Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤ"-ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ Η ΑΠΕΙΛΗ;

1

Οι εκκλησίες μέσω Internet, οι online εκκλησίες ή οι cyber-εκκλησίες  όπως ονομάζονται
, κερδίζουν ολοένα και περισσότερους πόντους στη σύγχρονη...εικονική πραγματικότητα και απολαμβάνουν της προτιμήσης κυρίως νέων ανθρώπων , που θέλουν μεν να εκκλησιαστούν ή να ζητήσουν πνευματική καθοδήγηση, αλλά αδυνατούν να πάνε στην εκκλησία με την παραδοσιάκή της μορφή... 
Οι διαδικτυακές εκκλησίες έχουν να κάνουν με μια ευρεία ποικιλία τρόπων που μια θρησκευτική ομάδα χρησιμοποιεί  για να διευκολύνει τις θρησκευτικές της δραστηριότητες και προσφέρουν λατρευτικές...διευκολύνσεις.
1Το φαινόμενο των διαδικτυακών εκκλησιών δεν είναι καινούριο, αλλά διευρύνεται συνεχώς. Οι ιντερνετικές εκκλησίες αυτοπροβάλλονται ως μια εναλλακτική λύση για τους πιστούς και διατείνονται πως είναι οι...απόγονοι του παραδοσιακού ναού.

Χρησιμοποιούν επικοινωνία μέσω e-mail μεταξύ ιερέα (πάστορα) και πιστού, περιλαμβάνουν στις υπηρεσίες τους προ-ηχογραφημένα κηρύγματα ή Λειτουργίες, ακόμη και μαγνητοσκοπημένες τηλεοπτικές μεταδόσεις και αρκετές άλλες μεθόδους διαδραστικής συμμετοχής των πιστών.

Σε κάθε περίπτωση στις διαδικτυακές εκκλησίες υπάρχει συνεχής ροή βίντεο, αλλά και γραπτών μηνυμάτων, ενώ στόχος είναι να υποκατασταθεί-τρόπον τινά- η συγκέντρωση στην εκκλησία με την παραδοσιακή της μορφή.


Υπάρχουν εκατοντάδες διαδικτυακές Εκκλησίες, αλλά ο όρος “Εκκλησία του ίντερνετ” χρησιμοποιείται κυρίως για εκκλησίες των οποίων η πλειονότητα των μελών έρχονται σε επαφή ή συναθροίζονται χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο και που εκπληρούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα με την αρωγή του διαδικτύου.

Ελλοχεύει βέβαια ο κίνδυνος της πνευματικής εκτροπής μιας και οι “Εκκλησίες του ίντερνετ” προβάλλονται ως οι αναπτυσσόμενες εκφράσεις της πίστης σε σχέση με την αλλαγή νοοτροπίας του πιστού. Κάτι τέτοιο όμως όπως είναι αντιληπτό μπορεί να εξωκείλει σε αιρετικές προσεγγίσεις...
1Πάντως δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν στις “Εκκλησίες του ίντερνετ” το μέλλον..Ο  Θρησκευτικός ερευνητής και συγγραφέας George Barna χρησιμοποιεί  τον όρο “ Επανάσταση”σε βιβλίο του προκειμένουν να περιγράψει" το εύρος των πνευματικών εμπειριών που παραδίδονται μέσω του Διαδικτύου” και εκτιμά πως σύντομα οι “Εκκλησίες του διαδικτύου” θα αποτελούν το ένα τρίτο της πνευματικότητας στις ΗΠΑ.

Πολύ σημαντικός παράγων στην εξάπλωση της “Εκκλησίας του διαδικτύου” είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. MySpace, Xanga, και Facebook έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης στην εξάπλωση τυο φαινομένου επιτρέποντας ένα “πνευματικό μήνυμα” να εξαπλωθεί γρηγορότερα σε μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε με επιφύλαξη τέτοιου είδους...εκσυγχρονισμούς χωρίς βέβαια να τους "δαιμονοποιούμε"... 


www.agioritikovima.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...