Κινητικότητα υπάρχει στις στρατηγικές πυραυλικές δυνάμεις της Ρωσίας, καθώς μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων Sarmat, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι το εξίσου τρομακτικό «υπερόπλο», το πυραυλικό σύστημα Avangard τέθηκε σε επιχειρησιακή λειτουργία.
Χρησιμοποιώντας τον όρο «combat duty», το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έκανε γνωστό ότι το σύστημα διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων Avangard, έχει τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία, ένα ιδιαίτερα εξελιγμένο όπλο, το οποίο ο Ρώσος Πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν είχε χαρακτηρίσει ως «πρακτικά αόρατο».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, το σύστημα πυραύλων Avangard έχει εγκατασταθεί και ενεργοποιηθεί σε στρατιωτική βάση στην ευρύτερη περιοχή Dombarovsky, κοντά στα σύνορα με το Καζακστάν, αλλά και σε στρατηγική περιοχή όπου επιβλέπει τον Καύκασο.
Τα χαρακτηριστικά των πυραύλων Avangard
Το σύστημα αυτό αποτελεί μέρος μιας νέας γενιάς πυραύλων ικανών, σύμφωνα με τη Μόσχα, να πλήξουν έναν στόχο σχεδόν σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου και να διαπεράσουν οποιαδήποτε υπάρχουσα αντιπυραυλική ασπίδα, όπως το σύστημα που έχει αναπτυχθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ευρώπη.
Το Avangard μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα, 27 Mach (μαχ 27), δηλ. 27 φορές μεγαλύτερη της ταχύτητας του ήχου, δηλαδή 33.000 χλμ. την ώρα. Μπορεί να αλλάξει πορεία και ύψος, καθιστώντας το «πρακτικά αόρατο», σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο.
«Πρακτικά αόρατο» το πυραυλικό σύστημα
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε συγκρίνει τους πυραύλους Avangard, που δοκιμάστηκαν με επιτυχία τον Δεκέμβριο του 2018 με βεληνεκές 4.000 χλμ. «με τη δημιουργία του πρώτου τεχνητού δορυφόρου της Γης», μια αναφορά στον Sputnik που εκτοξεύθηκε το 1957 και συμβόλισε την τεχνολογική πρωτοπορία της Σοβιετικής Ένωσης έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου.
«Είναι ένα σύστημα διηπειρωτικού μη βαλλιστικού πυραύλου. Είναι το απόλυτο όπλο», είχε πει με προφανή ικανοποίηση τον Ιούνιο του 2018 ο Ρώσος πρόεδρος. «Δεν νομίζω ότι μόνο μια χώρα θα διαθέτει ένα τέτοιο όπλο στα χρόνια που θα έρθουν. Το έχουμε ήδη», είχε προσθέσει, καθώς οι σχέσεις με τους Δυτικούς βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο τους.
Ένα άλλο όπλο που έχει επίσης χαρακτηριστεί «αόρατο» από τον Πούτιν, ο βαλλιστικός διηπειρωτικός πύραυλος πέμπτης γενιάς Sarmat, αναμένεται να παραδοθεί στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις το 2020. Ο Sarmat δεν έχει «πρακτικά όρια σε ό,τι αφορά το βεληνεκές» και θα είναι «ικανός να στοχεύσει στόχους διασχίζοντας τον Βόρειο όπως και τον Νότιο Πόλο».
Με πληροφορίες από: Defence Blog / ΑΠΕ -ΜΠΕ |