Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

«Όχι» της Άγκυρας σε αμνηστία των αξιωματικών που καταδικάστηκαν για συνομωσία.

σχόλιο Γ.Θ : Το σκάκι του τουρκικού εμφυλίου φτάνει στο αποκορύφωμα του. Αν τώρα ο Γκιουλέν συνεργαστεί με τους κεμαλικούς μια που και οι δύο είναι εξαρτήματα της αμερικής, ο Ρετζέπ θα κλυδωνιστεί τρομακτικά.  Ενδεχομένως μόνο εκλογές θα μπορούσαν να σώσουν τον Ερντογάν αυτή την στιγμή ήηηηη ένας "από μηχανής εχθρός" που θα ένωνε όλη την τουρκιά...
Η τουρκική κυβέρνηση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο...
χορήγησης γενικής αμνηστίας στους εκατοντάδες αξιωματικούς που καταδικάστηκαν στις δύο πιο πρόσφατες δίκες που διεξήχθησαν για συνωμοσία κατά της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του.
«Κανείς δεν θα πρέπει να περιμένει μια γενική αμνηστία. Δεν εξετάζουμε το ενδεχόμενο αυτό», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς σε δημοσιογράφους, εμμένοντας ωστόσο στην ανάγκη σεβασμού του δικαιώματος σε μια «δίκαιη δίκη».
Οι δηλώσεις αυτές του Αρίντς γίνονται μετά τη δημοσίευση από τον Τύπο της προσφυγής του γενικού επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων με την οποία ζητείται η επανεξέταση των δύο πολύκροτων δικών, οι οποίες σήμαναν τον εγκλεισμό το 2012 και το 2013 στη φυλακή πολλών εκατοντάδων αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων, με την αιτιολογία ότι τα αποδεικτικά στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον τους ήταν χαλκευμένα.

Η προσφυγή αυτή του στρατού στη δικαιοσύνη γίνεται την ώρα που η κυβέρνηση παλεύει να αντιμετωπίσει εδώ και δύο εβδομάδες το σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε, το οποίο αποκάλυψε τον πόλεμο που μαίνεται μεταξύ των υποστηρικτών του Ερντογάν και της αδελφότητας του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος έχει μεγάλη επιρροή στην τουρκική αστυνομία και το δικαστικό σώμα.

Η πρωτοβουλία αυτή του τουρκικού στρατού παρουσιάστηκε από τους Τούρκους σχολιαστές ως μια έμπρακτη συμμαχία με την κυβέρνηση του Ερντογάν κατά του κινήματος του Γκιουλέν, το οποίο θεωρείται ως η πηγή αυτών των δικών.

Την περασμένη εβδομάδα, ένας στενός πολιτικός σύμβουλος του πρωθυπουργού είχε δηλώσει στον Τύπο ότι αυτοί που κατηγορούνται ότι προκάλεσαν το ξέσπασμα του πολιτικοοικονομικού αυτού σκανδάλου είχαν επίσης συνωμοτήσει κατά του στρατού.

Ένας βουλευτής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) είχε επίσης αναφερθεί στην πιθανότητα να υπάρξει μια μεταρρύθμιση που θα επιτρέψει την επανεκδίκαση των υποθέσεων των αξιωματικών που έχουν καταδικαστεί.

Οι δίκες αυτές επέτρεψαν στον Ερντογάν να περιορίσει την πολιτική επιρροή του τουρκικού στρατού, ο οποίος θεωρείται ότι πρόσκειται στην αντιπολίτευση και ο οποίος έχει από το 1960 κάνει τρία πραξικοπήματα και έχει αναγκάσει σε παραίτηση μια κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε ένα ισλαμικό κόμμα.
Kαθημερινή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...