Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Γιατί άλλαξε γνώμη ο Ερντογάν και δεν προσευχήθηκε στην Αγία Σοφία… Το μυστηριώδες τηλεφώνημα και οι θρύλοι..

Τα σενάρια που έπεσαν από πολλούς ειδικούς στο «τραπέζι» για την στάση του Ερντογάν ήταν πολλά και κυρίως διαφορετικά.

Κάποιοι είπαν ότι φοβήθηκε την αγιότητα της ημέρας της Μεγάλης Παρασκευής λόγω της συμβίωσης του με χριστιανούς στο χωριό του, άλλοι είπαν ότι βγήκαν και νέα ευρήματα στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας που φόβισαν τον πάντα προληπτικό Ερντογάν.

Υπήρχαν φήμες από ξένα σκοτεινά κέντρα και μυστικές παγκόσμιες οργανώσεις οι οποίες φέρονταν να πιέζουν τον Τούρκο πρόεδρο να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε Τζαμί «εδώ και τώρα», διότι τους ενοχλεί και τους τρελαίνει ακόμα και η ύπαρξη της.

Πληροφορίες όμως από έγκυρη πηγή ανέφεραν ότι ο ίδιος ο Ερντογάν δέχθηκε ένα εξαιρετικά σημαντικό τηλεφώνημα δύο ημέρες πριν την υλοποίηση της υπόσχεσης του στον ιερότερο ναό της χριστιανοσύνης , από το Κρεμλίνο …και τον Πούτιν προσωπικά.

Ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται να του επέστησε την προσοχή να μην προβεί σε οποιαδήποτε τέτοιου τύπου βεβήλωση διότι θα τα έβαζε με την Ρωσία «μια και καλή».

Τον Πούτιν τον πίεσε να παρέμβει μέχρι εκεί που δεν παίρνει ο Ρώσος πατριάρχης και η ρωσική Δούμα, οι οποίοι δεν τρέφουν κανενός είδους φιλικό αίσθημα για τους νέο-οθωμανούς και προσωπικά τον Ερντογάν.

Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι παίχτηκε πριν την υλοποίηση της ανίερης υπόσχεσης του Τούρκου προέδρου Ρ. Ερντογάν, αλλά θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο αγνός Θεούλης έριξε απλά ….το βλέμμα του εκεί σε αυτόν τον ναό και όλα μα όλα ακολούθησαν την θεϊκή σειρά.

Σύμφωνα με το pontos-news.gr υπάρχουν και τουρκικοί θρύλοι που μπορεί να επηρέασαν τον Ερντογάν :

Στους διαδρόμους της νότιας πλευράς της αγίας Σοφίας, υπάρχει μια μεγάλη πέτρα με μια κοιλότητα στο κέντρο της. Η πετρά αυτή λέγεται πως ήταν η κούνια του Ιησού Χριστού, δηλαδή η κούνια στην οποία η Παναγία ξάπλωνε και νανούριζε τον Ιησού Χριστό.

Η πέτρα αυτή πιστεύεται πως έχει θαυματουργικές ιδιότητες. Οποία καινούργια μάννα, της οποίας το μωρό ήταν πολύ ανήσυχο και έκλαιγε συνέχεια, το πήγαινε και το ξάπλωνε μέσα στην κοιλότητα της πέτρας, τότε αυτό αμέσως ηρεμούσε και ησύχαζε.

Σύμφωνα με τους πιστούς, ένας άγιος, ο Hızır, (για τους Άραβες σύντροφος του Μωυσή, αλλά στην Τουρκία είναι πιο γνωστός σαν Hıdrellez, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον άγιο Γεώργιο των ορθοδόξων της Μικράς Ασίας), που πιστεύεται ότι θεράπευε ακόμα και θανατηφόρες ασθένειες, πήγε κάποτε κάτω από τον κεντρικό πολυέλαιο της Αγίας Σοφίας και προσευχήθηκε.

Ο θρύλος λέει ότι αν κάποιος πάει στο ίδιο σημείο και προσευχηθεί συνεχώς επί 40 πρωινά, τότε θα μπορέσει να δει τον ίδιο τον Hızır και να τον παρακαλέσει να τον θεραπεύει από την ασθένεια που τον βασανίζει.

Αυτός τότε θα τον ευσπλαχνιστεί και θα τον θεραπεύσει.

Εκτός όμως από τον Hızır, οι μουσουλμάνοι πιστεύουν ότι και οι τέσσερεις άγγελοι, που όπως αναφέρεται στηρίζουν οι ίδιοι τον μεγάλο τρούλο, έχουν θεραπευτικές ικανότητες και είναι «φυλακτά» για τις ασθένειες των πιστών.

Ιδιαίτερα για τους αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ πιστεύεται ότι θεραπεύουν πολλές αρρώστιες όπως ο αρχάγγελος Γαβριήλ, ο οποίος θεράπευε πολλούς αρρώστους από την πανούκλα που είχε σπείρει τον θάνατο τους περασμένος αιώνες στην Κωνσταντινούπολη.

Οι Τούρκοι λένε πως η Αγία Σοφία έχει 316 πόρτες αλλά… κανείς δεν μπόρεσε να τις μετρήσει ακριβώς. Με το θέμα αυτό υπάρχουν πολλοί θρύλοι και ενδιαφέρουσες ιστορίες.

Όπως αναφέρεται, η μεγάλη κεντρική πύλη είναι ένα μεγάλο «φυλακτό» που προστάτευσε ανά τους αιώνες και ακόμα προστατεύει το όλο κτίσμα από σεισμούς και άλλες συμφορές.

Εδώ υπάρχει σύμφωνα με τους θρύλους ένα άλλο παράδοξο. Όταν κάποιος αποπειραθεί να μετρήσει μια μια αυτές τις πόρτες, μόλις φτάνει στο τέλος τότε θα φανερωθεί ακόμα μια καινούργια πόρτα που δεν την έχει μετρήσει.



Αυτό θέλει να καταδείξει ότι το κτίσμα είναι θαυμαστό και πως ένας θνητός που έχει αρχίσει να μετρά τις πόρτες του θαυματουργικού αυτού ναού, μόλις φτάνει στο τέλος, τότε καταλαβαίνει πως δεν έχει τελειώσει το μέτρημα και αυτό δείχνει και την ανθρώπινη αδυναμία του μπροστά σε αυτό το αρχιτεκτονικό θαύμα.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...