Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Διεθνείς εξελίξεις.

Το σημαντικότερο στοιχείο στις Η.Π.Α. είναι το ότι, ο αριθμός των φυλακισμένων είναι κατά πολύ υψηλότερος από τον αριθμό των δασκάλων – η Ιαπωνία, η εξέλιξη των επιτοκίων, το Bitcoin και η Βενεζουέλα.
Το σημαντικότερο γεγονός στην Ελλάδα, την προηγούμενη εβδομάδα, δεν ήταν βέβαια η αποτυχία της ανόητης πρότασης μομφής εναντίον της κυβέρνησης, αλλά η υποχώρηση των τιμών καταναλωτή, ο αποπληθωρισμός δηλαδή, στο -2%.

Για μία χώρα με συνεχώς αυξανόμενο ιδιωτικό και δημόσιο χρέος, κυρίως λόγω της εγκληματικής πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια με τα αλλεπάλληλα μνημόνια, ο αποπληθωρισμός είναι θανατηφόρος – γεγονός που όφειλε να ενδιαφέρει πολύ περισσότερο την πολιτική, από τις κενές και χωρίς κανένα νόημα αντιπαραθέσεις.

Απλά και μόνο «μία ματιά» στην Ιαπωνία η οποία, παρά την ισχυρή βιομηχανία της με σημαντικές εξαγωγικές επιδόσεις, οδεύει ολοταχώς στη χρεοκοπία λόγω του αποπληθωρισμού, τεκμηριώνει το πόσο επικίνδυνος είναι για την οικονομία μίας χώρας.

Ειδικότερα, παρά το ότι η υποτίμηση του γεν με τη βοήθεια της «επέκτασης» της ρευστότητας εκ μέρους της κεντρικής τράπεζας, αύξησε τις τιμές των εισαγομένων προϊόντων κατά 20%, ο πυρήνας του πληθωρισμού αυξήθηκε μόλις κατά 0,75%, φθάνοντας στο 0% – με τις μεσοπρόθεσμες «πληθωριστικές προσμονές» των καταναλωτών να παραμένουν αμετάβλητες, γεγονός που σημαίνει ότι δεν αναμένουν αυξήσεις των τιμών, οπότε δεν κλιμακώνεται η ζήτηση.

Οι ονομαστικές αμοιβές των ήδη εργαζομένων παραμένουν σταθερές, οι βασικές αμοιβές των νεοεισερχομένων μειώνονται συνεχώς, η παραγωγική δυναμικότητα της βιομηχανίας περιορίζεται, ενώ ο τραπεζικός δανεισμός δεν επιταχύνεται.

Με λίγα λόγια η ιαπωνική οικονομία, παρά την επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, δεν εμφανίζει σημεία ανάκαμψης – με την κεντρική τράπεζα να μην έχει πλέον πολλές δυνατότητες αντιστροφής της τάσης, ιδίως όσον αφορά τα επιτόκια. Φυσικά αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ιαπωνία, αλλά και σε ολόκληρη τη Δύση, όπως φαίνεται από το διάγραμμα που ακολουθεί:

.


Εξέλιξη των βασικών επιτοκίων (2007 – 2013) – Ιαπωνία (κίτρινο), Αμερική (σκούρο γαλάζιο), Βρετανία (ανοιχτό γαλάζιο), Ευρώπη (κόκκινο).
(*Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση)

Περαιτέρω, οι επιθέσεις εναντίον του διαδικτυακού νομίσματος «Bitcoin», κάθε φορά που η τιμή του αυξάνεται, τελευταία σαν αποτέλεσμα της πτώσης του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ, καθώς επίσης της ανακοίνωσης του Καναδά να εισάγει το «νόμισμα» σε ΑΤΜ, δημιουργούν απορίες, σχετικά με τι ακριβώς επιδιώκεται.

