Τρία σενάρια που σπέρνουν τρόμο και πανικό στο αμερικάνικο Πεντάγωνο- η κατάρρευση του Πακιστάν και η απειλή των εξτρεμιστών ισλαμιστών – η άνοδος μιας πανίσχυρης ναυτικής και στρατιωτικής Κίνας – η κατάρρευση της κυβέρνησης της Βόρειας Κορέας.
Eνα «τρίγωνο τρόμου» συνθέτουν το Πακιστάν, η Κίνα και η Βόρεια Κορέα για το αμερικάνικο Πεντάγωνο, που με «παιχνίδια πολέμου» εξετάζει κατά πόσο έχει τη δυνατότητα να αντιδράσει άμεσα και αποτελεσματικά όταν παραστεί ανάγκη. Η αποστολή του Πενταγώνου είναι να προστατέψει τις ΗΠΑ από μελλοντικές κρίσεις και συγκρούσεις που μπορούν να συμβούν αλλά και που θα έχουν καταστρεπτικές επιπτώσεις πάνω στο παγκόσμιο σύστημα ασφαλείας.
Τα τρία εφιαλτικά σενάρια βασίζονται πάνω στο βιβλίο «7 Deadly Scenarios: A Military Futurist Explores War in the 21st Century» του Andrew Krepinevich και σε ένα άρθρο των Bruce Bennett και Jennifer Lind, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό International Security. Τα σενάρια αναφέρονται στην κατάρρευση του Πακιστάν και στην κατοχή των πυρηνικών του από εξτρεμιστές ισλαμιστές, στην ανάδειξη της Κίνας σε μια πανίσχυρη ναυτική και στρατιωτική μηχανή που αποκλείει την Ταϊβάν και στην κατάρρευση της κυβέρνησης της Βόρειας Κορέας κατά την περίοδο της διαδοχής της εξουσίας. Το σενάρια θεωρούνται ρεαλιστικά και εκείνο της Βόρειας Κορέας έχει άμεση σχέση με τη διαδοχή του Κιμ Γιονγκ – ιλ από νεαρό γιο του και άπειρο πολιτικά Κιμ Γιονγκ-ουν.
α) Κατάρρευση Πακιστάν
Η δολοφονία του πακιστανού προέδρου οδηγεί τη χώρα στο χάος. Είναι η εποχή μιας μεγάλης αβεβαιότητας όπου η ισλαμική παράταξη του στρατού και οι εξτρεμιστές μουσουλμάνοι σύμμαχοι της αποφασίζουν να δράσουν. Το σχέδιό τους αποβλέπει στο να εκμεταλλευτούν την αυξανόμενη κοινωνική αναταραχή, να καταλάβουν την εξουσία και να ιδρύσουν ένα εξτρεμιστικό ισλαμικό κράτος. Το χάος επεκτείνεται από τη διαμάχη για το ποιος θα αποκτήσει τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων του Πακιστάν, που υπολογίζονται σε 80 με 120 κεφαλές. Τουλάχιστον μια εγκατάσταση των πυρηνικών καταλαμβάνεται από εξτρεμιστές ισλαμιστές μαχητές. Οι ΗΠΑ και οι υπηρεσίες πληροφοριών των άλλων χωρών καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι μέλη της πακιστανικής μυστικής υπηρεσίας (ISI) έδωσαν στους εξτρεμιστές ισλαμιστές αξιωματικούς –οι οποίοι κατευθύνουν αποσχισθείσες στρατιωτικές μονάδες – τους κωδικούς ενεργοποίησης των πυρηνικών όπλων που έχουν υπό την κατοχή τους. Αν συμβεί αυτό τότε οι πιθανότητες αποτροπής της χρήσης των πυρηνικών θεωρούνται ελάχιστες και ο κύριος στόχος τους θα είναι ΗΠΑ.
Οι αμερικανικές δυνάμεις εξετάζουν σχέδια προληπτικής επίθεσης στην περιοχή όπου φυλάσσονται τα πυρηνικά αλλά οι ισλαμικές δυνάμεις προειδοποιούν για τις φρικτές επιπτώσεις που θα επακολουθήσουν αν ξένη δύναμη αποφασίσει να χτυπήσει τις εγκαταστάσεις. Ενώ η κρίση στο Πακιστάν σοκάρει τους περισσότερους Αμερικανούς εν τούτοις πολλοί αναλυτές, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων, επισημαίνουν ότι είναι μια μετά βίας έκπληξη για όλους. Η μεγαλύτερη έκπληξη για αυτούς είναι το ότι το Πακιστάν δεν κατάρρευσε νωρίτερα.
