Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021

Η "ανεξαρτησία" των δημοσιογράφων

Είπε κατά την συνταξιοδότησι του ο διάσημος Αμερικάνος δημοσιογράφος John Swinton, πρώην αρχισυντάκτης των New York Times:

"Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, σε αυτή τη περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας, που να αποκαλείται ανεξάρτητος Τύπος. Το γνωρίζετε και το γνωρίζω. Ούτε ένας ανάμεσα σας θα τολμούσε να εκστομίση μία έντιμη γνώμη. Και αν τολμούσατε να την εκφράσετε, γνώριζετε εκ των προτέρων ότι ποτέ δεν θα εμφανιζόταν τυπωμένη στο χαρτί. Πληρωνόμαστε αρκετά, ώστε να κρατάμε την τίμια άποψι μας, έξω από την εφημερίδα, για την οποία γράφομε.

Εσείς επίσης παίρνετε ικανοποιητικούς μισθούς για παρόμοιες υπηρεσίες. Και αν κάποιος τολμούσε ή ήταν τόσο τρελός, ώστε να γράψη την τίμια γνώμη του, θα ευρισκόταν πολύ σύντομα στο δρόμο....

Είναι δουλειά και καθήκον κάθε δημοσιογράφου να καταστρέφη την αλήθεια, να ψεύδεται, να διαστρεβλώνη, να εξυβρίζη, να κολακεύη γονυπετής το Μαμωνά και να πουλάη τη Πατρίδα του για τον άρτο τον επιούσιο....

Είμαστε υποτελείς.

Όργανα των πλουσίων, που ευρίσκονται στο παρασκήνιο. Είμαστε καραγκιόζηδες. Αυτοί οι άνθρωποι κινούν τα νήματα και εμείς χορεύουμε στο ρυθμό τους. Ο χρόνος, η ζωή μας, οι ικανότητες μας είναι ιδιοκτησία αυτών των ανθρώπων. Είμαστε διανοούμενες πόρνες".

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...