Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

ΝΑΥΠΛΙΟ : Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ.

    Λίγες ημέρες πριν ο Ιούλιος μήνας φτάσει στο τέλος του, είχα την ευχαρίστηση να υποδεχτώ στην πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδος δυο φίλους μου. Είχα ένα άγχος το οποίο είχε ως ζητούμενο το αν θα μπορούσα μέσω της ξενάγησης που θα κάνω να αποδώσω έστω και λίγο την λαμπρή εικόνα που είχα δημιουργήσει στο μυαλό τους για αυτήν την πόλη θρύλο!
    Αρχίσαμε από τον γύρο της Αρβανιτιάς. Βρεθήκαμε λοιπόν στις Μπανιέρες όπου παρά τις προσπάθειες μου να επιστήσω την προσοχή τους στη θέα και στα ιστορικά στοιχεία της ξενάγησης, τη ματιά τους δυστυχώς απέσπασαν τα κτίσματα φαντάσματα (πρώην εστιατόρια- μπαρ)που ασχημίζουν με την αποσυντιθεμενη παρουσία τους το τοπίο, χωρίς να υπάρχουν εξηγήσεις σαφείς για την κατάντια τους...Φτάνοντας στα μισά της διαδρομής, ευχόμουν να μη δουν τις σπασμένες και ξεχαρβαλωμένες λάμπες ...βέβαια τα γκράφιτι πάνω στους βράχους, τα γυαλιά και τις σύριγγες όχι μόνο τα είδαν αλλά έκαναν και  το σταυρό τους που φορούσαν κλειστά παπούτσια... Φτάνοντας στην παραλία της Αρβανιτιάς, αντίκρισαν τα σπασμένα δοκιμαστήρια  που ανέδυαν μπύρα, ούρα και ακαθαρσίες...Ανεβαίνοντας τα ασυντήρητα και εγκαταλελειμμένα στη τύχη τους σκαλοπάτια , φτάσαμε στην πλατεία που φέτος για ένα μήνα φιλοξενούσε συναυλίες. Διαπιστώσαμε πως τα δυο ξύλινα σπιτάκια είσπραξης εισιτηρίων είναι ακόμη εκεί ( χωρίς λόγο πια και ποιος ξέρει για πόσο) ήταν γεμάτα με περιττώματα παντός είδος και τύπου... Ενώ έχω ήδη ντροπιαστεί , κατηφορίζουν  και αναρωτιόνται για ποιο λόγο ο δήμος δεν μπορεί να περιποιηθεί τα ξερόχορτα τα οποία φιλοξενούν φίδια και μπορούν να προκαλέσουν φωτιές με απρόβλεπτες διαστάσεις..
  Επιπρόσθετη ντροπή, το σπασμένο σπαθί του αγάλματος του Στάικου Σταικόπουλου που δεσπόζει πλησίον της πύλης της Ξηράς. Το μνημείο του αγνώστου στρατιώτη , "κοσμείται" από μπογιές ,ξερόχορτα και βρωμιές που σπιλώνουν την μνήμη του...Το πρόσωπό  μου ήταν συνεχώς κατεβασμένο από αμηχανία... Το θεατράκι του ΟΣΕ ,η παιδική... χαρά (πολύ εύκολα μπορεί να γίνει συμφορά) και τα βαγόνια στην αθλιότερη τους κατάσταση! Έμοιαζε το σκηνικό  με πόλη φάντασμα που οι κάτοικοι την εγκατέλειψαν εξαιτίας ραδιενέργειας.... σε εμάς εξαιτίας παρενέργειας και αδράνειας...Τι να πει κανείς για το Πάρκο, το άγαλμα του Κολοκοτρώνη που θέλει συντήρηση παρεπιπτόντως και τον περιβάλλοντα χώρο που έχει καταντήσει αφοδευτήριο συγκεκριμένων ομάδων που λυμαίνονται ποικιλοτρόπως την περιοχή ( ουπς ο αντιρατσιστικός..!)