Β) Άνοδος στρατιωτικής Κίνας
Η μεγαλύτερη ναυτική αρμάδα του κόσμου (που έχει εμφανιστεί ποτέ) συγκεντρώνεται εκατοντάδες μίλια στα ανοικτά της θάλασσας που προσεγγίζει την Κίνα. Οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας συζητούν για το τι πρέπει να κάνουν και πολλοί φοβούνται ότι μπορεί να είναι μια κίνηση που οδηγεί σε ένα νέο παγκόσμιο πόλεμο. Ο κινέζικος Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός αποκλείει την Ταϊβάν και οι διπλωμάτες γνωρίζουν ότι η συγκεκριμένη ενέργεια θεωρείται πράξη πολέμου. Την αποκαλούν «καραντίνα» και οι σύμμαχοι των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων και της Ιαπωνίας, εξετάζουν το ενδεχόμενο αντιποίνων κατά κινέζικων λιμανιών. Η μεγαλύτερη ναυτική δύναμη του κόσμου, η Κίνα, βρίσκεται στο χείλος του πολέμου σύμφωνα με αναλυτές από μια σειρά εσωτερικών κρίσεων. Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας έχει επιβραδυνθεί δραματικά, μια εξέλιξη που ανησυχεί την ηγεσία του Πεκίνου η οποία χρειάζεται μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη οικονομία για να εξασφαλίσει τη νομιμοποίηση της. Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ επικεντρωμένες στο μακροχρόνιο πόλεμο με εξτρεμιστικά ισλαμικά κράτη και οργανώσεις, απολαμβάνουν τα βραχυπρόθεσμα οικονομικά οφέλη από το εμπόριο με την Κίνα και δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την αυξανόμενη κινεζική στρατιωτική ισχύ της.
Η Κίνα υιοθετεί τη μορφή κυβερνοπόλεμου για να πλήξει με ένα ευρύ φάσμα ιών (worms, Trojan) τα ζωτικά διαδίκτυα των ΗΠΑ, ιδιαίτερα τους υπολογιστές του αμερικανικού στρατού. Η Κίνα έχει επίσης επεκτείνει το στόλο των υποβρυχίων που διαθέτουν ειδικό εξοπλισμό για να κόβουν τα υποθαλάσσια καλώδια που εξασφαλίζουν τις συνδέσεις δεδομένων τόσο των αμερικανικού στρατού όσο και των πολιτικών και οικονομικών υπηρεσιών. Οι ΗΠΑ δέχονται δύο μεγάλης εμβέλειας κυβερνοεπιθέσεις . Η μία διεισδύει σε έναν υψίστης σημασίας κόμβο του Πενταγώνου που ελέγχει τις γραμμές ανεφοδιασμού των στρατευμάτων. Η άλλη χτυπά το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με αποτέλεσμα τη διακοπή των συναλλαγών για σχεδόν δύο ημέρες. Το Πεντάγωνο συσκέφτεται για να αποφασίσει με πιο τρόπος θα αντιδράσει.
γ) Κατάρρευση Βόρειας Κορέας
Η Βόρεια Κορέα αντιμετωπίζει τη δύσκολη πρόκληση της διαδοχής. Η μετάβαση από την φαινομενική σταθερότητα στην κατάρρευση μπορεί να συμβεί άμεσα. Η κατάρρευση της κυβέρνησης της Βόρεια Κορέα μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από καταστροφές στην κορεάτικη χερσόνησο με ενδεχόμενες περιφερειακές και παγκόσμιες επιπτώσεις. Το σενάριο προβλέπει μια μαζική έξοδος των βορειοκορεατών- είναι σοβαρά υποσιτισμένοι- προς τα σύνορα της Νότιας Κορέας καθώς και το ξέσπασμα ενός εμφύλιου πολέμου εξαιτίας της έλλειψης τροφίμων.
Παράλληλα εκτιμάται ότι τα όπλα μαζικής καταστροφής της Βόρειας Κορέας μπορεί να βγουν από τη χώρα και να προωθηθούν στην παγκόσμια μαύρη αγορά. Συνεπώς μια κακώς προγραμματισμένη αντίδραση στην κατάρρευση της κυβέρνησης της Πιονκγιάνκ ενδέχεται να είναι καταστρεπτική.
Η Βόρεια Κορέα έχει 1.2 εκατομμύρια εν ενεργεία στρατιώτες. Η Κίνα ενδέχεται στείλει δυνάμεις της για να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια. Οι κινεζικές στρατιωτικές δυνάμεις οδεύουν προς νότο, ενώ οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας κατευθύνονται προς βορά. Υπάρχει κλίμα καχυποψίας καθώς και ο κίνδυνος κλιμάκωσης της κρίσης σε πυρηνικό επίπεδο. Οι 400.000 χερσαίες δυνάμεις που σύμφωνα με το σενάριο απαιτούνται για τη σταθεροποίηση της Βόρειας Κορέας θα επιβαρύνουν τα όρια του αμερικάνικου στρατού. Όμως το Πεντάγωνο στο Quadrennial Defense Review του 2010 επισημαίνει ότι «η αστάθεια ή κατάρρευση ενός κράτους που διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής (WMD) συμπεριλαμβάνεται στις σοβαρές ανησυχίες μας». Ένα τέτοιο περιστατικό θα μπορούσε να επιφέρει ραγδαίο πολλαπλασιασμό του υλικού και της τεχνολογίας των WMD και να προκαλέσει μια παγκόσμια κρίση, μια άμεση απειλή για τις ΗΠΑ και τα άλλα έθνη.
https://www.viadiplomacy.gr/pechnidia-polemou-sto-pentagonou/