Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Ανοίχτηκε ο τάφος του Αγίου Μύρωνα.

karaagmirona3Του κ. Αντώνη Χαραλαμπάκη*
Πριν μερικές μέρες στην κωμόπολή μας συνέβη κάτι κατά τη γνώμη μου το συνταρακτικό.
Ανοίχτηκε ο τάφος του πολιούχου και προστάτη μας ΑΓΙΟΥ ΜΥΡΩΝΑ, με πρωτοβουλία της Ενορίας μας, με την παρουσία και ενεργό συμμετοχή του σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου και ύστερα από ενημέρωση των αρμοδίων Υπηρεσιών.
Τηρήθηκαν σχολαστικά όλα τα προβλεπόμενα από την ορθόδοξη παράδοσή μας και την ελληνική νομοθεσία.
Η ατμόσφαιρα, κατανυκτική, αλλά και έντονα φορτισμένη.
Οι 17 αιώνες που πέρασαν από το θάνατο του Αγίου μας πρόσθεταν το σχετικό μυστήριο αναμεμειγμένο με σπέρματα αμφιβολίας ως προς το τι κρύβει ο μαρμαρόσκεπος τάφος, ακόμη μερικοί αμφέβαλαν αν υπήρχαν καν λείψανα, αλλά και η αδημονία να δούμε όλοι μας τα λείψανα του Αγίου μας, ήταν μερικοί από τους λόγους που έγινε το συγκεκριμένο εγχείρημα.
Γνωρίζαμε βέβαια, από ιστορικές πηγές, ότι ο τάφος είχε ανοιχτεί τον 19ο αιώνα (1866 την περίοδο του ξεσηκωμού των Κρητών κατά των Τούρκων που οι κατακτητές είχαν εξαγριωθεί και δεν άφηναν τίποτα όρθιο από τα ιερά και τα όσια των Κρητών), για να προστατευθούν και να μην βεβηλωθεί ο τάφος, όπως συνήθιζαν οι κατακτητές για απλούς ανθρώπους, πολύ περισσότερο για Αγίους.
Με τον καιρό, ίσως και εξ αρχής, τα λείψανα του Αγίου μας περιήλθαν στην οικογένεια Σερπετζιδάκη από το Πετροκέφαλο (ευλαβή χριστιανική οικογένεια) και στις 07-08-1957 με πάνδημη συμμετοχή μεταφέρθηκαν στην εκκλησία μας και τοποθετήθηκαν και πάλι από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ευγένιο, στο γνωστό τάφο του Αγίου.
Για να λυθούν λοιπόν πάσης φύσεως αμφισβητήσεις και παρεξηγήσεις, αλλά κυρίως για να αποδοθεί ο πρέπον σεβασμός και η πρέπουσα τιμή στον Άγιο, έγινε η εκταφή των λειψάνων του. Τοποθετήθηκαν σε πρόχειρη λάρνακα και εκτίθενται στο ναό μας, ενώ στον τάφο μπήκε η εικόνα του, καλύφθηκε με τζάμι και φωτίστηκε.
Τυχεροί όσοι παρακολούθησαν από κοντά την εκταφή και οσμίστηκαν το θεσπέσιο άρωμα που ανέδυε ο τάφος.
Και κάτι ακόμη: την Κυριακή 1 Ιουνίου 2014 ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. κ. Ειρηναίος θα ιερουργήσει στο ναό μας και θα γίνει και περιφορά των λειψάνων του Αγίου μας.
* Ο κ. Αντώνης Χαραλαμπάκης είναι συνταξιούχος Σχολικός Σύμβουλος Π. Ε. και δραστήριο μέλος της κοινωνίας του Αγίου Μύρωνα.

karaagmirona2 karaagmirona1

e-mesara.gr
pentapostagma.gr


Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...