης» πρόσθεσε...
Το αμερικανικό οικονομικό δελτίο του Τάϊλερ Ντάρντεν εικονογραφεί το σχετικό ρεπορτάζ με χάρτη των θερμοκρασιών ψύχους στις χώρες μέλη της ΕΕ, σχολιάζοντας και τις αναμενόμενες αντιδράσεις των θιγομένων πληθυσμών στην εκστρατεία των κυρώσεων και την προπαγάνδα μίσους κατά της Ρωσίας.

Οι πιστοί αναγνώστες του προσωπικού ιστολογίου του Αμερικανού καθηγητή Πωλ Γκραίγκ Ρόμπερτς θα διερωτώνται εάν ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν ενωτίσθηκε την εισήγησή του Ρόμπερτς, σε πρόσφατο άρθρο του, όπου στη σειρά συντριπτικών ρωσικών αντιμέτρων που συνιστά ως πρώτο ανέφερε την διακοπή εφοδιασμού της ΕΕ/ΝΑΤΟ με ενέργεια.

http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2015/01/5_15.html#.VLfgAsmL37A

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...