«Δεν μας προκαλούν καμία σημαντική ζημιά... Αλλωστε όσο λιγότερα ταξίδια στην Ευρώπη κάνουν οι ρώσοι αξιωματούχοι, τόσο το καλύτερα! Θα αφοσιωθούν πιο αποτελεσματικά στο έργο τους και οι ρώσοι βουλευτές θα έρθουν σε πιο συχνή επικοινωνία με τους ψηφοφόρους τους στη Ρωσική Επικράτεια...».
Με αυτά τα λόγια σχολίασε τη νέα δέσμη κυρώσεων που επέβαλλε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ενωση στη Ρωσία ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, από το Ντουσάνμπε, του Τατζικιστάν , όπου συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών – μελών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO).
«Επίσης, όσο λιγότερα τα ταξίδια των στελεχών των επιχειρήσεων στο εξωτερικό, τόσο καλύτερα για τις δραστηριότητές τους στη χώρα. Το ίδιο ισχύει και για τους βουλευτές της Κρατικής Δούμας, οι οποίοι θα πρέπει να επικοινωνούν πιο συχνά με τους με τους ψηφοφόρους τους πιο συχνά, αντί να σπαταλούν το χρόνο τους σε ευρωπαϊκά θέρετρα», σχολίασε ο πρόεδρος Πούτιν χαμογελώντας, συμπλήρωσε ωστόσο πως σήμερα θα αποφασίσει η κυβέρνηση εάν θα απαντήσει με αντίμετρα στις κυρώσεις της Ε.Ε., τα οποία δεν πρόκειται να είναι εκδικητικά: «Θα λάβουμε αντίμετρα, μόνο εάν πρόκειται για μέτρα προς όφελος των ρωσικών επιχειρήσεων και κατασκευαστικών εταιρειών. Εάν η κυβέρνηση καταλήξει στο συμπέρασμα ότι χρειάζεται να ληφθούν ορισμένα μέτρα που θα κινούνται προς το συμφέρον της οικονομίας μας, τότε θα προχωρήσουμε σε απάντηση των κυρώσεων. Αλλά εάν πρόκειται απλώς για να δείξουμε τα δόντια μας και πόσο σκληροί είμαστε, δεν πρόκειται να το κάνουμε».
«Είναι κάπως παράξενο...»
Η υιοθέτηση νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας φαντάζει κάπως παράξενη, δεδομένου πως υπονομεύει την ειρηνευτική διαδικασία στην Ουκρανία, συνέχισε ο Πούτιν.
«
Πριν από λίγο καιρό, είχα μια τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, και του είχα προτείνει ένα ειρηνευτικό σχέδιο επίλυσης της κρίσης, στο οποίο συμφωνήσαμε σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό» συμπλήρωσε ο ρώσος πρόεδρος, επισημαίνοντας πως το σχέδιο ειρήνευσης της συμφωνίας του Μινσκ για έναρξη της εκεχειρίας βασίστηκε στις δικές του προτάσεις.
«Οι πολεμικές επιχειρήσεις του στρατού σταμάτησαν και οι επιθέσεις της πολιτοφυλακής έχουν ανασταλεί στην νοτιοανατολική Ουκρανία. Και το αναφέρω αυτό με ικανοποίηση για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων. Εχει ξεκινήσει μια ειρηνευτική διαδικασία η οποία δίνει τη δυνατότητα εκκίνησης τσυνομιλιών για μια πολιτική διευθέτηση της κρίσης, έστω και προσωρινά. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τον στόχο των νέων κυρώσεων. Το έχω πει πολλές φορές και θα το επαναλάβω: Οι δυτικοί εταίροι μας, πρώτα οδήγησαν την κατάσταση σε ένα αντισυνταγματικό πραξικόπημα, μετά υποστήριξαν τις “αντιτρομοκρατικές επιθέσεις” των αρχών του Κιέβου με την προέλαση του ουκρανικού στρατού κατά αμάχων στα νοτιοανατολικά της χώρας και τώρα που η κατάσταση δείχνει να αλλάζει προς την κατεύθυνση της ειρηνευτικής διευθέτησης της κρίσης, λαμβάνουν μέτρα που πυρπολούν την ειρηνευτική διαδικασία. Για ποιό λόγο συμβαίνει αυτό;» κατέληξε ο Πούτιν.