Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Ρωσία και Κίνα σε οικονομικά παιχνίδια. Το δολάριο του Χονγκ Κονγκ η εναλλακτική λύση.

Αναγκάζοντας τη Ρωσία να διεξάγει περισσότερες επιχειρήσεις στο γουάν και σε άλλα ασιατικά νομίσματα, οι ΗΠΑ μπορεί να επιταχύνουν το τέλος του πετροδολαρίων...



Αναγκάζοντας τη Ρωσία να διεξάγει περισσότερες επιχειρήσεις στο γουάν και σε άλλα ασιατικά νομίσματα, οι ΗΠΑ μπορεί να επιταχύνουν το τέλος του πετροδολαρίων δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στην οικονομία της Κίνας στην παγκόσμια σκηνή.

Καθώς η Δύση σφίγγει τον κλοιό των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας λόγω της Ουκρανικής κρίσης, οι ρωσικές επιχειρήσεις μειώνουν την έκθεσή τους στο δολάριο προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τη ζημιά.
Πολλές από αυτές, μάλιστα, έχουν στραφεί προς το δολάριο του Χονγκ Κονγκ, ως μια εναλλακτική λύση απέναντι στο αμερικανικό νόμισμα.

Το δολάριο (κωδικός ISO 4217 : HKD) είναι το νόμισμα του Χονγκ Κονγκ (μια παραθαλάσσια περιοχή και σημαντικός λιμένας της Κίνας, πρώην Βρετανική αποικία που αποτελεί σήμερα Ειδική Διοικητική Περιοχή της Κίνας). Στην
αγγλική γλώσσα κανονικά συντομογραφείται με το σύμβολο του δολαρίου $, ή εναλλακτικά με το HK$ ώστε να διακρίνεται από τα άλλα νομίσματα που λέγονται δολάριο.

Το δολάριο του Χονγκ Κονγκ παρουσιάζεται πλέον ως το ιδανικό καταφύγιο ασφαλείας για τις ρωσικές εταιρείες που επιθυμούν να σταθμεύσουν τα μετρητά τους. Επειδή το νόμισμα είναι συνδεδεμένο με το δολάριο, ο κίνδυνος σαφώς και παραμένει. Αλλά επειδή το Χονγκ Κονγκ αποτελεί τμήμα της Κίνας, τα κεφάλαια που μετατρέπονται σε δολάριο Χονγκ Κονγκ είναι απίθανο να επηρεαστούν, ακόμη και αν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη εισάγουν αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Πιο συγκεκριμένα, λοιπόν, η ρωσική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας MegaFon δήλωσε ότι θα μετατρέψει το 40% των
ταμειακών αποθεμάτων της σε δολάρια Χονγκ Κονγκ. Η εταιρεία Norilsk Nickel που παράγει μέταλλα, αποφάσισε επίσης να μετατοπίσει τους πόρους της από το δολάριο των ΗΠΑ στο δολάριο του Χονγκ Κονγκ.

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι η ρωσική οικονομία είχε λειτουργήσει ομαλά στο πλαίσιο του συστήματος των
αποθεματικών νομισμάτων δολαρίου για χρόνια. Οι φυσικοί
πόροι, που αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των
εξαγωγών της Ρωσίας, ως επί το πλείστον πληρώνονται σε δολάρια.

Αλλά η απόφαση των ΗΠΑ να προχωρήσουν σε οικονομικές κυρώσεις εναντίων της Ρωσίας έχει καταστήσει δύσκολο για τις ρωσικές επιχειρήσεις να συναλλάσσονται χρησιμοποιώντας το αμερικάνικο δολάριο.


H συνέχεια στη σελίδα 40 του διαδικτυακού περιοδικού του Geopolitics μπαίνοντας στο παρακάτω link:
http://www.joomag.com/magazine/geopolitics-magazine-september-october-2014/0087380001411408826?short


Και σε μορφή pdf: http://www.iisca.eu/downloads/fifth-edition.pdf

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...