Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Το FBI παραδέχεται ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει χιλιάδες οπαδούς μέσα στις ΗΠΑ

Ο διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ σε δηλώσεις του την Πέμπτη αποκάλυψε ότι υπάρχουν «εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες»...
ανθρώπων σε όλες τις Πολιτείες των ΗΠΑ που λαμβάνουν μηνύματα που τους προτείνουν να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος ή τους ζητάνε να επιτεθούν σε στόχους μέσα στις ΗΠΑ.
Ο Κόμεϊ είπε ότι το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με πρωτοφανείς τρόπους για να στρατολογήσει, να συντονίσει ή να υποκινήσει ανθρώπους. Πολλοί άνθρωποι, συμπαθούντες στους τζιχαντιστές, δέχονται συνεχώς μηνύματα στα «έξυπνα τηλέφωνα» που τους προτρέπουν να αναλάβουν δράση.
«Είναι σαν να έχεις τον διάβολο στο αφτί σου και να σου λέει συνέχεια, σκότωσε, σκότωσε, σκότωσε», είπε χαρακτηριστικά ο Κόμεϊ μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Οι δηλώσεις του Κόμεϊ έγιναν στον απόηχο της τζιχαντιστικής επίθεσης στο Γκάρλαντ του Τέξας, από δύο μοναχόλυκους που είχαν αυτοοργανωθεί στο Ισλαμικό Κράτος, εκ των οποίων ο ένας, ο Έλτον Σίμπσον, ήταν γνωστός από παλιά στις ομοσπονδιακές Αρχές.
Ο Κόμεϊ δήλωσε ότι ώρες πριν την επίθεση στο Γκάρλαντ, οι πράκτορες του FBI είχαν στείλει ενημερωτικό σημείωμα στις τοπικές Αρχές προειδοποιώντας ότι ο Σίμπσον ίσως να είχε σκοπό να ταξιδέψει στην πόλη τους, ερχόμενος από το Φίνιξ της Αριζόνα, εξαιτίας της έκθεσης με τα σκίτσα του Μωάμεθ. Ωστόσο, σε εκείνη τη φάση το FBI δεν γνώριζε ότι ο Σίμπσον είχε σκοπό να χτυπήσει την εκδήλωση.
Ο 30χρονος Σίμπσον και ο 34χρονος Ναντίρ Σούφι, που από κοινού εξαπέλυσαν την επίθεση, έπεσαν νεκροί από αστυνομικά πυρά πριν προλάβουν να προκαλέσουν κάποιο σοβαρό τρομοκρατικό χτύπημα.
Ο Σίμπσον ήταν γνωστός στις Αρχές από το 2006 όταν είχε ερευνηθεί ο ίδιος στα πλαίσια αντιτρομοκρατικής έρευνας. Ξαναμπήκε στο στόχαστρο των Αρχών τον Μάρτιο, όταν άρχισε να ποστάρει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «ύποπτες» αναρτήσεις.
Ο διευθυντής του FBI επεσήμανε ότι η τζιχαντιστική απόπειρα τρομοκρατικού χτυπήματος στο Τέξας είναι χαρακτηριστική του πώς στρατολογεί και απλώνει το Ισλαμικό Κράτος το δίκτυό του σε όλες τις ηπείρους.
Το Ισλαμικό Κράτος στρατολογεί ανθρώπους μέσω των social media και στη συνέχεια τους αφήνει να αυτοοργανωθούν. Δεν τους δίνει ούτε συγκεκριμένες γραμμές ούτε «σφιχτές» κατευθύνσεις, όπως συνηθίζει η Αλ Κάιντα. Ο καθένας που αυτοοργανώνεται στο Ισλαμικό Κράτος μπορεί να επιλέξει τον στόχο του και να χτυπήσει, δίχως να πάρει έγκριση από κάποιο κέντρο, δίχως να υλοποιεί κάποιον σχεδιασμό.
Το πιο ανησυχητικό είναι ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι ιδιαίτερα δημοφιλές ανάμεσα στους ψυχικά «διαταραγμένους ανθρώπους», ενώ πυρήνες του ερευνώνται σε όλες τις Πολιτείες των ΗΠΑ.

tribune

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...