Σάββατο 2 Ιουλίου 2022

Βερολίνο: «Ετοιμαζόμαστε για δελτίο στην ενέργεια και την θέρμανση»! – Σύντομα και στην Ελλάδα

Στην Γερμανία ετοιμάζουν δελτίο στο ρεύμα και στο αέριο θέρμανσης τον χειμώνα έχοντας ετοιμαστεί για πρωτοφανείς καταστάσεις που θυμίζουν εποχές Γερμανίας μετά την καταστροφή του Β’ ΠΠ.

Φυσικά δελτίο στην ενέργεια σημαίνει στο τέλος δελτίο και σε άλλα πράγματα, καθώς
και τα τρόφιμα για να παραχθούν και να διακινηθούν απαιτούν… ενέργεια.

Αν όλα αυτά συμβαίνουν στην χειρότερη οικονομία της Ευρώπης όπως η γερμανική τότε τι μπορούμε να περιμένουμε ότι θα συμβεί στην Ελλάδα τον χειμώνα;

Μία χώρα η οποία εξαρτάται εντελώς από εξωγενείς παράγοντες για την ενεργειακή της προμήθεια και με μία οικονομία σε κάκιστη κατάσταση.

Συγκεκριμένα, ο ρυθμιστικός φορέας του τομέα της ενέργειας μελετά περιοχές και πελάτες προτεραιότητας, που θα έχουν εγγυημένη ηλεκτροδότηση σε περίπτωση μεγάλων κενών στην τροφοδοσία με φυσικό αέριο τον χειμώνα, από τα νοικοκυριά και τα νοσοκομεία ως τις φαρμακευτικές εταιρείες και την παραγωγή χαρτιού.

Οι απότομες μειώσεις στις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream οδηγούν τις αρχές να κάνουν επείγουσες προετοιμασίες για το ενδεχόμενο ο χειμώνας στη Γερμανία να είναι εξαιρετικά σκληρός.

«Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε κάθε επιχείρηση συστημικά σημαντική», προειδοποίησε ο Κλάους Μίλερ, επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας δικτύου (Bundesnetzagentur), σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στα έντυπα του ομίλου μέσων ενημέρωσης Funke.

«Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες διασκέδασης είναι λιγότερη προτεραιότητα (…). Οι πισίνες σαφώς δεν είναι κρίσιμης σημασίας, ούτε η παραγωγή μπισκότων σοκολάτας», είπε. Αν και διαβεβαίωσε πως τα νοικοκυριά είναι κορυφαία προτεραιότητα, ο κ. Μίλερ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποφασιστούν διακοπές της ηλεκτροδότησης.

«Αν φθάσουμε στο σημείο να επιβάλουμε δελτίο, θα χρειαστεί να μειώσουμε τη βιομηχανική κατανάλωση πρώτα», πρόσθεσε. «Μπορώ να σας εγγυηθώ ότι θα κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε το ενδεχόμενο να νοικοκυριά να μείνουν χωρίς αέριο. Αλλά αυτό που μάθαμε από την κρίση (της πανδημίας) του κορωνοϊού είναι πως δεν πρέπει να κάνουμε υποσχέσεις που δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι μπορούμε να τηρήσουμε».
Τεχνικές δυσκολίες

Η Ρωσία επικαλέστηκε τεχνικές δυσκολίες λόγω των κυρώσεων της Δύσης για τη μείωση περίπου στο μισό των ροών τις τελευταίες εβδομάδες. Μέλη της κυβέρνησης της Γερμανίας θεωρούν πως η Μόσχα προχωρά με αυτόν τον τρόπο σε αντίποινα για τις αντι-ρωσικές κυρώσεις.

Το εκνευριστικό με τους Γερμανούς, τους Ευρωπαίους όπως και τους Αμερικανούς είναι ότι είχαν την απαίτηση όντως η Ρωσία να δέχεται κυρώσεις και να μην επιβάλει αντίποινα. Αυτό όντως ξεπερνάει κάθε κανόνα της κοινής λογικής.

Το συμπέρασμα που προκύπτει από όλα όσα συμβαίνουν στην παγκόσμια οικονομία με αφορμή την ουκρανική σύγκρουση είναι ότι τελικά κάνει στη Δύση δεν πίστευε ότι θα υποστεί τέτοια ζημιά επιβάλλοντας κυρώσεις στην ρωσική οικονομία.

Είχαν τόσο εθιστεί στην χρηματιστηριακή οικονομία ώστε πίστευαν ότι αφού η Ρωσία δεν θα αποτελούσε απειλή.

Όμως σε καιρούς απόλυτης κρίσης αποδεικνύεται ότι υπάρχει τάση να υπερισχύουν οι πραγματικές οικονομίες. Δηλαδή οικονομίες οι οποίες διαθέτουν επάρκεια σε ενέργεια, πρώτες ύλες, τρόφιμα και επιστημονικό δυναμικό.