    Πέφτει το βραδάκι και περνούμε μπροστά από το Δημαρχείο ... και ενώ ετοιμάζομαι να καυχηθώ ότι στεγάζεται στο πρώτο γυμνάσιο της Ελλάδας, έρχομαι αντιμέτωπη με την εξής εικόνα : Τα δέντρα μπροστά από το δημαρχείο ενωμένα με ένα σχοινί και πάνω του μπουγάδα με χαρτιά Α4 και άκυρα συνθήματα και εμβατήρια εποχής Πολυτεχνείου ..Και βέβαια το κακόγουστο πανηγυράκι που λαμβάνει χώρα συχνά πυκνά, ηλεκτροδοτείται λαθραίως από ένα καφάο της ΔΕΗ, που έχει υποστεί διάρρηξη και από όπου εξέχει καλώδιο υψηλής τάσης, το οποίο μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο σε ζώα και ανθρώπους.. Εαν οι κύριοι αυτοί παρανομούν , γιατί κανείς δεν κάνει κάτι? Έχουν κάποια άδεια? Και αν ναι, τι άδεια είναι αυτή και  ποιος συνετέλεσε για να την πάρουν?? Εκτός αυτού η παρουσίαση υβριστικών συνθημάτων με πανό στο τοίχο του δημαρχείου (RAUS DEUTSCHLAND κλπ ) είναι ντροπιαστικά για μια πόλη κατ'εξοχήν τουριστική, εκτός και αν βρίσκουν σύμφωνη και τη δημοτική αρχή.  Ένα σωστό τσαντίρι με το έτσι θέλω!!! Και απορώ αν το ίδιο πανηγύρι θα ήταν ομοίως ανεκτό εάν γινόταν από κάποια άλλη ιδεολογική πλευρά. Τα σχολεία δε του πρώτου δημοτικού και των λυκείων με τα αιώνια πανό ( αιωνία η μνήμη τους ) ξεφτιλίζουν συνεχώς  την πόλη μας και με την εμφάνιση τους και με το απαράδεκτο περιεχόμενο τους που υιοθετεί, άκουσον άκουσον και την απελευθέρωση τρομοκρατών ...
    ..Πήγαμε  και στον Άγιο Σπυρίδωνα : Έλληνας επισκέπτης ( για ξένο δεν το συζητάμε καθόλου) δεν θα βρει ποτέ το σημείο δολοφονίας του Πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος...Ο λόγος? Δεν υπάρχει σήμανση ούτε πληροφορίες για το γεγονός πουθενά!
      Ξέχασα δε να σας αναφέρω το καινούριο αξιοθέατο του Ναυπλίου: σε όλη την παλιά πόλη δίπλα στους υπερχειλισμένους κάδους σκουπιδιών που αναδύουν βρώμα και δυσωδία... ειδικά στο μεγάλο δρόμο και πέριξ της πλατείας Συντάγματος , οι διάφοροι ζήτουλες πολυπολιτισμικής προέλευσης, περιδιαβαίνουν στους δρόμους, άριστοι στην επινόηση κάθε είδους αναπηρίας προκειμένου να προκαλέσουν την είσπραξη της ημέρας , αφοδεύουν δημοσίως , βρίζουν, επαιτούν, παρενοχλούν, ντύνονται Φαραώ και άσπρα αγάλματα, προσβάλλουν και εκθέτουν στο έπακρο την εικόνα μιας πόλης σημαντικής ,όμορφης που θέλει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο τομέα του τουρισμού και όχι μόνο! 
      Λυπάμαι γιατί η πόλη αυτή υπήρξε παλιά ένα σημαίνον μέρος με ανθρώπους που το αγάπησαν και δώρισαν περιουσίες ολόκληρες ώστε αργότερα να το ρημάξουν δήμαρχοι και έμμισθοι διοικούμενοι..Λυπάμαι γιατί αφήνουμε ανεκμετάλλευτο ένα πολύ σημαντικό και μεγάλο κομμάτι της νέας μας ιστορίας...λυπάμαι διότι σχεδόν κανείς μας δεν μπαίνει έστω για λίγο στη θέση του επισκέπτη που έρχεται να μας επισκεφθεί είτε από κοντά είτε από μακριά...και πιστέψτε με , είναι τόσο απογοητευτική η εικόνα μας που δεν έχει λόγο να έρθει ξανά...Λυπάμαι γιατί ενώ έρχονται εκλογές έχουν το θράσος κάποιοι να ενδύονται το μανδύα του σωτήρα...λυπάμαι γιατί ενώ το Ναύπλιο είναι κάθε γωνιά και ιστορία, πλέον είναι κάθε γωνιά και ντροπή...

Μελίνα Τσιλιμίγκρα

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...