Han Xudong: Το Πεκίνο θα πρέπει να προετοιμαστεί για έναν τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
 
Στο κύριο άρθρο της κρατικής εφημερίδας People’s Daily, ο Κινέζος καθηγητής του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού Han Xudong προειδοποιεί ότι το Πεκίνο θα πρέπει να προετοιμαστεί για έναν τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος ενδέχεται να ξεσπάσει εξαιτίας της σύγκρουσης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας για την Ουκρανία. 
«Καθώς η ουκρανική κρίση βαθαίνει, οι διεθνείς παρατηρητές ανησυχούν όλο και περισσότερο για μία απευθείας στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Άπαξ και ξεκινήσει η ένοπλη σύγκρουση, τότε πιθανότατα θα επεκταθεί στην υφήλιο. Και δεν αποκλείεται να ξεσπάσει ένας παγκόσμιος πόλεμος», αναφέρει ο Xudong, σημειώνοντας ότι «ο κόσμος έχει εισέλθει σε μία εποχή νέων μορφών παγκοσμίου πολέμου, οι οποίες βασίζονται στο Διαδίκτυο και τη θαλάσσια ενέργεια».
Συνεχίζοντας, ο καθηγητής προβλέπει ότι «ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος θα είναι ένας αγώνας για την προστασία των θαλάσσιων συνόρων», ενώ συμπληρώνει ότι προκειμένου η Κίνα να είναι έτοιμη και να μην καταλήξει παθητικό θύμα των γεγονότων, το Πεκίνο θα πρέπει να αναπτύξει τη στρατιωτική του δύναμη για το ενδεχόμενο μιας παγκόσμιας σύγκρουσης.
«Τα συμφέροντα της Κίνας στο εξωτερικό απειλούνται όλο και περισσότερο από τις ΗΠΑ…Το Πεκίνο θα πρέπει να αναπτύξει τις στρατιωτικές του δυνάμεις, ειδικά το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, έχοντας κατά νου έναν τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο», γράφει χαρακτηριστικά.
Το άρθρο του καθηγητή αποκτά βαρύνουσα σημασία, αν λάβει κανείς υπόψη τα δημοσιεύματα της περασμένης εβδομάδας που ανέφεραν ότι το Πεκίνο πρόσφατα μετέφερε 12.000 στρατιώτες στα σύνορα με τη Ρωσία.
Ο οικονομολόγος Martin Armstrong ισχυρίζεται ότι οι παρατηρήσεις του Xudong «δείχνουν» επίσης και την Ιαπωνία. αποσκοπούν επίσης στην Ιαπωνία. «Το ενδεχόμενο ενός πολέμου κατά της Ιαπωνίας βρίσκει ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές στην Κίνα. Μην ξεχνάτε ότι η Κίνα δεν αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ όπως η Ρωσία. Οι πιθανότητες για μια σύγκρουση στην Ασία αυξάνονται ραγδαία», αναφέρει.
Η Κίνα και η Ρωσία έχουν έρθει πολύ κοντά τους τελευταίους μήνες, καθώς οι δύο υπερδυνάμεις προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα πολυπολικό παγκόσμιο σύστημα σε απάντηση του ισχύοντος μονοπολικού που εκπροσωπείται από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι δύο χώρες ξεκίνησαν πρόσφατα τις εργασίες για την κατασκευή του αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία προς την Κίνα, ένα έργο που αποτελεί το μεγαλύτερο deal φυσικού αερίου της Ρωσίας μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ.