Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

H απόφαση που θα αλλάξει τη μορφή του παλιού κόσμου

Σάββας Καλεντερίδης

Πρόκειται για μια απόφαση που είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει τον μορφή του λεγόμενου παλιού κόσμου, δηλαδή των χωρών της Μεσοποταμίας και της Μέσης Ανατολής. Με αφορμή τον έλεγχό της, χρησιμοποιήθηκαν ως «μέσο πίεσης» προς τον Μουσταφά Κεμάλ, που την διεκδικούσε με πείσμα, οι Έλληνες, οι Νεστοριανοί και οι Κούρδοι, για να πειστεί τελικά ο Κεμάλ να την αφήσει υπό τον έλεγχο των Άγγλων.

Τώρα, μετά από σχεδόν έναν αιώνα, αφού καταστράφηκαν οι Έλληνες της Μικράς Ασίας και οι Νεστοριανοί της Μεσοποταμίας, και αφού έζησαν υπό τον κεμαλικό, αραβικό και περσικό ζυγό οι Κούρδοι, αλλάζουν τα κόζια, όπως λένε και οι Τούρκοι, σε μερικά παίγνια της τράπουλας.
Οι κυρίαρχες δυνάμεις του πλανήτη, Αμερικανοί και Ρώσοι, επιλέγουν τους Κούρδους, να παίξουν το ρόλο που παίζουν τα κόζια στη χαρτοπαιξία, για να αναδιαμορφώσουν όχι μόνο το χάρτη των ισορροπιών αλλά και των κρατών της περιοχής. Πυλώνας όλων των παραπάνω, το Κιρκούκ και η πετρελαιοφόρα περιφέρειά του, τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου του οποίου έλαβαν σήμερα την πιο κρίσιμη απόφαση στη νεότερη ιστορία της περιοχής.
Αποφάσισαν να ενεργοποιήσουν το Άρθρο 140 του συντάγματος του Ιράκ, που ισχύει από το 2005, και να πραγματοποιήσουν δημοψήφισμα με το ερώτημα αν οι κάτοικοι της Περιφέρειας Κιρκούκ επιθυμούν να ανήκουν στην Αυτόνομη Κουρδική Διοίκηση ή να παραμείνουν υπό τη διοίκηση της Βαγδάτης, όπως γίνεται μέχρι σήμερα.


(Φωτ.: EPA / STR)
Το Περιφερειακό Συμβούλιο συσκέφθηκε σήμερα για να συζητήσει την απόφαση της Ομοσπονδιακής Βουλής της Βαγδάτης, που ζητούσε την ακύρωση προηγούμενης απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου για ανάρτηση της κουρδικής σημαίας δίπλα σε εκείνη του Ιράκ, σε όλα τα δημόσια κτίρια της Περιφέρειας.
Μετά τη σύσκεψη του Π.Σ., την οποία μποϊκοτάρισαν Άραβες και Τουρκομάνοι, ο πρόεδρος του Π.Σ. Ρεμπάρ Ταλαμπανί, σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε, είπε: «Ως Περιφερειακό Συμβούλιο λάβαμε την απόφαση να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεσή του και για να βγει το Κιρκούκ από τις περιοχές αμφισβητούμενου καθεστώτος. Αποστέλλουμε το αίτημα για δημοψήφισμα στην κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ. Ο λαός του Κιρκούκ δεν μπορεί να περιμένει άλλο».
Στο Περιφερειακό Συμβούλιο του Κιρκούκ συμμετέχουν 26 Κούρδοι, 9 Τουρκομάνοι και 6 Άραβες.
Το άρθρο 140
Οι Κούρδοι πήραν τον έλεγχο της πόλης το 2003, κατά την επιχείρηση ανατροπής του Σαντάμ Χουσεΐν, στην οποία πρωτοστάτησαν οι ΗΠΑ με βασικό σύμμαχο τους Κούρδους. Στο σύνταγμα του 2005 οι Κούρδοι εξασφάλισαν τα εξής, που συμπεριλαμβάνονται στο Άρθρο 140: Θα εξασφαλιστεί η επιστροφή των κατοίκων του Κιρκούκ που εξαναγκάστηκαν από τον Σαντάμ Χουσεΐν να εγκαταλείψουν την πόλη με τη βία, θα γίνει καταμέτρηση των κατοίκων και δημοψήφισμα, για να καθοριστεί το τελικό καθεστώς της Περιφέρειας Κιρκούκ.
Αν τελικά καταστεί δυνατή η διεξαγωγή δημοψηφίσματος, τότε η Αυτόνομη Διοίκηση του Κουρδιστάν θα προβεί στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της, για να ακολουθήσει εν καιρώ η ένωση με τη Ροζάβα, την περιοχή της βόρειας Συρίας όπου εδώ και πέντε χρόνια λειτουργεί ντε φάκτο ένα αυτόνομο κουρδικό κράτος.
Αυτές οι εξελίξεις θα πυροδοτήσουν άλλες εξελίξεις στην Τουρκία, και στη συνέχεια στο Ιράν, που θα αλλάξουν όντως τον λεγόμενο παλιό κόσμο.
Χρονοδιαγράμματα μη ζητάτε. Τη γενική κατεύθυνση δείξαμε...

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...