Η ραγδαία ανάπτυξη των υπερ-υπερηχητικών μη-επανδρωμένων αεροσκαφών θα αποτελέσει έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα της στρατιωτικής – τεχνολογικής αντιπαράθεση μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον. Η ρωσική απάντηση στο νέο αμερικανικό δόγμα του «στιγμιαίου προληπτικού πυρηνικού πλήγματος» σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, είναι έτοιμη το ίδιο αποφασιστικά «παγκόσμια»: Με την περαιτέρω ανάπτυξη της «διαστημικής πυραυλικής ασπίδας» και την ενίσχυση των Δυνάμεων Αεροδιαστημικής Άμυνας (VKO). Ανασταίνοντας με αυτόν τον τρόπο τον μεγάλο μύθο του «Ψυχρού Πολέμου», τη δυνατότητα διεξαγωγής ενός «Πολέμου των Άστρων».
Σε αντίθεση με τον σκηνοθέτη των κινηματογραφικών «Star Wars» Τζόρτζ Λούκας, ο 40ος πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέϊγκαν γνώριζε, ότι ο πόλεμος στο διάστημα δεν είναι μια τόσο μακρινή στρατιωτική προοπτική. Η υλοποίηση της ιδέας της ολικής υπεροχής των ΗΠΑ απέναντι στα «Σοβιέτ» στη δεκαετία του 1980, εμποδίζονταν μόνο από την απουσία των αναγκαίων για το εγχείρημα τεχνολογιών. Είκοσι πέντε χρόνια μετά τη θητεία Ρέϊγκαν, η Αμερική έχει αποκτήσει τις προηγμένες τεχνολογίες για στρατιωτικές επιχειρήσεις στο διάστημα. Το Δεκέμβριο 2013, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η εμφάνιση των νέων αμερικανικών υπερ-υπερηχητικών μη-επανδρωμένων επιθετικών διαστημικών οχημάτων και η πιθανή στρατιωτική τους χρήση, θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεσο «αφοπλισμό» της Μόσχας.
Τον Ιούνιο του 2013, στη διάρκεια της επίσκεψης του σ’ ένα εργοστάσιο παραγωγής αντιαεροπορικών πυραύλων, ο Πούτιν δήλωσε: «Η αποτελεσματική αεροδιαστημική άμυνα αποτελεί εγγύηση για τη βιωσιμότητα των στρατηγικών δυνάμεων αποτροπής που προστατεύουν τη χώρα από αεροδιαστημικά επιθετικά μέσα. Καμία χώρα στον κόσμο, εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν είναι σε θέση να απειλήσει τις ρωσικές Στρατηγικές Πυρηνικές Δυνάμεις <...> και καμία, δεν έχει τα κατάλληλα τεχνολογικά μέσα για αεροδιαστημική επίθεση».
«Το νέο καθήκον μας, είναι η πρόβλεψη των σύγχρονων στρατιωτικών απειλών που ενδέχεται να αντιμετωπίσει τη Ρωσία στα επόμενα 15-20 χρόνια», είπε ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Ίγκορ Κορότσενκο. «Οι σημαντικότερες απειλές προέρχονται κυρίως από τις ΗΠΑ που αναπτύσσουν ενεργά υπερ-υπερηχητικά επιθετικά μέσα, τα οποία θα μπορούν να επιχειρούν όχι μόνο στα χαμηλά – ατμοσφαιρικά – υψόμετρα, αλλά και στο εγγύς διάστημα. Έτσι, προέκυψε η ανάγκη της ενίσχυσης του συστήματος αεροδιαστημικής άμυνας που ήδη αναπτύσσεται με την εισαγωγή νέων, πρωτοποριακών συγκροτημάτων αντιπυραυλικής (PRO) και αντιαεροπορικής άμυνας (PVO).
Δαχτυλίδι ραντάρ
Τον Μάρτιο δημιουργήθηκε στη Ρωσία το Ερευνητικό Ινστιτούτο Αεροδιαστημικής Άμυνας. Θα αποτελέσει τον κύριο οργανισμό ανάπτυξης συστημάτων αναγνώρισης και πληροφοριών, τόσο για την πρόληψη μιας αεροδιαστημικής επίθεσης, όσο και για την εναέρια καταστροφή μέσων αεροδιαστημικής επίθεσης, συστημάτων ελέγχου, αλλά και για την τεχνική υποστήριξη των Δυνάμεων Αεροδιαστημικής Άμυνας. Την πρακτική υλοποίηση των σχεδίων θα αναλάβει η κοινοπραξία «Στρατηγικά συστήματα αεροδιαστημικής άμυνας» που συνενώνει τις επιχειρήσεις του κλάδου κατασκευής πυραύλων και τεχνολογιών συστημάτων ραντάρ στη Ρωσία. Από τα 620 δισεκατομμύρια δολάρια (22 τρισεκατομμύρια ρούβλια) που θα διατεθούν για το σύνολο του προγράμματος εκμοντερνισμού και επανεξοπλισμού του ρωσικού στρατού μέχρι το 2020, η Μόσχα θα δαπανήσει για τον «Πόλεμο των Άστρων», περίπου το 20% των κονδυλίων, δηλαδή περίπου 124 δισ. δολάρια.
