Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

«Όχι» από Ουάσινγκτον στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία των Κούρδων.

«Οχι» από Ουάσινγκτον στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία των Κούρδων
σχόλιο Γ.Θ : Για πρώτη φορά στην ιστορία από σύστασης του νεο-ισραηλιτικού κράτους οι σιωνιστές σε Ισραήλ και ΗΠΑ βρίσκονται σε υπόγειο μικροεμφύλιο με διαφορετικές βλέψεις και συμμαχίες, που όμως μπροστά στον κοινό εχθρό τους ή απλώς στην αλλαγή της αμερικανικής ηγεσίας, αυτό θα ξεπεραστεί (δυστυχώς).

ΕΚΚΛΗΣΗ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ 
Κατά του σχεδίου του προέδρου του ιρακινού Κουρδιστάν...

για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της αυτόνομης περιοχής εντός των προσεχών μηνών τάχθηκαν σήμερα εμμέσως οι Ηνωμένες Πολιτείες, απεύθυνοντας έκκληση για ενότητα σε όλες τις κοινότητες του Ιράκ.
Ο Μασούντ Μπαρζανί ζήτησε από το Κοινοβούλιο του Κουρδιστάν «να προετοιμάσει την διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση». Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος κάλεσε τους Κούρδους και τους Αραβες, σουνίτες και σιίτες, να σχηματίσουν κυβέρνησης εθνικής ενότητας στη Βαγδάτη.

«Συνεχίζουμε να θεωρούμε ότι το Ιράκ είναι ισχυρότερο εάν είναι ενωμένο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ.

«Για τον λόγο αυτόν οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ένα δημοκρατικό, πλουραλιστικό και ενωμένο Ιράκ. Συνεχίζουμε να απευθύνουμε έκκληση προς όλες τις πλευρές να συνεργασθούν με έναν κοινό στόχο», πρόσθεσε.

Αργότερα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε στον Λευκό Οίκο με τον Φουάντ Χουσέιν, διευθυντή του γραφείου του Μασούντ Μπαρζανί, και τόνισε ενώπιον της ιρακινής αντιπροσωπείας «τη σημασία του σχηματισμού νέας κυβέρνησης στο Ιράκ με τη συμμετοχή όλων των κοινοτήτων» για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Λευκό Οίκο.


ΚΟΥΡΔΟΙ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

Δημοψήφισμα ανεξαρτησίας ζήτησε ο Μπαρζανί


Δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία των Κούρδων του Ιράκ ζήτησε ο πρόεδρος της αυτόνομης βόρειας κουρδικής περιφέρειας του Ιράκ Μασούντ Μπαρζανί.


«Ο πρόεδρος μας ζήτησε να σχηματίσουμε μια ανεξάρτητη εκλογική επιτροπή για να πραγματοποιήσει το δημοψήφισμα στην περιφέρεια του Κουρδιστάν και να καθορίσει την πορεία προς τα εμπρός», δήλωσε ο βουλευτής Φαράντ Σόφι, μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν. Ο Μπαρζανί, πάντως, δεν ανακοίνωσε κάποιο χρονοδιάγραμμα για τη διοργάνωση του προτεινόμενου δημοψηφίσματος.

Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από τον Μπαρζανί να παραμείνει με τη Βαγδάτη, ενώ ο πρωθυπουργός Νούρι αλ Μαλίκι, αναφερόμενος στην κατάληψη διαφιλονικούμενων εδαφών στο Κιρκούκ από τις κουρδικές δυνάμεις, κατηγόρησε τους Κούρδους ότι «εκμεταλλεύονται τρέχοντα γεγονότα για να επιβάλουν μια πραγματικότητα» και χαρακτήρισε την ενέργεια απαράδεκτη.

Σε αυτό το κλίμα, μάλλον κενές ακούγονται οι εκκλήσεις περί ενότητας των Ιρακινών πολιτικών που απηύθυνε χτες ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Νικολάι Μλαντένοφ από τη Βαγδάτη, ο οποίος και προειδοποίησε πως σε αντίθετη περίπτωση το Ιράκ κινδυνεύει να βυθιστεί «σε ένα χάος παρόμοιο με εκείνο της Συρίας».

Κοινοβούλιο
Το Κοινοβούλιο που εξελέγη στις εκλογές της 30ής Απριλίου συνεδρίασε για πρώτη φορά την Τρίτη. Θα πρέπει να εκλέξει έναν πρόεδρο και κατόπιν τον πρόεδρο της χώρας που θα αναλάβει με τη σειρά του να διορίσει τον επόμενο πρωθυπουργό, ωστόσο αυτή η πρώτη συνεδρίασή του ήταν χαοτική.

«Το Ιράκ δεν θα γίνει ποτέ ξανά όπως ήταν στο παρελθόν», πριν από την κατάληψη της Μοσούλης. «Δεν υπάρχει τρόπος να γυρίσει η χώρα προς τα πίσω», προσέθεσε ο Βούλγαρος διπλωμάτης. Μετά την πρώτη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, που σημαδεύτηκε από ύβρεις και μεγάλη σύγχυση, ορίστηκε νέα σύγκλησή του στις 8 Ιουλίου.

«Πρέπει να κατανοήσουν ότι η καταληκτική ημερομηνία της 8ης Ιουλίου είναι πραγματικά καταληκτική», κατέληξε ο Μλαντένοφ μιλώντας για τους Ιρακινούς πολιτικούς.

Στο μεταξύ, η Βαγδάτη διέψευσε ότι οι στρατιώτες της εγκατέλειψαν τη μεθόριο με τη Σαουδική Αραβία και επισήμανε ότι τα σύνορα παραμένουν υπό τον πλήρη έλεγχό της, μετά την είδηση που μετέδωσε το σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια ότι η Σαουδική Αραβία ανέπτυξε 30.000 στρατιώτες στη μεθόριό της με το Ιράκ, αφού οι Ιρακινοί στρατιώτες «εγκατέλειψαν την περιοχή».

Τέλος, μαχητές του ΙΚΙΛ κατέλαβαν ύστερα από μάχες την Αλ Ομάρ, τη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγική μονάδα της Συρίας, και πλέον η οργάνωση ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της πλούσιας σε κοιτάσματα πετρελαίου επαρχίας Ντέιρ αλ Ζορ.

πηγή / Έθνος


Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...