Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Πως να φτιάξετε το ευεργετικό Σπαθόλαδο.


Το Σπαθόχορτο ή Βάλσαμο είναι πολυετής πόα, ένα όμορφο δυνατό φυτό που αναγνωρίζεται εύκολα από τα κατακίτρινα άνθη του με τα μικρά καφέ στίγματα γύρω από κάθε πέταλο. Του έχουν αποδοθεί από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα πλήθος ευεργετικών ιδιοτήτων, είναι το Βάλσαμο των αρχαίων Σπαρτιατών, και είναι πάρα πολύ εύκολο να το φτιάξουμε μόνοι μας ώστε να υπάρχει πάντα στο φαρμακείο μας, ή και να το δωρίσουμε.

Τα άνθη του βοτάνου, που βρίσκονται σε ξερά ηλιόλουστα χωράφια, συλλέγονται αρχές καλοκαιριού. Προτιμάμε να συλλέγουμε μόνοι μας αυτοφυή βότανα αντί να αγοράζουμε καλλιεργημένα, γιατί δεν έχουν την ίδια δύναμη. Συλλέγουμε σε καιρό ζεστό και ξηρό, πρωί, τις ανθισμένες κορυφές του φυτού. Τα άνθη βάφουν οπότε ίσως τα χέρια να χρειαστούν προστασία. Τα άνθη δεν θα πρέπει να έχουν καμία υγρασία, γι αυτό δεν θα τα πλύνουμε.
Η αναλογία που χρησιμοποιούμε είναι 1/5 άνθη, 4/5 αγνό παρθένο ελαιόλαδο. Ρίχνουμε σ’ ένα βάζο τις κορυφές και συμπληρώνουμε με το λάδι. Κλείνουμε πάρα πολύ καλά και τυλίγουμε το βάζο με λευκό πανί που το δένουμε μ΄ ένα σπάγκο. Δεν θέλουμε να πάρουν φως τα φυτά, ούτε να οξειδωθεί το ελαιόλαδο. Αφήνουμε για σαράντα μέρες στον ήλιο, γυρίζοντας το βάζο από την άλλη πλευρά μια φορά την ημέρα.

Όταν κλείσουν οι σαράντα ημέρες, ανοίγουμε το βάζο και σουρώνουμε το λάδι, που θα έχει πάρει ένα κατακόκκινο χρώμα. Φυλάμε σε καλά κλεισμένα γυάλινα βάζα σε σκοτεινό και ξηρό χώρο. Μια κουταλιά της σούπας κάθε πρωί θα ανακουφίσει τις στομαχικές ενοχλήσεις, τις κολίτιδες, θα βελτιώσει τη διάθεση, θα καταπολεμήσει την αϋπνία. Δυο τρία κουταλάκια του γλυκού την ημέρα, είναι αρκετά για επάλειψη ή ελαφριά εντριβή για κάθε είδους φλεγμονές, εγκαύματα, χτυπήματα, εκδορές και μυϊκούς πόνους. Καλό είναι αν έχουμε κάνει μασάζ ή εντριβή με σπαθόλαδο να αποφεύγουμε τον ήλιο με ακάλυπτο δέρμα.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή αγνής, δυνατής κεραλοιφής.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...