Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

«Εγώ μπήκα πρώτος στον Πανάγιο Τάφο»- Ο συντηρητής Πέτρος Χολόφτης περιγράφει με λυγμούς τις συγκλονιστικές στιγμές που έζησε… (φωτό)

Πριν λίγες εβδομάδες, η ομάδα των επιστημόνων που έχουν αναλάβει τις εργασίες αποκατάστασης απέκτησε πρόσβαση στον χώρο όπου εναποτέθηκε το σώμα του Ιησού Χριστού μετά τη μαρτυρική του σταύρωση, υπήρξαν κάποιες μαρτυρίες που έκαναν λόγο για μια «γλυκιά ευωδία» που αναδιδόταν από το εσωτερικό.
Οι άνθρωποι, που ήταν παρόντες σε αυτή τη διαδικασία, έχουν περιγράψει ως ένα γεγονός μόνο χαμόγελα και δέος μπορούσε να προκαλέσει.
Ο συντηρητής Πέτρος Χολόφτης ήταν ο πρώτος που μπήκε στο κουβούκλιο του Τάφου. Ως εκείνη την ώρα περιγράφει τον εαυτό του ως «όχι και τόσο θρήσκο», ωστόσο η εμπειρία αυτή τον άλλαξε. Μιλάει με λυγμούς και περιγράφει συγκλονιστικές στιγμές από το άνοιγμα του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα.
Μιλώντας στην εφημερίδα Freddo, ο κ. Χολόφτης λέει ότι οι εργασίες δεν απαιτούσαν το άνοιγμα του Τάφου. Η απόφαση ήταν δική του. Φοβήθηκε ότι υλικά από τις εργασίες θα μπορούσαν να εισχωρήσουν και έτσι το άνοιγμα έγινε.

%cf%84%ce%b1%cf%86%ce%bf%cf%822
«Την πλάκα του 1550», λέει «τη βρήκαμε σπασμένη. Κάτω από την πλάκα του 1810 βρήκαμε το 1/3 της πλάκας του 1550 και χώματα». Όπως περιγράφει, βρέθηκαν και νομίσματα, αλλά και δυο Σταυροί και δυο μενταγιόν που πιθανότατα είχαν αφήσει οι εργάτες εκείνης της εποχής.
Τα όσα συγκλονιστικά περιγράφει όμως με ιδιαίτερη συγκίνηση είναι όσα ο ίδιος βίωσε. Σε ότι αφορά στην μυρωδιά την ευωδία που αναβλύζει ο Τάφος ο Πέτρος Χολόφτης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο χώρος ολόκληρος έχει μια μυρωδιά από τα αρώματα που χρησιμοποιούν οι μοναχοί ωστόσο περιγράφει κάτι συγκλονιστικό:
Η μυρωδιά αυτή ήταν το κάτι άλλο ( στον Τάφο). Κάτι μοναδικό που ίσως σας φανεί περίεργο ωστόσο οφείλω να να την παραθέσω. Πριν από καιρό στο σημείο του Τάφου στην τοιχοποιία από πίσω μέσα στον τοίχο και σε ύψος 2 μέτρα περίπου, βρήκα μια ξύλινη σφήνα περίπου 20 εκατοστά και μόλις την έβγαλα είχε μια πάρα πολύ ωραία μυρωδιά, μύριζε έτσι για τρεις μέρες περίπου. Ήταν εκεί μέσα περίπου 200 χρόνια. Κανονικά έπρεπε να βρωμούσε από τη σαπίλα. Και όμως ευωδίαζε.

%cf%84%ce%b1%cf%86%ce%bf%cf%821
Μάλιστα όπως λέει παρατήρησε και ο ίδιος το ανεξήγητο φαινόμενο να μπλοκάρουν τα σύγχρονα μηχανήματα. «Δεν θα έλεγα» σημειώνει «ότι υπήρχαν πολλά περίεργα φαινόμενα. Εκτός από μια κοπέλα τοπογράφο που σκανάριζε τον τάφο. Όταν ακουμπούσε το λαπ τοπ στην πλάκα το μηχάνημα κόλλαγε, ενώ όταν το έπαιρνε στα χέρια της αυτό λειτουργούσε κανονικά».



Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...