«Αν το κράτος σταματήσει να παρεμβαίνει, η Ελλάδα μπορεί να φτάσει και να ανήκει στην κορυφή»,
σύμφωνα με νέο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), για την χώρα μας, το οποίο αναφέρεται στην πρωτοπορία της Ελλάδας στον ερευνητικό τομέα.

«Τα ελληνικά προϊόντα μπορούν να είναι κορυφαία και εξαγώγιμα, όταν τον κράτος δεν παρεμβαίνει τόσο», αναφέρει η FAZ, φέρνοντας ως παράδειγμα το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η τεχνολογία λέιζερ, τα οποία για πρώτη φορά έχουν αναπτύξει ερευνητές του ΙΤΕ. Η συγκεκριμένη τεχνολογία, η οποία χρησιμοποιήθηκε στον καθαρισμό των Καρυάτιδων στο Ερέχθειο, επιτρέπει να απομακρύνεται η αιθάλη και η σκόνη από αρχαία αγάλματα, χωρίς να υπάρχουν φθορές.

Μάλιστα, σύμφωνα με την FAZ, πολλές είναι οι χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κίνα, οι οποίες ζητούν την τεχνολογία αυτή για τη συντήρηση των ανακτόρων και των ναών τους.

Όπως τονίζει ο αρθρογράφος, η Ελλάδα μπορεί να ανήκει στην κορυφή, «εάν το κράτος δεν παρεμβαίνει υπερβολικά και αν παρέχει στήριξη στην ερευνητική ώθηση και τη δημιουργικότητα αντί να τις καταπνίγει».