Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Χωρίς μισόλογα και περιστροφές εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Πούτιν μπροστά σε 1.300 δημοσιογράφους.

Χωρίς μισόλογα και περιστροφές εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Πούτιν μπροστά σε 1.300 δημοσιογράφους
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδίμιρ Πούτιν για ένατη φορά στη διάρκεια της προεδρικής του θητείας παραχώρησε μεγάλη συνέντευξη Τύπου. Στην εκδήλωση αυτή, η οποία εδώ και για δεύτερη φορά πραγματοποιείται στο Κέντρο Διεθνούς Εμπορίου στη Μόσχα, διαπιστεύτηκαν περισσότεροι από 1.300 δημοσιογράφους, που εκπροσωπούν ρωσικά και ξένα ΜΜΕ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ.

Ουκρανία

Στην αρχή ο Ρώσος ηγέτης ερωτήθηκε για την Ουκρανία. Ένας Ρώσος δημοσιογράφος του απηύθυνε την ερώτηση σε τί οφείλεται η ρωσική μεγαλοδωρία έναντι της Ουκρανίας, ειδικότερα σχετικά με την απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης να διαθέσει 15 δις. δολάρια σε ουκρανικά ομόλογα.

Η απόφαση να υποστηριχθεί η Ουκρανία ελήφθη λόγω της πραγματικής κατανόησης των δυσκολιών που αντιμετωπίζει το Κίεβο με τις πληρωμές, με στόχο να μην συντριβεί ο βασικός εταίρος της Ρωσίας. «Υπό αυτές τις συνθήκες, πρώτον, λάβαμε μια απόφαση που οφείλεται στις ιδιαίτερες σχέσεις μας με την Ουκρανία και μάλιστα όχι προς όφελος της εν ενεργείας ηγεσίας, αλλά προς συμφέρον ακριβώς του ουκρανικού λαού», δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαδίμιρ Πούτιν και πρόσθεσε: «Δεύτερον, τη λάβαμε για πραγματολογικούς λόγους και δεν είναι η πρώτη απόφαση τέτοιου είδους».

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας υπενθύμισε ότι η «Γκαζπρόμ» δύο φορές είχε υπογράψει συμπληρώματα στο ισχύον πρωτόκολλο για αναβολή των πληρωμών για την ουκρανική πλευρά: πρώτα για τον Οκτώβριο και μετά για το Νοέμβριο. «Κατανοούμε ότι υπάρχουν πραγματικές δυσκολίες φερεγγυότητας και για ποιο λόγο να αποτελειώσουμε τον βασικό εταίρο μας; Οπότε πρόκειται για μια πραγματολογική απόφαση», συμπέρανε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Η απόφαση για έκπτωση της τιμής του φυσικού αερίου για το Κίεβο και για τη διάθεση πόρων του Ταμείου Εθνικής Ευημερίας (National Welfare Fund) σε ουκρανικά ομόλογα οφείλεται στην επιθυμία της Ρωσίας να βοηθήσει, υπό την ιδιότητα «στενών συγγενών» στη αδελφή χώρα και στον αδελφό λαό υπό τις δύσκολες συνθήκες. «Θα σας πω σοβαρά χωρίς καμία ειρωνεία ότι χρησιμοποιούμε συχνά τις εκφράσεις “αδελφική χώρα” και “αδελφικός λαός”. Και σήμερα βλέπουμε ότι η Ουκρανία βρίσκεται σε δύσκολη θέση – και οικονομική και κοινωνική και πολιτική», δήλωσε ο Βλαδίμιρ Πούτιν.

Κατά την άποψη του Ρώσου ηγέτη, η δύσκολη κατάσταση στην Ουκρανία δημιουργήθηκε για μερικούς λόγους. «Και αν πράγματι εννοούμε ότι είναι ένας αδελφός λαός και μια αδελφή χώρα, πρέπει να συμπεριφερθούμε σαν στενοί συγγενείς και να υποστηρίξουμε τον ουκρανικό λαό σ’ αυτή τη δύσκολη κατάσταση», τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος και πρόσθεσε: «Σας διαβεβαιώνω ότι είναι η κυριότερη αιτία για την οποία λάβαμε αυτές τις αποφάσεις».

Ο Πρόεδρος δήλωσε ότι θεωρεί δίκαιους τους όρους του συμβολαίου προμήθειας φυσικού αερίου, το οποίο συνάφθηκε με την Ουκρανία το 2009. «Θεωρούσα και θεωρώ ότι το συμβόλαιο αυτό είναι πλήρως δικαιολογημένο από οικονομική άποψη. Κανένας δεν έπνιξε κανένα», δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί συνεννόηση για μακροπρόθεσμη συνεργασία με την Ουκρανία ως προς την τιμή φυσικού αερίου.

Εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος

Ο Βλαδίμιρ Πούτιν ανέφερε ότι οι αποφάσεις για διάλυση ορισμένων τραπεζών ελήφθησαν με στόχο την εξυγίανση της αγοράς, αλλά η Κεντρική Τράπεζα πρέπει να δρα «άκρως προσεκτικά για να προστατευτούν τα συμφέροντα των καταθετών».

Ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους υπενθύμισε ότι σήμερα το Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων διαθέτει πόρους ύψους περίπου 250-270 δις. ρουβλίων. Το εγγυημένο ποσό που καταβάλλεται σ’ ένα ζημιωμένο φυσικό πρόσωπο είναι 700.000 ρούβλια. «Όλοι οι υπόλοιποι επίσης θα πρέπει να αποζημιωθούν, αλλά στη σειρά προτεραιότητας στο πλαίσιο της εξυγίανσης της τράπεζας», πρόσθεσε ο Βλαδίμιρ Πούτιν.

Κυβέρνηση

Ο Πρόεδρος γενικά θεωρεί ικανοποιητική την εργασία της κυβέρνησης. «Γενικά θεωρώ ικανοποιητική την εργασία της κυβέρνησης», δήλωσε ο Βλαδίμιρ Πούτιν απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Τόνισε ότι οι συνθήκες στην οικονομία ήταν δύσκολες. Επίσης ο Ρώσος ηγέτης χαρακτήρισε τη λειτουργία της κυβέρνησης ως «επαγγελματικά καταρτισμένη».

Διάδοχος του Πούτιν για τη θέση του προέδρου

Ο Βλαδίμιρ Πούτιν θεωρεί ότι προς το παρόν δεν έχει τί να απαντήσει στην ερώτηση ποιος θα γίνει διάδοχός του. «Δεν έχω τί να πω», απάντησε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Ερωτηθείς για το ποιον από τους σημερινούς Ρώσους πολιτικούς θα μπορούσε να βάλει στη δεύτερη θέση μετά τον εαυτό του ως προς το κύρος και την επιβολή, ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους σημείωσε ότι υπάρχουν πολλοί τέτοιοι και όλοι αυτοί είναι γνωστοί. Ανάμεσά τους συγκατέλεξε και τον Γκενάντι Ζιουγκάνοφ και τον Βλαδίμιρ Ζιρινόφσκι και τον Σεργκέι Μιρόνοφ και τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

«Εμφανίστηκαν επίσης νέοι παράγοντες, οι οποίοι είναι και αντιπολιτευόμενοι και όχι και τόσο αντιπολιτευόμενοι. Βεβαίως προσπαθούν να πειράξουν το αφεντικό. Είναι ένας καθιερωμένος και τριμμένος κανόνας στον κόσμο. Προσπαθούν να πηδήξουν από τα παντελόνια τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος Πρόεδρος και συμπλήρωσε: «Αλλά υπάρχει κίνδυνος να μείνουν ξεβράκωτοι. Καλώς αν έχουν τί να επιδείξουν, γιατί εάν όχι, μπορεί να ξευτιλιστούν».

Για επίθεση κατά των παραδοσιακών αξιών της Ρωσίας

Ο Ρώσος Πρόεδρος θεωρεί σημαντικό να προστατευτεί η ρωσική κοινωνία από την επιθετικότητα κατά των παραδοσιακών αξιών. «Για μένα δεν έχει σημασία η κριτική των δυτικών αξιών. Για μένα έχει σημασία να προστατευτεί ο πληθυσμός μας από ορισμένες δήθεν αξίες, οι οποίες γίνονται πολύ δύσκολα αποδεκτές από τους πολίτες μας, από τον πληθυσμό μας», δήλωσε ο Πρόεδρος και συμπλήρωσε: «Δεν είναι θέμα κριτικής σε βάρος κάποιου. Είναι θέμα να προστατευτούμε από αρκετά επιθετική συμπεριφορά ορισμένων κοινωνικών ομάδων, οι οποίες, κατά την εκτίμησή μου, όχι μόνο απλά ζουν όπως θέλουν, αλλά και προσπαθούν να επιβάλουν την άποψή τους σε άλλους ανθρώπους και σε άλλες χώρες με αρκετά επιθετικό τρόπο».

