Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Οργισμένη αντίδραση της Άνγκελας Μέρκελ στο ενδεχόμενο μετατροπής της Αγ. Σοφίας σε τέμενος.

σχόλιο Γ.Θ : Δεν μας αγάπησε ξαφνικά η μέρκελ τους Χριστιανούς, ούτε αναγνώρισε ξαφνικά την Βυζαντινή συμβολή στο έθνος της το 972 μ.Χ που κυριολεκτικά τους κατεβάσαμε από τα δέντρα.
Όχι. Ας μην τρέφουμε ψευδαισθήσεις. Διπλωματικά λόγια του αέρα... που όμως αν ήμασταν ελεύθερο κράτος με ηγέτες που αγαπούσαν αυτόν τον τόπο, θα τα αξιοποιούσαμε αποκομίζοντας παρόμοια σχόλια από όπου μπορούσαμε συμπεριλαμβάνοντας και την άλλη πλευρά, την Ρωσία... και αφού διπλωματικά θα τους είχαμε βάλει σε ένα άτυπο συναγωνισμό για το ποιος υποτίθεται ότι νοιάζεται περισσότερο για τα ανθρώπινα δικαιώματα της Ελληνορθόδοξης μειονότητας και του Φαναρίου, θα πηγαίναμε ή θα απειλούσαμε να πάμε στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Από εκεί και πέρα ό,τι πετυχαίναμε, μικρό ή μεγάλο, θα ήταν μόνο κέρδος.

Οργισμένη ήταν η αντίδραση της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, στις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος, σύμφωνα με το Ελληνικό Πρόγραμμα της Deutsche Welle, που επικαλείται πληροφορίες...
από κύκλους που συμμετείχαν στη συνάντηση της κ. Μέρκελ με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, η καγκελάριος φέρεται να χαρακτήρισε απαράδεκτη την πρόθεση της Άγκυρας, ενώ η αναπληρωτής εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Σαουσάν Σεμπλί, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι με το καθεστώς της Αγίας Σοφίας (σσ. μουσείο) όλες οι πλευρές μπορούσαν να είναι ικανοποιημένες και πρόσθεσε ότι ενδεχόμενη ουσιαστική αλλαγή του καθεστώτος θα λυπούσε όλους εκείνους που θεωρούν ότι η Αγία Σοφία είναι σημαντικό χριστιανικό κτίσμα. «Η απόφαση όμως, εναπόκειται τελικά στην Τουρκία. Η τουρκική κυβέρνηση, από την ανάληψη των καθηκόντων της έχει δείξει ανοιχτή σε κάποιες επιθυμίες των χριστιανικών μειονοτήτων στην Τουρκία κι εμείς ζητούμε πάντα σε συζητήσεις να σεβαστεί τα δικαιώματα των χριστιανικών μειονοτήτων. Εμπιστευόμαστε για αυτό την ανάλογη ευαισθησία της τουρκικής κυβέρνησης» δήλωσε η κ. Σεμπλί.

Για «ουσιώδη παρεμπόδιση της θεολογικής εκπαίδευσης και, συνεπώς, της θρησκευτικής ελευθερίας» έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, Νόρμπερτ Λάμερτ, μετά τη συνάντησή του με τον κ.κ. Βαρθολομαίο και, σε δήλωσή του στην DW, τόνισε την ανάγκη για καλές σχέσεις μεταξύ του κράτους και των διάφορων θρησκευτικών δογμάτων. «Ευτυχώς, οι σχέσεις αυτές στη Γερμανία δεν είναι μόνο νομικά κατοχυρωμένες, αλλά διέπονται και από μία καλή, πυκνή και φιλική συνεργασία. Γνωρίζουμε ότι αυτό δεν συμβαίνει παντού στον κόσμο στον ίδιο βαθμό. Γι’ αυτό είναι καλό να γίνονται τέτοιου είδους συναντήσεις. Δίνεται η ευκαιρία όχι μόνο να ενθαρρύνει ο ένας τον άλλο για το έργο που έχει να επιτελέσει, αλλά και να ανταλλάσσουμε πληροφορίες για προβλήματα και προκλήσεις, καθώς και να εξετάζουμε πώς θα μπορούσε ο ένας να βοηθήσει τον άλλο- πράγμα που εμείς πολύ ευχαρίστως το κάνουμε» δήλωσε ο κ. Λάμερτ.

Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος εξέφρασε και ο συμπρόεδρος των Γερμανών Πρασίνων, τουρκικής καταγωγής Τζεμ Έζντεμιρ, ο οποίος, μετά τη συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη δήλωσε προς την DW: «Δεν μπορώ να καταλάβω το νόημα μιας τέτοιας πρόθεσης. Η Τουρκία δεν υστερεί από τζαμιά- αντιθέτως. Πρόκειται μάλλον για μια χειρονομία ταπεινωτικού χαρακτήρα για τους χριστιανούς, για όλες τις μειονότητες της Τουρκίας. Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο από τον Κεμάλ Ατατούρκ ήταν κατά την άποψή μου ένα έξυπνο και σωστό μέτρο, το οποίο θα πρέπει να παραμείνει σε ισχύ. Και αν είναι να ανοίξει για θρησκευτικές λειτουργίες, τότε όχι μόνο για τους μωαμεθανούς, αλλά θα πρέπει και ο Πατριάρχης να έχει τη δυνατότητα να κάνει λειτουργίες».

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΤΗΣ ΦΑΙΗ ΚΑΡΑΒΙΤΗ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://mignatiou.com/2014/05/orgismeni-antidrasi
http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2014/05

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...