Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις ΗΠΑ-Γερμανίας με φόντο την NSA.

Το Βερολίνο ζητά δεσμεύσεις ότι δεν θα συνεχιστούν οι παρακολουθήσεις
Ομπάμα και Μέρκελ σε συνάντησή τους στο Βερολίνο τον περασμένο Ιούνιο (REUTERS/Thomas Peter)
Προς έντονη πολιτική αντιπαράθεση οδεύουν Γερμανία και ΗΠΑ καθώς εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να ανοίξει μια πολιτικά εκρηκτική... έρευνα για την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της Ανγκελα Μέρκελ από την αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA). Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας δήλωσε ότι υπάρχουν αρκετές αποδείξεις για να ανοίξει η υπόθεση. Αυτό, σύμφωνα με το «Spiegel», θα θεωρηθεί προσβολή από τους Αμερικανούς. Τον περασμένο Οκτώβριο, το γερμανικό περιοδικό αποκάλυψε ότι η NSA παρακολουθούσε το τηλέφωνο της γερμανίδας καγκελάριου, στενής συμμάχου του Μπαράκ Ομπάμα. Η Μέρκελ παραπονέθηκε προσωπικά στον αμερικανό πρόεδρο ο οποίος υποσχέθηκε ότι σύντομα θα διόρθωνε την κατάσταση. «Αλλά έκτοτε η Γερμανία περιμένει μάταια», γράφει το «Spiegel».

Η Μέρκελ συνειδητοποιεί τις διαστάσεις του προβλήματος. Ανέθεσε στον νέο προσωπάρχη της Πέτερ Αλτμάιερ και στον πρώην υφυπουργό Εσωτερικών Κλάους-Ντίτερ Φρίτσε, να σημειώσουν πρόοδο στο ζήτημα.  
Στους σχεδόν οκτώ μήνες που έχουν περάσει αφότου δημοσιοποιήθηκαν οι πρώτες διαρροές από τον πρώην κατάσκοπο Εντουαρντ Σνόουντεν για το εκτεταμένο πρόγραμμα παρακολούθησης της NSA, το μόνο που έχουν δώσει οι Αμερικανοί προς τους Γερμανούς είναι προφορικές διαβεβαιώσεις.
Επιπλέον, οι Γερμανοί συνειδητοποιούν ότι η Συμφωνία Μη Παρακολούθησης που ανακοίνωσε η NSA δεν θα γίνει ποτέ πραγματικότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες αρνείται η γερμανική κυβέρνηση, οι διαπραγματεύσεις είναι έτοιμες να καταρρεύσουν.
Το περιβάλλον της Μέρκελ είχε ήδη συνειδητοποιήσει από το Νοέμβριο ότι Συμφωνία Μη Παρακολούθησης δεν πρόκειται να υπάρξει. Το Βερολίνο ζητά απτές δεσμεύσεις ενώ η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι αυτές ισοδυναμούν με τον τερματισμό κάθε παρακολούθησης και αντιπροτείνει μια συμφωνία που θα προβλέπει στενότερη συνεργασία ανάμεσα στις υπηρεσίες πληροφοριών των δύο χωρών.
Τελευταίως πληθαίνουν οι φωνές εντός της γερμανικής κυβέρνησης που ζητούν σκληρότερη προσέγγιση του ζητήματος. Πολλοί εναποθέτουν ανοιχτά τις ελπίδες τους στον ομοσπονδιακό εισαγγελέα Χάραλντ Ράνγκε ο οποίος επί μήνες εξετάζει την πιθανότητα επίσημης έρευνες για τις παρακολουθήσεις της NSA στη Γερμανία.
Ο Ράνγκε έχει ήδη κάνει γνωστό στη Μέρκελ ότι διαθέτει αρκετές αποδείξεις για να εγκαινιάσει επίσημη έρευνα για την παρακολούθηση του κινητού της. Η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας είναι διχασμένη για το ζήτημα. Τόσο η καγκελάριος όσο και οι υπουργοί Εξωτερικών και Δικαιοσύνης ανησυχούν για τις πολιτικές επιπτώσεις μιας τέτοιας έρευνας. Θεωρούν ότι δεν θα προκύψουν και πολλά πράγματα καθώς είναι βέβαιο ότι οι Αμερικανοί δεν θα απαντήσουν στις ερωτήσεις.
Το Βερολίνο είναι σε δίλημμα. Η έρευνα μπορεί να παγώσει τις γερμανοαμερικανικές σχέσεις και μάλιστα σε μια περίοδο που οι δυο χώρες βρίσκονται εν μέσω μιας δύσκολης απόσυρσης από το Αφγανιστάν και διαπραγματεύονται τη διατλαντική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Οι Γερμανοί φοβούνται επίσης ότι μια ανοιχτή αντιπαράθεση θα μειώσει τον όγκο των πληροφοριών που θα μοιράζονται οι Αμερικανοί με το Βερολίνο το οποίο επιθυμεί να διευρύνει την κατασκοπική συνεργασία με την Ουάσινγκτον.
Από την άλλη πλευρά όμως, η έρευνα θα στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να δεχθεί τα πάντα από τις ΗΠΑ.

http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2014/01/nsa_21.html#.Ut5yyfvQDGg

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...