Οι εταιρικοί καταναλωτές θα έχουν προτεραιότητα ανάλογα με την εμπορική, οικονομική και κοινωνική σημασία τους σε ό,τι αφορά ενδεχόμενες διακοπές της χρηματοδότησης, είπε ο κ. Μίλερ. Το χαρτί, για παράδειγμα, θεωρείται κρίσιμο για να τυπώνονται εφημερίδες και για τις συσκευασίες, ιδίως φαρμάκων.

«Η ελευθεροτυπία είναι σημαντικό δικαίωμα» ιδίως διότι σε περίπτωση κατάστασης έκτακτης ανάγκης «η ζήτηση για πληροφόρηση θα είναι εξαιρετικά υψηλή», πρόσθεσε.

Καταπληκτικό! Στη Γερμανία δεν θα έχουν να φάνε και να ζεσταθούν και αυτό που τους ενδιαφέρει είναι αν θα υπάρχει χαρτί για να τυπωθούν οι εφημερίδες. Να το κάνουμε μία απλή μετάφραση:

Δεν τους ενδιαφέρει η πληροφόρηση των Γερμανών, τους ενδιαφέρει να ακούν οι Γερμανοί την δική τους αποκλειστική πληροφόρηση η οποία θα φροντίσεις να καταλογίζει ευθύνες οπουδήποτε αλλού εκτός από τους ίδιους.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο πέραν του χαρτιού, οι Γερμανοί θα διαθέτουν car και το ηλεκτρικό ρεύμα για να μπορούν να βλέπουν άνετα και την τηλεόραση τους.

Αν και ο κ. Μίλερ διαβεβαίωσε πως η Γερμανία δεν αντιμετωπίζει σήμερα ελλείψεις ηλεκτρισμού, πετρελαίου ή βενζίνης, τόνισε πως τα νοικοκυριά πρέπει να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην εξοικονόμηση ενέργειας για να μειωθεί η κατανάλωση αερίου.

Ακόμη κι αν η Ρωσία σταματούσε εντελώς τις παραδόσεις, η Γερμανία θα συνέχιζε να παραλαμβάνει ποσότητες από αγωγούς στη Νορβηγία και στην Ολλανδία και υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) από άλλες χώρες, σημείωσε ο κ. Μίλερ.

Παράλληλα, ο αξιωματούχος του Αμβούργου που είναι αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος προειδοποίησε πως σε περίπτωση διακοπής του εφοδιασμού με ρωσικού αέριο, η πόλη θα επιβάλει δελτίο στο ζεστό νερό και θα επιβάλει όριο θερμοκρασίας στα συστήματα θέρμανσης.

Σε περίπτωση «οξείας έλλειψης αερίου», το ζεστό νερό «θα είναι διαθέσιμο συγκεκριμένες ώρες της ημέρας», είπε ο Γενς Κέρσταν στην εφημερίδα Welt am Sonntag.

Το ομοσπονδιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση τέτοιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης προβλέπει να δοθεί προτεραιότητα στα νοικοκυριά και θεσμούς κρίσιμης σημασίας, όπως τα νοσοκομεία, όμως αυτό είναι «ανέφικτο στο Αμβούργο, για τεχνικούς λόγους», είπε.

Καθώς το Βερολίνο αναζητεί εναλλακτικούς προμηθευτές αερίου, συμπεριλαμβανομένου ΥΦΑ, ο κ. Κέρσταν προειδοποίησε ότι ο προσωρινός τερματικός σταθμός ΥΦΑ του Αμβούργου δεν θα είναι έτοιμος πριν από τα μέσα του 2023.

Οι δύο προσωρινοί τερματικοί σταθμοί ΥΦΑ στο Βίλχελμσχαβεν και στο Μπρούνσμπουτελ αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία στα τέλη της χρονιάς, κατά τη Βελτ, που επικαλέστηκε το υπουργείο Οικονομίας.

Εν ολίγοις οι Ευρωπαίοι έλαβαν λάθος αποφάσεις σε ό,τι αφορά την Ρωσία και επέλεξαν να υπερασπιστούν τα αμερικανικά συμφέροντα και όχι τα δικά τους.

Τις επιλογές αυτές θα τις πληρώσουν οι πολίτες καθώς ως γνωστόν, οι πολιτικοί είναι υψηλόμισθοι και τους δίνεται υψηλό μηνιαίο εισόδημα, το οποίο φυσικά προκύπτει από τους φόρους των πολιτών.

Δηλαδή άλλοι θα φάνε το «ξύλο» για τις δικές τους επιλογές…

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...