Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Για πάντα προτεκτοράτο.


σχόλιο Γ.Θ : Τρίζουν τα κόκαλα του Braveheart...
Από σήμερα το σκωτσέζος γίνεται και συνώνυμο του ξεπουλημένου. 


Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν δημοσκόπηση του «YouGov», σύμφωνα με την οποία το δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας έχει κριθεί με το αποτέλεσμα να είναι αρνητικό, οπότε το Ηνωμένο Βασίλειο μένει προς το παρόν… αρτιμελές.

Το 54% των Σκωτσέζων πολιτών δείχνουν να μην πείθεται από το όραμα του Άλεξ Σάλμοντ και επιλέγουν την σαφώς πιο σίγουρη από οικονομικής απόψεως – και όχι μόνο – οδό της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχοντας εξασφαλίσει την περίοδο προ του δημοψηφίσματος σημαντικές παραχωρήσεις από την κεντρική κυβέρνηση του Λονδίνου.

Αντίστοιχα, το 46% των Σκωτσέζων τάσσεται υπέρ της κήρυξης ανεξάρτητου κράτους. Αν και είναι ακόμα νωρίς, αφού τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν περίπου στις 9 το πρωί ώρα Ελλάδας, η δημοσκόπηση που έχει κοινά χαρακτηριστικά με τα τόσο διαδεδομένα στην Ελλάδα exit poll, δείχνει σαφή δυναμική υπέρ της τελικής επικράτησης του ΟΧΙ.


Το όλο σκηνικό των τελευταίων ημερών θυμίζει το θρίλερ με αντίστοιχο δημοψήφισμα των «Κεμπεκουά», των γαλλόφωνων κατοίκων του Κεμπέκ στον Καναδά, που είχαν οριακά απορρίψει την ανεξαρτητοποίησή τους στις 30 Οκτωβρίου του 1995, με το 49,42% να ψηφίζει ΝΑΙ, έναντι του 50,58% που ψήφισε ΟΧΙ!
Βέβαια, τόσο το σκωτσέζικο δημοψήφισμα όσο και αυτό των «Κεμπεκουά», στηριζόταν λιγότερο στην οικονομική λογική (και στις δυο περιπτώσεις δημοψηφισμάτων, οι τελικά χαμένοι επιθυμούσαν να διατηρήσουν το νόμισμα) και περισσότερο στο εθνικιστικό συναίσθημα, σε κοινωνικούς και πολιτισμικούς παράγοντες.

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...