Με τη χρήση της «στρατηγικής» χρηματοδοτικής γραμμής έχει ήδη ξεκινήσει η ανασυγκρότηση του παγκόσμιου δικτύου ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης εκτοξεύσεων πυραύλων. Κατά μήκος των συνόρων της Ρωσίας έχουν αναπτυχθεί οι σύγχρονοι σταθμοί ραντάρ τύπου «Voronezh-DM». Η προηγμένη τεχνολογία του νέου συστήματος, δίνει δυνατότητα στο ραντάρ να μπορεί να βλέπει ό,τι κινείται σε απόσταση μέχρι και 3.000 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα της Ρωσίας. Τέτοιοι σταθμοί υπάρχουν ήδη στις περιφέρειες Λένινγκραντ, Καλινινγκράντ και Ιρκούτσκ, καθώς και στις περιοχές Αλτάι και Κρασνοντάρ. Προβλέπεται ότι, όταν θα έχει αναπτυχθεί πλήρως το σύστημα, τα ραντάρ θα απέχουν μεταξύ τους απόσταση περίπου χίλια χιλιόμετρα. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Γιούρι Μπορίσοφ, το 2018 το προστατευτικό δαχτυλίδι ραντάρ γύρω από τη Ρωσία θα έχει ολοκληρωθεί.
Νέα κούρσα εξοπλισμών;
Εκτός από τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για αεροδιαστημική επίθεση, η Μόσχα αναπτύσσει ενεργά και τη δική της «αποτρεπτική» συνιστώσα. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει εκσυγχρονισμός σε μεγάλη κλίμακα του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας A-135 που έχει αναπτυχθεί γύρω από τη Μόσχα. Συμπληρωματικά σε αυτό, σχεδιάζεται η ανάπτυξη του αντιαεροπορικού συστήματος μικρού βεληνεκούς «Pantsir-C1», 28 συνταγμάτων αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 «Triumph» (περίπου 450-670 εκτοξευτές) και 38 μοιρών του μελλοντικού πυραυλικού συστήματος S-500 «Vityaz» (300-460 εκτοξευτές). Σύμφωνα με τον Γιούρι Μπορίσοφ, στις περιφέρειες Κίροφ και Νίζνι Νόβγκοροντ κατασκευάζονται νέα εργοστάσια για την παραγωγή των χάϊ-τεκ πυραυλικών συστημάτων. Το κόστος για τις νέες εγκαταστάσεις εκτιμάται σε περισσότερο από 1 δισ. δολάρια.
Το ίδιο φιλόδοξο είναι το έργο που γίνεται για την αναβάθμιση του δυναμικού των ρωσικών στρατηγικών όπλων. Μόνο στο διάστημα που πέρασε μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη ΑΒΜ για τον έλεγχο των βαλλιστικών πυραύλων, η Μόσχα έχει δοκιμάσει και εντάξει επιχειρησιακά στις χερσαίες και ναυτικές πυρηνικές της δυνάμεις, έξι νέους τύπους διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων. Όλοι τους, σε αντίθεση με αυτούς που υπόκεινται στους όρους των ενεργών περιοριστικών συμφωνιών ΗΠΑ-Ρωσίας, δεν έχουν μία, αλλά πολλές πυρηνικές κεφαλές.
Η Μόσχα είναι πεπεισμένη ότι τα σχέδια ανάπτυξης των Δυνάμεων Διαστημικής Άμυνας δεν θα οδηγήσουν σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών. Η διαφορά των στρατιωτικών δαπανών Ρωσίας και ΗΠΑ για το σκοπό αυτό, είναι τάξεως μεγέθους. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος Πούτιν είναι κατά πολύ πιο ρεαλιστής από τους προκατόχους του της εποχής Ρέϊγκαν και προφανώς δεν σκοπεύει να «φτάσει και να ξεπεράσει» την Ουάσιγκτον. Το Κρεμλίνο επιδιώκει να δημιουργήσει μια συμμετρική απάντηση, της οποίας ο κύριος στόχος είναι να διατηρηθεί η αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας σε αεροδιαστημική πυρηνική επίθεση.΄
 
Η Ρωσία Τώρα