Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023

Πως θα κρατήσουμε το σπίτι ζεστό χωρίς καλοριφέρ

Την χειμερινή περίοδο ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι αυτό της θέρμανσης του σπιτιού.

Αρκετές οικογένειες αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του φυσικού αερίου ή του ηλεκτρικού με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξασφαλίσουν ικανοποιητική θέρμανση για το νοικοκυριό τους.

Ακόμα και αν απλά θέλουμε να κάνουμε οικονομία, καλό είναι να διαμορφώσουμε με τέτοιο τρόπο το σπίτι μας ώστε να μειώσουμε στο ελάχιστο τις απώλειες που μπορεί να υπάρχουν.

Αρχίζουμε, ελέγχοντας προσεκτικά τα κουφώματα που σε αυτά οφείλονται και οι μεγαλύτερες διαρροές. Αν οι μπαλκονόπορτες και τα παράθυρα παρουσιάζουν κενά ανάμεσα στο κούφωμα και τα τζάμια μπορούμε να βάλουμε λίγη σιλικόνη και το πρόβλημα θα λυθεί. Επίσης, εάν δεν ασφαλίζουν σωστά τα παραθυρόφυλλα μπορούμε να τοποθετήσουμε αυτοκόλλητα θερμομονωτικά φύλλα για κλείσουμε τα κενά. Ιδανικά είναι και τα μαξιλαράκια «αεροστόπ» που μπλοκάρουν τον κρύο αέρα να περάσει από την χαραμάδα της πόρτας.

Ως λύση ανάγκης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λίγη μονωτική ταινία για να καλύψουμε τις χαραμάδες. Δεν παύει όμως να είναι μια προσωρινή λύση.

Ένας ακόμα τρόπος είναι να καλύψουμε τα πατώματα με χαλιά, ειδικά αν αυτά αποτελούνται από μάρμαρο ή πλακάκια. Όταν ντύνουμε το σπίτι με χαλιά αυτό γίνετε και πιο ζεστό.

Επίσης, εκμεταλλευόμαστε την θέρμανση που προσφέρει δωρεάν ο ήλιος τραβώντας τις κουρτίνες των δωματίων μια ηλιόλουστη μέρα. Aφήνουμε με αυτό τον τρόπο την ηλιακή ακτινοβολία να θερμάνει τους χώρους.

Ένας ακόμα τρόπος είναι να κλείνουμε τις ενδιάμεσες πόρτες του σπιτιού μας ώστε να κρατάμε σε σταθερά επίπεδα τη θερμοκρασία των δωματίων. Αν μάλιστα, συγκεντρωθεί ολόκληρη η οικογένεια σε ένα δωμάτιο είναι σίγουρο ότι μόνο από την θερμοκρασία που εκπέμπει το ανθρώπινη σώμα θα ανεβεί και η θερμοκρασία του χώρου.

ΠΗΓΗ
https://simeiakairwn.wordpress.com

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...