Ο κ. Πούτιν θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στις παραδοσιακές ρωσικές αξίες. Υπενθύμισε ότι στη Σοβιετική Ένωση «υπήρχαν αρκετά κατανοητές και φαινομενικά θρησκευτικές αξίες». Ως παράδειγμα αναφέρθηκε στον Κώδικα Οικοδόμου του Κομμουνισμού. «Αν το διαβάσετε, θα διαπιστώσετε ότι πρόκειται για ένα άθλιο αντίγραφο της Αγίας Γραφής... Εκεί, στις εντολές υπάρχουν τα πάντα, μόνο που απλοποιήθηκαν και συντομεύτηκαν με απρεπή τρόπο», σημείωσε ο Ρώσος Πρόεδρος και πρόσθεσε λέγοντας ότι τώρα που ο Κώδικας έπαψε να υπάρχει, «μπορεί να αντικατασταθεί με τις εν λόγω παραδοσιακές αξίες». «Χωρίς τις αξίες αυτές η κοινωνία θα οπισθοδρομήσει», υποστήριξε ο Ρώσος ηγέτης και συμπλήρωσε ότι η ρωσική κοινωνία πρέπει να επανέλθει στις αξίες αυτές και να κινηθεί μπροστά βάσει αυτών.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε σε ρητό του Ρώσου φιλοσόφου Νικολάι Μπερντιάεφ, σύμφωνα με το οποίο, αν και πρόκειται για μια συντηρητική προσέγγιση, «είναι κάτι που δεν εμποδίζει τις κινήσεις μπροστά και επάνω και εμποδίζει τις κινήσεις πίσω και κάτω». «Μόνο προσανατολιζόμενοι στο μέλλον και στηριζόμενοι στην παράδοση και τον πολιτισμό μπορούμε να έχουμε αυτοπεποίθηση, να προχωράμε σταθερά και να αναπτυσσόμαστε», συμπέρανε ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους.

Εγκατάσταση συστημάτων «Iskander»

O Ρώσος Πρόεδρος Βλαδίμιρ Πούτιν ανέφερε ότι η απόφαση για την εγκατάσταση των συστημάτων «Iskander» στην περιφέρεια του Καλινινγκράντ δεν έχει ακόμα ληφθεί. «Θέλω να επιστήσω την προσοχή σας στο γεγονός ότι, πρώτον, δεν έχουμε λάβει ακόμα αυτήν την απόφαση, οπότε μπορούν να ησυχάσουν. Δεύτερον, δεν πρέπει να προστατεύσουν κανένα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να μην προκαλέσουν κανένα για μέτρα ανταπόδοσης», προειδοποίησε ο Πρόεδρος.

Σημείωσε ότι οι «Iskander» δεν αποτελούν το μόνο τρόπο της προστασίας και της αντίδρασης της Ρωσίας στις απειλές που προκύπτουν. «Οι «Iskander» είναι μόνο ένα στοιχείο της ενδεχόμενης ανταπόδοσης και μάλιστα δεν είναι καθόλου το πιο αποτελεσματικό. Αν και στον τομέα του είναι το πιο αποτελεσματικό όπλο στον κόσμο», τόνισε ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους.

Ο Βλαδίμιρ Πούτιν σημείωσε ότι στην Ευρώπη βρίσκονται αμερικανικά τακτικά όπλα, τα οποία «δεν ελέγχονται από κανένα από τους Ευρωπαίους». Παράλληλα δημιουργείται νέο στοιχείο των αμερικανικών τακτικών όπλων, το οποίο εγκαθίσταται στην περιφέρεια της Ευρώπης, δηλαδή η αντιπυραυλική άμυνα. «Έχουμε πει πολλές φορές ότι η αντιπυραυλική άμυνα δημιουργεί απειλή κατά του πυρηνικού μας οπλοστασίου και πρέπει ούτως ή άλλως να αντιδράσουμε», υπενθύμισε ο Πρόεδρος. Πρόσθεσε ότι για την εγκατάσταση των «Iskander» στην περιφέρεια του Καλινινγκράντ είχε κάνει λόγο ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ στη διάρκεια της προεδρικής του θητείας. «Οπότε δεν υπάρχει καμία νέα εξέλιξη», διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος.

Υποκλοπές συνδιαλέξεων και παρακολούθηση εκ μέρους των ΗΠΑ

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαδίμιρ Πούτιν πιστεύει ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, που ασχολήθηκαν με υποκλοπές συνδιαλέξεων και παρακολούθηση σ’ όλο τον κόσμο, δρούσαν κυρίως με γνώμονα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ωστόσο, κατά την πεποίθησή του, «πρέπει να υπάρχουν κατανοητοί κανόνες» και «κάποιες κοινές συνεννοήσεις» για το θέμα αυτό, πρωτίστως στον τομέα του ηθικής και της δεοντολογίας.

