Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023

Τρόμος στην Ερυθρά Θάλασσα: Καταιγιστικές επιθέσεις με drones σε αμερικανικό αντιτορπιλικό και εμπορικά πλοία - Συναγερμός ΗΠΑ

Οι Huthis της Υεμένης δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις στο Ισραήλ και επιβεβαίωσαν τις επιθέσεις σε δυο ισραηλινά πλοία

Το Πεντάγωνο ανέφερε σε ανακοίνωσή του την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023 ότι ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο και πολλά εμπορικά σκάφη δέχθηκαν επίθεση στην Ερυθρά Θάλασσα από μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα.
Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ αναφέρουν ότι ένα πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου χτυπήθηκε από τουλάχιστον δύο drones ενώ έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα.
Η βρετανική εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας Ambrey νωρίτερα δήλωσε ότι ένα άλλο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων υπέστη ζημιά από επίθεση drone στα ανοιχτά του λιμανιού της Χοντέιντα της βόρειας Υεμένης.
Το αντιτορπιλικό USS Carney του Αμερικανικού Ναυτικού δέχτηκε επίθεση από UAV (drones) και πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από την Υεμένη, μετέδωσε νεωρίτερα το Al Jazeera, την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023 επικαλούμενο πηγή του Πενταγώνου.
Το αντιτορπιλικό Carney του Αμερικανικού Ναυτικού δέχτηκε επίθεση από Drones και πυραύλους στη Υεμένη
Νωρίτερα, το τηλεοπτικό κανάλι Al-Hadath, επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές, ανέφερε ότι υποστηρικτές του σιιτικού κινήματος της Υεμένης Ansar Allah (Houthis) επιτέθηκαν σε βρετανικό εμπορικό πλοίο στο στενό Bab al-Mandeb, πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και του Ισραήλ αντιμετωπισαν σε αυτήν την επίθεση.
«Πύραυλοι και UAV εκτοξεύτηκαν από την Υεμένη στο αμερικανικό αντιτορπιλικό Carney και εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα», ανέφερε το τηλεοπτικό κανάλι.
Την Κυριακή (3/11), οι Houthis δήλωσαν ότι θα επαναλάβουν τις επιθέσεις στο Ισραήλ μετά το τέλος της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Η επιβεβαίωση 

Το κυβερνών κίνημα Ansar Allah (Houthi) στη βόρεια Υεμένη επιτέθηκε σε δύο ισραηλινά πλοία στο στενό Bab al-Mandeb, δήλωσε ο Yahya Saria, εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του κινήματος την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023.
Νωρίτερα, οι Houthi δήλωσαν ότι θα επαναλάβουν τις επιθέσεις στο Ισραήλ εν μέσω της λήξης της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.
Το κίνημα προειδοποίησε επίσης για την πρόθεσή του να επιτεθεί σε πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ, καλώντας άλλες χώρες να ανακαλέσουν τα πληρώματά τους από αυτά και να μην πλησιάζουν στη θάλασσα.
«Το Πολεμικό Ναυτικό των ενόπλων δυνάμεων της Υεμένης (Houthi) επιτέθηκε σήμερα σε δύο ισραηλινά πλοία στο στενό Bab al-Mandeb», είπε ο Saria κατά τη διάρκεια ομιλίας που μεταδόθηκε από αραβικά τηλεοπτικά κανάλια.
Το πρώτο πλοίο δέχτηκε επίθεση από πύραυλο και το δεύτερο από drone, δήλωσε εκπρόσωπος των Houthi.
INTERACTIVE - US military ships in the Middle East-1701175101
Συγκεκριμένα, πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου υπό βρετανική εκμετάλλευση με σημαία Μπαχάμες φέρεται να δέχτηκε επίθεση από πυραύλους ενώ διέσχιζε την Ερυθρά Θάλασσα, περίπου 34,5 χλμ δυτικά-βορειοδυτικά της Μόκα της Υεμένης», ανακοίνωσε η Ambrey.
«Το φορτηγό χύδην φορτίου φέρεται να χτυπήθηκε από πύραυλο και το πλήρωμα υποχώρησε στη γέφυρα», πρόσθεσαν.
Nωρίτερα την Κυριακή,(3/12)  η βρετανική υπηρεσία θαλάσσιας ασφάλειας United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO) ανέφερε ότι έλαβε μια αναφορά σχετικά με τη δραστηριότητα ενός drone, «συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής έκρηξης», «κοντά στο Bab el Mandeb που προέρχεται από την κατεύθυνση της Υεμένης».
Το βρετανικό ναυτικό εξέδωσε μια σύντομη προειδοποίηση τις ναυτιλιακές ότι το περιστατικό συνέβη στο στενό Bab el-Mandeb που χωρίζει την Ανατολική Αφρική από την Αραβική Χερσόνησο.
Επίσης επισήμανε ότι είχε επίσης αναφερθεί δραστηριότητα drone στην περιοχή.
Το Bab el-Mandeb συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα με τον Κόλπο του Άντεν.
Στην περιοχή έχει εκδηλωθεί σειρά επιθέσεων τις τελευταίες εβδομάδες που αποδίδονται στους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Houthisτης Υεμένης, οι οποίοι έχουν επίσης εκτοξεύσει πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη προς το Ισραήλ.
Οι αντάρτες αποτελούν μέρος αυτού που περιγράφουν ως «άξονα αντίστασης» κατά του Ισραήλ, μαζί με ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν, όπως η παλαιστινιακή Hamas και η λιβανική Hezbollah.
Οι Houthis κατέλαβαν το εμπορικό πλοίο Galaxy Leader με τα 25 μέλη του πληρώματος στις 19 Νοεμβρίου.
Το Galaxy Leader διαχειριζόταν μια ιαπωνική ναυτιλιακή εταιρεία, αλλά ανήκει σε μια βρετανική εταιρεία, η οποία ανήκει σε έναν Ισραηλινό επιχειρηματία.

Seized Galaxy Leader ship in Yemen's Hodeidah port area -owner | Reuters
The Pentagon says a US warship and multiple commercial... | AccessWDUN.com
www.bankingnews.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...