Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Ωρες αγωνίας ζουν οι Ελληνες της Μαριούπολης.


ΚΩΣΤΑΣ ΟΝΙΣΕΝΚΟ


Kάτοικοι της Μαριούπολης περιμένουν στην ουρά έξω από τράπεζα για να πάρουν τις καταθέσεις τους, καθώς δεν γνωρίζουν τι θα συμβεί αύριο.

Πολλές αποθήκες σπιτιών στη Μαριούπολη έχουν γεμίσει με κονσέρβες, ξηρά τροφή, αποθέματα νερού, μπαταρίες και άλλα αγαθά τα οποία θεωρούνται σημαντικά για την επιβίωση σε περίπτωση πολέμου.
Αρκετοί έχουν φύγει από την πόλη, ομάδες πολιτών συμμετέχουν σε οχυρωματικά έργα για την περίπτωση εισβολής. Οι τηλεπικοινωνίες, αν και με προβλήματα, εξακολουθούν να λειτουργούν κανονικά. Παρατηρούνται ελλείψεις σε καύσιμα, ρεύμα και νερό, όμως τα καταστήματα λειτουργούν κανονικά, κι εκεί μπορεί κανείς να βρει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.
Το αεροδρόμιο της πόλης έχει επιταχθεί από τον oυκρανικό στρατό και έχει πλέον καθαρά στρατιωτική χρήση. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα ακούγονται από μακριά νέες μάχες, πυροβολισμοί βαρέος οπλισμού και εκρήξεις από πυραυλικές συστοιχίες Γκραντ. Ο στρατός των αυτονομιστών, με βαρύ οπλικό εξοπλισμό από τη Ρωσία, βρίσκεται στα προάστια της πόλης. Ο ουκρανικός στρατός και εθελοντές, με ελαφρύτερο οπλισμό, αμύνονται προσπαθώντας να προστατέψουν την πόλη στην οποία ζουν περίπου 500.000 άτομα, ανάμεσα στους οποίους και δεκάδες χιλιάδες Ελληνες.

Πάνω από 81.000
«Σύμφωνα με την επίσημη απογραφή, οι Ελληνες της Μαριούπολης είναι 81.000, εμείς ωστόσο πιστεύουμε ότι είναι πολύ περισσότεροι», μας λέει η Νάντια Τσαπνή, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μαριούπολης. Η ίδια, όπως και όλοι οι κάτοικοι της παραθαλάσσιας πόλης, αγωνιούν για την εξέλιξη της κατάστασης. Στο ερώτημα σχετικά με το ποιον υποστηρίζουν οι Ελληνες στη συγκεκριμένη πολεμική σύρραξη, η ίδια απαντάει: «Τα άτομα ελληνικής καταγωγής που ζουν εδώ είναι πολίτες της συγκεκριμένης χώρας, οπότε δεν μπορεί να έχουν πολύ διαφορετικές αγωνίες από οποιονδήποτε κάτοικο της πόλης. Υποφέρουν μαζί με τους υπόλοιπους πολίτες της Ουκρανίας», μας λέει διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει γενική άποψη ανάμεσα στους Ελληνες υπέρ κάποιας συγκεκριμένης πλευράς. «Η κοινότητά μας δεν είναι πολιτικής φύσης, κάθε Ελληνας έχει το δικαίωμα να έχει όποια άποψη θέλει», συμπληρώνει. Παρά την πολιτική ορθότητα και την ψυχραιμία της απάντησης, η αγωνία της δεν κρύβεται.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, πολλοί είναι οι κάτοικοι που προσπαθούν να διατηρήσουν μια κανονική ροή στη ζωή τους, ακόμα και να διασκεδάσουν, κάτι που γίνεται ωστόσο πολύ αμήχανα υπό την απειλή των όπλων. «Θέλουμε να σταματήσει ο πόλεμος», έλεγαν από το τηλέφωνο άτομα με τα οποία επικοινωνήσαμε, τονίζοντας ότι έχουν κουραστεί από τον διαρκή φόβο. «Μέχρι τώρα δεν έχουμε σημαντικά προβλήματα όσον αφορά την καθημερινότητα μέσα στην πόλη», μας λέει η Βικτόρια Αφανασίεβα, κάτοικος Μαριούπολης.

Οπως υποστηρίζουν στελέχη του προξενείου μας στην περιοχή, δεν έχει δημιουργηθεί μαζικό κύμα Ελλήνων που να επιχειρούν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία. Αυτό ωστόσο αφορά εκείνους που έχουν ουκρανικά διαβατήρια και οφείλουν να περάσουν από τις προξενικές αρχές. Διότι υπάρχουν και αρκετά άτομα που έχουν έγγραφα (ελληνικά διαβατήρια, κάρτα ομογενούς), τα οποία τους επιτρέπουν να ταξιδεύουν χωρίς τη μεσολάβηση των προξενικών αρχών, περιγράφει στην «Κ» ο απερχόμενος γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Μαριούπολη κ. Δημήτρης Παπανδρέου. Αντιθέτως, πολλοί Ουκρανοί έχουν προσέλθει ζητώντας τουριστική βίζα, γεγονός που εμφανώς έχει να κάνει με την απειλή του πολέμου. Λόγω της εμπόλεμης κατάστασης το προξενείο έχει μετακινηθεί στην κοντινή πόλη Ντνιπροπετρόφσκ, χωρίς ωστόσο να σταματήσει να τελεί τα καθήκοντά του. «Eίμαστε η τελευταία ευρωπαϊκή προξενική αρχή που έχει μείνει στην περιοχή», αναφέρει ο κ. Παπανδρέου, εξηγώντας ότι τα άλλα προξενεία έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους έως ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Σύμφωνα με τα όσα περιγράφει, οι Ελληνες της περιοχής έχουν επιδείξει ψυχραιμία.


http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2014/09/blog-post_302.html#.VAsnh6NkleN

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...