Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

Πόνος μεγάλος στην Άγκυρα - Οι ΗΠΑ ιδρύουν ταυτοχρόνως δυο κουρδικά κράτη

Διαβάστε το λέξη προς λέξη, τυπώστε το και βάλτε το κάτω από το μαξιλάρι σας

Της Zeynep Gürcanlı, εφ. Sözcü.

Το εμπάργκο που εφάρμοσε η Σαουδική Αραβία και τα σουνιτικά κράτη του Κόλπου κατά του Κατάρ, δεν προκάλεσε κρίση μόνο στη Μέση Ανατολή αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Όμως η ουσιαστική εξέλιξη, συμβαίνει στην άλλη πλευρά των νοτίων συνόρων της Τουρκίας. Και μάλιστα όχι σε μια χώρα: συμβαίνει και στο Ιράκ και στη Συρία, όπου έρχεται το «Κουρδιστάν»!

Η κρίση του Κατάρ είναι στην ουσία μια παραπλάνηση, για να μην δούμε την πραγματική εξέλιξη.

Δεν χρησιμοποίησα τη λέξη «σφαίρα της μοίρας» έτσι αβίαστα. Απόδειξη είναι ότι έχουν βάλει το χέρι τους πάνω σ’ αυτή ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλτ Τραμπ, ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σελμάν και ο πρόεδρος της Αιγύπτου αλ Σίσι, που πήρε τη θέση με πραξικόπημα.


(Φωτ.: sputniknews.com)

Η Σαουδική Αραβία που αντιμετώπιζε κρίση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ την περίοδο Ομπάμα, λόγω της εμπλοκής το ονόματός της στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, τώρα με τον Τραμπ έχει γίνει ο «πιο στενός σύμμαχος» των ΗΠΑ. Και μετά τη φωτογραφία με εκείνη την περίφημη «σφαίρα της μοίρας» ακολούθησε η κίνηση όλου του σουνιτικού Αραβικού μετώπου εναντίον της σημερινής ηγεσίας του Κατάρ. Όμως, τη στιγμή που όλοι είχαν επικεντρωθεί στην κρίση με το Κατάρ, στην περιοχή συνέβη μια πολύ κρίσιμη εξέλιξη.

Η επιχείρηση της Ράκας και οι προετοιμασίες της «αυτόνομης/ομόσπονδης» Κουρδικής περιοχής
Στη Συρία άρχισε την επιχείρηση απελευθέρωσης της Ράκας, με την υποστήριξη των ΗΠΑ. Βασική δύναμη ξηράς της επιχείρησης, είναι οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας, των οποίων ηγούνται οι δυνάμεις των YPG-PYD, που θεωρούνται τρομοκρατικές οργανώσεις από την Τουρκία. Kαι όπως είναι φυσικό, μετά την απελευθέρωση της Ράκας, οι YPG-PYD, που θεωρούνται «εκπρόσωποι των Κούρδων της Συρίας», να έχουν κάποιες προσδοκίες από την Ουάσιγκτον. Επιπλέον, δεν κρύβουν καν αυτές τις προσδοκίες… Άλλωστε, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και YPG-PYD για την «αυτόνομη/ομόσπονδη κρατική δομή» έχουν ήδη αρχίσει.

Η Μόσχα, που βλέπει με καλό μάτι μια τέτοια εξέλιξη, είναι δυνατόν να αντιδράσει σε κάτι τέτοιο, μετά την απελευθέρωση της Ράκας; (Αλήθεια, τι έγινε με εκείνη την έκκληση που έκανε ο Ερντογάν στον Πούτιν, να κλείσει τα γραφεία του PYD στη Μόσχα;)

Το YPG-PYD, που μετά την απελευθέρωση της Ράκας θα έχει αναχθεί σε έναν νικηφόρο και ένδοξο σύμμαχο των ΗΠΑ, δεν είναι φυσικό να προσπαθήσει να εξαργυρώσει όλη αυτή την υπόθεση στην Ουάσιγκτον;

Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία των Κούρδων του Βορείου Ιράκ
Η δεύτερη εξέλιξη της «σφαίρας της μοίρας», που έχει επισκιάσει η κρίση του Κατάρ, είναι ο καθορισμός από την κυβέρνηση Μπαρζανί της ημερομηνίας διεξαγωγής του «δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία» της Αυτόνομης Κουρδικής Περιοχής του Βορείου Ιράκ. Οι ομάδες του Μπαρζανί, του Ταλαμπανί και του κόμματος Γκοράν, που ήταν σε μόνιμη αντιδικία το τελευταίο διάστημα, αίφνης ως δια μαγείας συμφώνησαν στην ιδέα της «ανεξαρτησίας», με τον καθορισμό της ημερομηνίας του δημοψηφίσματος.


(Φωτ.: EPA / Khalil al Anei)

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία, σε χαμηλούς τόνους είπαν στους Κούρδους «θα ήταν καλύτερα να μην το κάνατε». Περίπου στον ίδιο τόνο ήταν και η αντίδραση της Τουρκίας. Το ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλούσε τους Κούρδους «να μην κάνουν αυτό το τραγικό λάθος».

Η κρίση του Κατάρ θα περάσει. Μετά όμως τι θα επακολουθήσει;
Η κρίση του Κατάρ είναι παροδική. Θα ξεπεραστεί μετά από λίγο με την «αλλαγή πολιτικής» του Εμίρη Θάνι ή με την «αλλαγή του ίδιου του Εμίρη». Όμως οι επιπτώσεις της, κυρίως για την Τουρκία, θα είναι πολύ σοβαρές. Η Σαουδική Αραβία έχει ήδη ξεκινήσει έναν πόλεμο αποδόμησης του Ερντογάν και της κυβέρνησης AKP. Τα ΜΜΕ της Σαουδικής Αραβίας, του Κουβέιτ και των ΗΑΕ, έχουν ήδη αρχίσει να δημοσιεύουν άρθρα και φωτογραφίες που συνδέουν το AKP με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, την οποία θεωρούν «τρομοκρατική οργάνωση».

Αυτή η επιχείρηση αποδόμησης, έγινε δεκτή και από τις ΗΠΑ, που αγνόησαν την Άγκυρα στην επιχείρηση της Ράκας. Ο Τραμπ, μιλώντας την Παρασκευή για το Κατάρ, στοχοποίησε τις χώρες που συμπαρατάσσονται μ’ αυτό, κάτι που πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη η Άγκυρα, που ετοιμάζεται να στείλει στρατό στο Κατάρ.


Όσο για το στόχο της «αποδόμησης» του Ερντογάν και του AKP … Αυτό γίνεται για να μην έχει τη δυνατότητα η Τουρκία να αντιδράσει στα δυο «Κουρδιστάν» που θα ιδρυθούν με τη μια στο Ιράκ και τη Συρία.

Η κυβέρνηση του ΑΚΡ σε τεντωμένο σχοινί
Το παιχνίδι για το οποίο ο Ερντογάν δήλωσε ότι «δεν έχουμε ακόμα καταλάβει τι παιχνίδι παίζεται», όσον αφορά την κρίση του Κατάρ, το έχει αναλύσει και το έχει καταλάβει το Ιράν. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Τζαβάντ Ζαρίφ, ενώ οι βόμβες έσκαγαν στο ιρανικό Κοινοβούλιο, στην Τεχεράνη, προτίμησε να βρεθεί στην Άγκυρα.


Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Τζαβάντ Ζαρίφ (φωτ.: timesofisrael.com)

Εκεί, βάσει διπλωματικών πηγών, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε την Άγκυρα για το θέμα του «Κουρδιστάν». Ο Ζαρίφ δήλωσε ότι το Ιράν είναι αντίθετο και πρότεινε στον Ερντογάν και την κυβέρνηση του AKP «συμμαχία», για να εμποδιστεί η δημιουργία δυο «Κουρδιστάν» στη Συρία και το Ιράκ. Όμως η Τουρκία, φοβούμενη τις πιθανές «οικονομικές» επιπτώσεις της κρίσης του Κατάρ, δεν φάνηκε να συμμερίζεται και τόσο τις ανησυχίες της Τεχεράνης για το Κουρδιστάν. Και η κυβέρνηση του AKP, υπό την ηγεσία του Ερντογάν, έφερε με τη μορφή του κατεπείγοντος στη Βουλή το θέμα της αποστολής στρατευμάτων στο Κατάρ, μετατρέποντας έτσι την Τουρκία σε μέρος του προβλήματος. Εν ολίγοις…

Η κρίση του Κατάρ μετατράπηκε σε ένα νούμερο σχοινοβασίας από το AKP.Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης
http://www.pontos-news.gr/article/165685/oi-ipa-idryoyn-taytohronos-dyo-koyrdika-krati

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...