Στα πλαίσια αυτά, η «ακρόαση» της αμερικανικής γερουσίας με τον τίτλο «Πίσω από το δρόμο του μεταξιού», είχε σαν αποτέλεσμα τη ραγδαία πτώση της ισοτιμίας του διαδικτυακού νομίσματος κατά 25% σε δώδεκα μόλις ώρες – από τα 400 $ στα 290 $ (διάγραμμα).

.


Πτώση του Bitcoin μετά από την ακρόαση της αμερικανικής γερουσίας.
(*Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση)

Συνεχίζοντας, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η θεωρία των φθινουσών αποδόσεων, σύμφωνα με την οποία οι μεγαλύτερες προσπάθειες, όταν μία οικονομία έχει εισέλθει στο σπιράλ του θανάτου, δεν αυξάνουν τις αποδόσεις – στην οποία θα επανέλθουμε με εκτεταμένη ανάλυση.

Η εικόνα πάντως που ακολουθεί, με την πρόβλεψη κατάρρευσης έως το 2016, είναι χαρακτηριστική της πορείας της Δύσης – καθώς επίσης της εξέλιξης του μεγάλου οικονομικού κύκλου, ο οποίος ξεκίνησε ουσιαστικά μετά την έξοδο από τον κανόνα του χρυσού (δεκαετία του 1970).

.


Κύκλος οικονομίας: 1. Αρχική ανάπτυξη, 2. Επέκταση, 3. Ωρίμανση, 4. Σταθεροποίηση, 5. Κρίση (2008), 6. Κατάρρευση (2012 – 2016)

Η σοσιαλιστική Βενεζουέλα τώρα έχει θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα της το «δόγμα της Δικαιοσύνης» – ελέγχοντας στενά τις τιμές πώλησης όλων των προϊόντων για την καταπολέμηση της «εμπορικής κερδοσκοπίας».

Εν τούτοις, παρά το ότι υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε βασικά καταναλωτικά είδη, το νόμισμα καταρρέει, η τοπική βιομηχανία ενέργειας υπολειτουργεί λόγω των φόβων εθνικοποίησης της κλπ., ο δείκτης του χρηματιστηρίου της (Caracas Stock Index) έχει αυξηθεί κατά 475% εντός του 2013.

.


Δείκτης χρηματιστηρίου Βενεζουέλας Caracas Stock Index – αύξηση κατά 475% το 2013.
(*Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση)


Όπως φαίνεται λοιπόν, στη Βενεζουέλα συμβαίνουν ακριβώς τα ίδια με τον υπόλοιπο πλανήτη – οι αποδόσεις των κεφαλαίων αυξάνονται, ενώ τα πραγματικά εισοδήματα των εργαζομένων μειώνονται συνεχώς.

Στις Η.Π.Α. τώρα, το σημαντικότερο ίσως στοιχείο κατά την άποψη μας είναι το ότι, ο αριθμός των φυλακισμένων είναι κατά πολύ υψηλότερος από τον αριθμό των δασκάλων – επίσης από πολλά άλλα επαγγέλματα, όπως φαίνεται από το διάγραμμα που ακολουθεί.

.


Στήλες με τη σειρά – Φυλακισμένοι, μηχανικοί, νοσοκόμες, δάσκαλοι, κατασκευαστές, υπάλληλοι φροντίδας παιδιών, φυσιοθεραπευτές και χειρούργοι, κοινωνικοί λειτουργοί, δικηγόροι

Προφανώς είναι σημαντικό για τις συνθήκες που επικρατούν στο εσωτερικό της υπερδύναμης – πόσο μάλλον όταν ο αριθμός των «εν αναμονή εισόδου» στις φυλακές αυξάνεται καθημερινά.

Ολοκληρώνοντας, το αστυνομικό κράτος με προορισμό τον «ολοκληρωτισμό» είναι σε πλήρη εξέλιξη – σαν αποτέλεσμα της κρίσης υπερχρέωσης, ενδεχομένως των προθέσεων και των σχεδίων πλήρους κυριαρχίας της παγκόσμιας ελίτ.

Analyst.gr Team

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...