Τα άνθη του βοτάνου, που βρίσκονται σε ξερά ηλιόλουστα χωράφια, συλλέγονται αρχές καλοκαιριού. Προτιμάμε να συλλέγουμε μόνοι μας αυτοφυή βότανα αντί να αγοράζουμε καλλιεργημένα, γιατί δεν έχουν την ίδια δύναμη. Συλλέγουμε σε καιρό ζεστό και ξηρό, πρωί, τις ανθισμένες κορυφές του φυτού. Τα άνθη βάφουν οπότε ίσως τα χέρια να χρειαστούν προστασία. Τα άνθη δεν θα πρέπει να έχουν καμία υγρασία, γι αυτό δεν θα τα πλύνουμε.
Η αναλογία που χρησιμοποιούμε είναι 1/5 άνθη, 4/5 αγνό παρθένο ελαιόλαδο. Ρίχνουμε σ’ ένα βάζο τις κορυφές και συμπληρώνουμε με το λάδι. Κλείνουμε πάρα πολύ καλά και τυλίγουμε το βάζο με λευκό πανί που το δένουμε μ΄ ένα σπάγκο. Δεν θέλουμε να πάρουν φως τα φυτά, ούτε να οξειδωθεί το ελαιόλαδο. Αφήνουμε για σαράντα μέρες στον ήλιο, γυρίζοντας το βάζο από την άλλη πλευρά μια φορά την ημέρα.
Όταν κλείσουν οι σαράντα ημέρες, ανοίγουμε το βάζο και σουρώνουμε το λάδι, που θα έχει πάρει ένα κατακόκκινο χρώμα. Φυλάμε σε καλά κλεισμένα γυάλινα βάζα σε σκοτεινό και ξηρό χώρο. Μια κουταλιά της σούπας κάθε πρωί θα ανακουφίσει τις στομαχικές ενοχλήσεις, τις κολίτιδες, θα βελτιώσει τη διάθεση, θα καταπολεμήσει την αϋπνία. Δυο τρία κουταλάκια του γλυκού την ημέρα, είναι αρκετά για επάλειψη ή ελαφριά εντριβή για κάθε είδους φλεγμονές, εγκαύματα, χτυπήματα, εκδορές και μυϊκούς πόνους. Καλό είναι αν έχουμε κάνει μασάζ ή εντριβή με σπαθόλαδο να αποφεύγουμε τον ήλιο με ακάλυπτο δέρμα.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή αγνής, δυνατής κεραλοιφής.