Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

Αλλάζουν όλα στην ΕΕ και τον κόσμο με την Ρωσία να κυριαρχεί – Τι αποκάλυψε ο Τ.Σόρος για Ν.Τραμπ, Γερμανία, Ολλανδία, Ιταλία

Ανω κάτω θα έρθει ο κόσμος αν επαληθευτεί ο Τ.Σόρος στις προβλέψεις του για τις τρέχουσες οικονομικές και κοινωνικές ανακατατάξεις που έρχονται στον πλανήτη.
 Ο πολυσυζητημένος μεγαλοεπενδυτής, Τ. Σόρος, ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός σε άρθρο του Project Syndicate.
Περι Τραμπ…
«Η Δημοκρατία βρίσκεται τώρα σε κρίση. Ακόμα και οι ΗΠΑ. Εξέλεξαν έναν Πρόεδρο που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε δικτάτορα. (…) Το υπουργικό συμβούλιο του Ντόναλντ Τραμπ αποτελείται από ανίκανους εξτρεμιστές και συνταξιούχους στρατηγούς», σχολιάζει.
Καταλήγοντας, ο μεγαλοεπενδυτής εκφράζει τις έντονες ανησυχίες του για τη μοίρα της Ε.Ε., η οποία «κινδυνεύει και από την επιρροή του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν που με τις πρακτικές του «βοήθησε στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ».
Όπως αναφέρει, τους επόμενους μήνες η Ολλανδία, η Γερμανία και η Ιταλία πιθανότατα θα εκλέξουν κάποιον ηγέτη που να είναι πιο φιλικός προς τον Πούτιν.
Έκλεψαν τη Δημοκρατία
Αφού πραγματοποιήσει μία εκτενή αναδρομή στη δική του ζωή και την προσωπική του πορεία, ο 86χρονος δισεκατομμυριούχος χαρακτήρισε την τωρινή χρονική συγκυρία «πολύ επώδυνη», επισημαίνοντας τις ανοικτές «πληγές» ορισμένων χωρών, όπως η άνοδος του φασισμού και της φασιστικής δικτατορίας ή της Μαφίας.
Η εξήγηση που δίνει στα παραπάνω δυσάρεστα φαινόμενα είναι η αποτυχία των εκλεγμένων ηγετών να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες των πολιτών, αλλά και την αυξημένη ανισότητα σε φτωχές και πλούσιες χώρες που προκάλεσε η παγκοσμιοποίηση. «Στον ανεπτυγμένο κόσμο ωφελούνται κυρίως όσοι κατέχουν το κεφάλαιο, οι οποίοι αποτελούν λιγότερο από το 1% του συνολικού πληθυσμού…». «Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ότι οι ελίτ τους είχαν κλέψει τη Δημοκρατία», σχολίασε στη συνέχεια.
Η Γερμανία φταίει!
Ο Σόρος επικεντρώνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας πως ο ίδιος ήταν «ένας άπληστος υποστηρικτής της από την ίδρυση της κιόλας».
Αφού υπενθυμίζει την επιτυχημένη πορεία του μπλοκ στις αρχές, σχολιάζει όπως μετά «κάτι πήγε στραβά»: «Μετά το κραχ του 2008, η εθελοντική ένωση των ίσων μετατράπηκε σε μια σχέση μεταξύ πιστωτών κι οφειλετών, όπου οι οφειλέτες είχαν δυσκολίες στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους και οι πιστωτές καθορίζουν τους όρους που οι οφειλέτες πρέπει να υπακούσουν. Η Γερμανία αναδείχθηκε ως η ηγεμονική δύναμη στην Ευρώπη, αλλά απέτυχε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που οι επιτυχημένοι ηγεμόνες πρέπει να πληρούν. Μετά την επανένωση της Γερμανίας, η αναλογία ένα προς ένα αποδείχθηκε ότι ήταν πολύ ακριβή… Όταν κατέρρευσε η Lehman Brothers, η Γερμανία δεν αισθάνονται αρκετά πλούσια για να αναλάβει οποιεσδήποτε πρόσθετες υποχρεώσεις. Η Angela Merkel διαμήνυσε τότε ότι κάθε κράτος – μέλος θα πρέπει να φροντίσει τα χρηματοπιστωτικά του ιδρύματα.
Αυτή ήταν η αρχή μιας διαδικασίας αποσύνθεσης. Μετά το 2008, η Ε.Ε. και η Ευρωζώνη έγιναν ολοένα και πιο δυσλειτουργικές» λέει.
Ο Σόρος εκτιμά ότι αποτόλμησα όλων των παραπάνω είναι η γιγάντωση του αντι-ευρωπαϊκού ρεύματος εντός των κρατών-μελών, κάτι που αποδείχθηκε και με την επικράτηση του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016.
Σαφώς ο Τ.Σόρος περιμένει σημαντικά γεγονότα ίσως και εντός του 2017 που μπορεί να αλλάξουν τον κόσμο όπως τον γνωρίζουμε τώρα…


Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...