Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Η Μέρκελ φέρεται να σκέφτεται «έξοδο» πριν τελειώσει η θητεία της.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο γερμανικός Τύπος...
η Άνγκελα Μέρκελ «ελκύεται πολύ» από το ενδεχόμενο να παραιτηθεί πριν ολοκληρώσει την τρίτη θητεία της, ώστε να κάνει «καθαρή έξοδο» από την πολιτική σκηνή.

Η θητεία της Μέρκελ λήγει το 2017 και εκτιμάται ότι στη συνέχεια θα μπορούσε να αναλάβει κάποιο διεθνούς εμβέλειας αξίωμα.

Το Spiegel επικαλείται στελέχη σε υψηλά κλιμάκια της γερμανικής κυβέρνησης και του CDU. Το περιοδικό υποστηρίζει ότι η Μέρκελ σκέφτεται να γίνει ο πρώτος κάτοχος του αξιώματος που παραιτείται εκούσια και όχι υπό πίεση ή μετά από εκλογική ήττα.

«Αυτό την ελκύει πάρα πολύ» αναφέρει πηγή από τον στενό της κύκλο στο γερμανικό περιοδικό. Να υπεθνυμίσουμε πως το ενδεχόμενο εξόδου της Μέρκελ από την καγκελαρία είχε εγερθεί στον γερμανικό τύπο και πριν τον πρόσφατο εκλογικό αγώνα(τον Σεπτέμβριο του 2013), με το ίδιο σκεπτικό.

Ως διάδοχός της πιθανολογείται η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (νυν υπουργός Άμυνας) ενώ η ίδια η Μέρκελ εκτιμάται ότι μπορεί να διεκδικήσει τη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ ή την προεδρία της ΕΕ.


Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: H γυναίκα που ονευρεύεται να γίνει Μέρκελ


Μητέρα επτά παιδιών, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θεωρείται από πολλούς η διάδοχος της Άνγκελα Μέρκελ. Για κάποιους, η τοποθέτησή της στο υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας ήταν ο καλύτερος τρόπος για να «καεί»!
Γεννήθηκε στις 8 Οκτωβρίου του 1958 στις Βρυξέλλες. Ο πατέρας της, Ερνστ Άλμπρεχτ ήταν επιφανές στέλεχος του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών, Ευρωπαίος Επίτροπος και επί χρόνια πρωθυπουργός της Κάτω Σαξωνίας.

Έζησε στο Βέλγιο, όπου όταν γεννήθηκε εργαζόταν ο πατέρας της, μέχρι τα 13 της χρόνια. Αρχικά σπούδασε οικονομικά στο πανεπιστήμια του Γκέτιγκεν και του Μούνστερ (Ρηνανία Βεστφαλία) αλλά και στο London School od Economics. Αλλά το 1980 αποφάσισε πως την ενδιέφερε περισσότερο από τα οικονομικά η ιατρική. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Ανόβερο και πήρε το πτυχίο της σε επτά χρόνια.

Εγκατέλειψε τις σπουδές και την πρακτική της το 1994 και για τέσσερα χρόνια για να ακολουθήσει τον σύζυγό της, επίσης γιατρό, στην Καλιφόρνια, καθώς του προτάθηκε θέση στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Παντρεύτηκε τον Χέικο φον ντερ Λάιεν, καθηγητή ιατρικής που «κρατάει» από μεγάλο τζάκι. Μαζί έχουν επτά παιδιά: τον Ντέιβιντ (1987), τη Σόφι (1989), στη Μαρία Ντονάτα (1992), τα δίδυμα Βικτόρια και Τζοάνα (1994), τον Έγκμοντ (1998) και τη Γκράσια (1999).




Το παρατσούκλι της είναι Ζενσουρσουρλα (Zensursula) και προέρχεται από τη λέξη zensur που σημαίνει λογοκρισία στα γερμανικά και το όνομά της. Και αυτό γιατί υποστήριξε με πάθος το μπλοκάρισμα της παιδικής πορνογραφίας μέσω internet και την τήρηση λίστας με τέτοιες ιστοσελίδες από την ομοσπονδιακή αστυνομία. Έτσι, δημιούργησε την υποδοχή για λογοκρισία ιστοσελίδων που θεωρούνταν παράνομες από την Αστυνομία.
Η 55χρονη γοητευτική πολιτικός είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας. Πολλοί εντυπωσιάστηκαν από την κίνηση της Άνγκελα Μέρκελ. Άλλοι προσπάθησαν να δουν πίσω από τις γραμμές.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει σπουδάσει ιατρική και όλοι στο πρόσωπό της βλέπουν την επόμενη Άνγκελα Μέρκελ, όταν εκείνη το 2017 και όταν τελειώσει η νέα τρίτη θητεία της, αποχωρίσει από την πολιτική. Μόνο που η φον ντερ Λάινεν θα είναι μια πιο βελτιωμένη έκδοση της Μέρκελ.

Είναι περισσότερο φιλοευρωπαία και ονειρεύεται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, όπως έχει δηλώσει, ενώ διαθέτει  περισσότερες κοινωνικές ευαισθησίες. Έχει ταχθεί υπέρ του γάμου των ομοφυλοφίλων και της καθιέρωσης κατώτατου μισθού. Γι’ αυτά προκάλεσε πολλούς εχθρούς στις τάξεις των Χριαστιανοδημοκρατών και φίλους στην άλλη πλευρά.

Το υπουργείο Άμυνας  που αναλαμβάνει είναι «αμαρτωλό» και επιρρεπές σε σκάνδαλα. Από κάποιους, το να της δώσει η Μέρκελ αυτό το χαρτοφυλάκιο ήταν απλά ο καλύτερος τρόπος για να ξεφορτωθεί μια επικίνδυνη αντίπαλο, αφού θεωρείται θέση που βοηθά στο να τελειώνουν πολιτικές καριέρες  όπως γράφει η Independent.

Κατά άλλους, η Μέρκελ ήθελε να διώξει τον νυν υπουργό Άμυνας (τον οποίο όμως διατήρησε στην κυβέρνηση) γιατί είχε εμπλακεί σε σκάνδαλο κατασπατάλησης εκατομμυρίων ευρώ.Ποιο ακριβώς θα είναι το μέλλον, ο χρόνος θα δείξει.
http://www.geopolitics.com.gr/2013/12/h.html
http://www.geopolitics.com.gr/2014/07/blog-post_6199.html

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...