Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Ρωσία: «Η κιβωτός της οικογένειας και της παράδοσης»

Ρωσία: «Η κιβωτός της οικογένειας και της παράδοσης»
Είναι ευρέως γνωστή η ευαισθησία της ρωσικής κοινωνίας στον θεσμό της οικογένειας. Με αυτό το θέμα, λοιπόν, διοργάνωσε Συνέδριο στη Μόσχα το Ίδρυμα Ανδρέα του Πρωτόκλητου, το οποίο έχει παράρτημα και στην Αθήνα.


Η οικογένεια σε όλες τις εποχές αποτέλεσε τη βασική μονάδα της κοινωνίας. Αυτός ο θεσμός, και ειδικά η πολύτεκνη οικογένεια και οι προοπτικές της στη σύγχρονη κοινωνία, ήταν το θέμα του διεθνούς Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στις 10-11 Σεπτεμβρίου στη Μόσχα από το Ίδρυμα Ανδρέα του Πρωτόκλητου, με τίτλο «Πολύτεκνη οικογένεια και το μέλλον της ανθρωπότητας».
Σημαντική ήταν η ελληνική παρουσία στο συνέδριο. Και τις δύο ημέρες οι Ελληνες ομιλητές έκλεισαν την συνεδρία. Ο βουλευτής, Αναστάσιος Νεράντζης, γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας, στην οποία μετέχουν βουλευτές από 25 κοινοβούλια όλου του κόσμου, υπογράμμισε τον αποφασιστικό ρόλο της Ρωσίας στην στήριξη των παραδοσιακών αξιών στο παγκόσμιο πλαίσιο. Επίσης, ο κ.Ηλίας Ηλιόπουλος, σύμβουλος υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, μίλησε για τη Ρωσία ως κιβωτό της οικογένειας και της παράδοσης.
Από τη μεριά τους, πολλοί από τους Ρώσους που μετείχαν στο Συνέδριο, επισήμαναν ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται θετικές τάσεις στη χώρα όσον αφορά το Δημογραφικό πρόβλημα. Κάτι που συνέδεσαν με την ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας, τις οικονομικές, εκπαιδευτικές, κοινωνικές και επικοινωνιακές διαστάσεις του ζητήματος. Ως γνωστόν, στη Ρωσία υφίσταται σημαντικό Δημογραφικό πρόβλημα. Ταυτόχρονα, τόνισαν, με ιδιαίτερη έμφαση, ότι υπάρχει σημαντική μείωση του αριθμού των ορφανών παιδιών. 
Να στηρίξουμε τον θεσμό
Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Ραπτόπουλος
«Η πολιτική δεν αποτελεί το κρισιμότερο κομμάτι της ζωής μας, και η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν επιθυμεί να ασχολείται με αυτήν. Εκτός από τα δικαιώματά του, ο άνθρωπος έχει ανάγκη να ασχοληθεί με την ψυχή του, να την απελευθερώσει  με στόχο την διανοητική και συναισθηματική ανάτασή του», έλεγε ο ρώσος συγγραφέας, Αλεξάντρ Σολζενίτσιν. Ωστόσο, στις συνθήκες του σύγχρονου βίου, που αναπτύσσονται έντονες τάσεις ατομισμού, πολλοί αμφισβητούν τα παραδοσιακά συστήματα αξιών, που ανέκαθεν διασφάλιζαν την ανάπτυξη του ατόμου. Το ίδιο ισχύει και για τον θεσμό της οικογένειας, ο οποίος πάντα λειτουργούσε όχι μόνο ως εγγύηση επιβίωσης, αλλά και ως μέσο διαμόρφωσης της προσωπικής πνευματικότητας.
Το Συνέδριο συγκέντρωσε στη Μόσχα εκπροσώπους από όλο τον κόσμο, και από κάθε τομέα της κοινωνίας. Επιστήμονες, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, κληρικοί, μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), συγκεντρώθηκαν στη ρωσική πρωτεύουσα, προκειμένου να συζητήσουν αυτό το φλέγον ζήτημα για όλες τις κοινωνίες. Είτε αυτές του αναπτυγμένου και του αναπτυσσόμενου, είτε τις υπανάπτυκτες. Ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον είχαν τα μέλη απλών οικογενειών που ήλθαν από διάφορες περιοχές της Ρωσίας για να μιλήσουν για τις δυσκολίες, αλλά και τις χαρές που βιώνουν καθημερινά.
Σημαντική πρωτοβουλία
Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Ραπτόπουλος
Βασικός συντελεστής-διοργανωτής της εκδήλωσης ήταν το Ίδρυμα Ανδρέα του Πρωτόκλητου, παράρτημα του οποίου λειτουργεί και στην Αθήνα. Σε αυτήν επίσης, μετείχαν προσωπικότητες από τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, το Μεξικό, τη Βενεζουέλα, την Αυστραλία, τις Φιλιππίνες, τη Νιγηρία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Πολωνία, τη Σερβία, τη Λετονία, τη Γεωργία, την Ουκρανία και το Καζακστάν.
Ακόμη περισσότερες χώρες συγκαταλέγονταν στη λίστα των ομιλητών. Οι διάλογοι αναπτύχθηκαν γύρω από τις εξής θεματικές ενότητες: 1. «Μετασχηματισμός της οικογένειας και του γάμου σήμερα: Η επιστημονική προσέγγιση». 2. «Νομοθετική υποστήριξη της οικογένειας και οικογενειακή πολιτική». 3. «Διαθρησκευτικός διάλογος για την οικογένεια». 4. «Νέα ζωή: Η χαρά των γονιών και το δώρο του Θεού». 5. «Πρωτοβουλίες των νέων για την στήριξη της παραδοσιακής οικογένειας». 6. «Εκπαίδευση και ανατροφή: Από την προετοιμασμένη νεανική ηλικία προς τη νέα οικογένεια». 7. «Κοινωνικές πρωτοβουλίες για την υποστήριξη της οικογένειας και την πρόληψη της ορφάνιας». 8. «Οικονομία, επιχειρήσεις και εργασιακές πρακτικές, φιλικές προς την οικογένεια». 9. «Η οικογένεια στον κόσμο της πληροφορίας».
Το πρόγραμμα του Συνεδρίου δεν περιελάμβανε μόνον ομιλίες και ακαδημαϊκές προσεγγίσεις. Εγκαινιάστηκε με το Φεστιβάλ των πολύτεκνων οικογενειών που τελέστηκε με μουσικές παραστάσεις και δημιουργικά εργαστήρια. Μάλιστα, το βράδυ της πρώτης ημέρας, οι φιλοξενούμενες οικογένειες παρακολούθησαν μεγάλη συναυλία στην κεντρική πλατεία του Κρεμλίνου, με συμμετοχή δημοφιλέστατων μουσικών.

http://gr.rbth.com/society/2014/09/17/rosia_i_kiboto_ti_oikogeneia_kai_ti_paradosi_32717.html

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...