Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Αυξάνεται η ένταση λόγω του Ιράν Δεύτερο αμερικανικό αεροπλανοφόρο στον Αραβικό Κόλπο


Αυξάνεται η ένταση λόγω του Ιράν
Το αεροπλανοφόρο «USS Carl Vinson» των Ηνωμένων Πολιτειών μεταφέρει περίπου 80 αεροπλάνα και ελικόπτερα και κατέπλευσε στον Αραβικό Κόλπο.

Ενισχύουν τη στρατιωτική παρουσία τους στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, οι Ηνωμένες Πολιτείες. Έστειλαν και δεύτερο αεροπλανοφόρο στον Αραβικό Κόλπο, αλλά αποφεύγουν επιμελώς να επιβεβαιώσουν ότι το γεγονός έχει άμεση σχέση με την αυξανόμενη ένταση στις σχέσεις της Δύσης με το Ιράν, μετά και τις τελευταίες ασκήσεις που διενήργησε, με τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, και τις απειλές για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι το αεροπλανοφόρο «USS Carl Vinson» έφτασε στην περιοχή ευθύνης του 5ου αμερικανικού στόλου, που καλύπτει την Ερυθρά Θάλασσα, τη Θάλασσα του Ομάν και τον Αραβικό Κόλπο, και επέμεινε ότι πρόκειται για «κίνηση ρουτίνας». Συνοδευόμενο από ένα καταδρομικό και ένα αντιτορπιλικό, και μεταφέροντας περίπου 80 αεροπλάνα και ελικόπτερα, το αεροπλανοφόρο κατέπλευσε στην περιοχή με πρόσχημα ότι θα υποστηρίξει τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο πλοίαρχος Τζον Κίρμπι, εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου ότι το αεροπλανοφόρο «δεν βρίσκεται στον Αραβικό Κόλπο και ως εκ τούτου δεν έχει προς το παρόν περάσει τα Στενά του Ορμούζ». Επέμεινε ότι θα αντικαταστήσει το αεροπλανοφόρο «USS John Stennis» και πως η παρουσία δύο αεροπλανοφόρων στον τομέα αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο όσον αφορά το Ιράν».

Την ίδια ώρα, πάντως, η Υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, χαρακτήριζε προκλητικές και απαράδεκτες τις απειλές του Ιράν ότι θα κλείσει τα Στενά του Ορμούζ. Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον ομόλογό της του Κατάρ, ανέφερε πως οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους στην περιοχή ασκούν πιέσεις στην Τεχεράνη να μην υλοποιήσει τις απειλές της. Ταυτόχρονα ξεκαθάρισε πως η Ουάσιγκτον δεν είχε καμία ανάμειξη στη δολοφονία πυρηνικού επιστήμονα στο Ιράν, για την οποία η Τεχεράνη διατύπωσε ευθείες κατηγορίες εναντίον του Ισραήλ, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας.
http://www.ikypros.com/

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...