Ολυμπιακοί αγώνες του Σότσι

«Το πιο σημαντικό που περιμένω από τους αθλητές μας είναι να επιδείξουν την επιδεξιότητά τους και τη βούλησή τους, ούτως ώστε να χαρούμε γι’ αυτούς και για τις επιδόσεις τους», δήλωσε ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους.

Greenpeace

O Βλαδίμιρ Πούτιν, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την υπόθεση της Greenpeace εξέφρασε τη θετική του προσέγγιση έναντι όσων προστατεύουν το περιβάλλον, αλλά και την αρνητική του θέση έναντι όσων αντιλαμβάνονται την προστασία του περιβάλλοντος ως μέσο αυτοπροβολής και αντικείμενο οικονομικής εκμετάλλευσης. Υπενθυμίζεται ότι στις 18 Σεπτεμβρίου το παγοθραυστικό Arctic Sunrise πλησίασε στη ρωσική θαλάσσια εξέδρα “Prirazlomnaya”, που πραγματοποιεί γεωτρήσεις στην υφαλοκρηπίδα ανοιχτά των παραλίων της περιφέρειας του Μούρμανσκ. Ακτιβιστές της Greenpeace αποπειράθηκαν να αποβιβαστούν από το πλοίο στην εξέδρα, αλλά η ενέργειά τους αυτή ανακόπηκε από άνδρες της Μεθοριακής Διεύθυνσης της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) και ύστερα απ’ αυτό το πλοίο ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι του Μούρμανσκ.

Για τον Έντουαρντ Σνόουντεν

O Πρόεδρος Πούτιν αναρωτιέται πώς ο πρώην υπάλληλος της NSA/SCC των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν αποφάσισε να δημοσιεύσει μυστικές πληροφορίες για τη λειτουργία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. "Δεν τον γνωρίζω προσωπικά και ποτέ δεν τον έχω συναντήσει. Έχω πολλές τρέχουσες υποχρεώσεις και εκείνος έχει δικές του αντιλήψεις για τη ζωή, τι να κάνει, πώς να λειτουργήσει», είπε ο επικεφαλής του κράτους. «Μου κινεί,όμως, το ενδιαφέρον».

Ο Πούτιν υπογράμμισε ότι χάρη στον Σνόουντεν "στα κεφάλια εκατομμυρίων ανθρώπων κάτι έχει αλλάξει ". "Όταν το αντιλήφθην, αναρωτήθηκα πώς τόλμησε να το κάνει. Αφού είναι νέος άνθρωπος. Τι έχει; Τίποτε δεν έχει. Πού θα μείνει; Έκανε αυτή την επιλογή. Είναι ευγενής πράξη, αλλά δύσκολη ", επισήμανε ο επικεφαλής του κράτους. Ο Πούτιν αποκάλεσε τον Σνόουντεν περίεργο και ενδιαφέροντα άνθρωπο.

Ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες "δεν συνεργάζονται από την άποψη της λειτουργίας με τον Σνόουντεν ". "Και τον βασανίζουμε με ερωτήσεις, τι και πώς γινόταν στο ρωσικό τομέα της υπηρεσίας του όπου εργαζόταν ", υπογράμμισε ο Πούτιν.

Για τη Γεωργία

Ο Πούτιν άλλαξε τη στάση του απέναντι στη γεωργιανή εξουσία μετά την αλλαγή της κυβέρνησης και για τον γεωργιανό λαό πάντα έτρεφε καλά αισθήματα. Ο Πρόεδρος επισήμανε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να μην υπολογίζει την πραγματικότητα που δημιουργήθηκε μετά τον πόλεμο του 2008, βλέπει όμως νεύματα εκ μέρους της γεωργιανής κυβέρνησης. Ο επικεφαλής του κράτους δεν απέκλεισε ότι η Ρωσία μπορεί να επιστρέψει στο καθεστώς χωρίς βίζα στις σχέσεις με τη Γεωργία.

Διεθνείς σχέσεις της Ρωσίας

Η Ρωσία έχει λόγους να καμαρώνει για τη σταθερή θέση της σε βασικές υποθέσεις των διεθνών σχέσεων και ειδικότερα για τη Συρία και το Ιράν, είναι όμως ευγνώμων στην Κίνα, στις ΗΠΑ, σε ευρωπαϊκές χώρες, δήλωσε ο Πρόεδρος.

Για τον Ντμίτρι Μεδβέντεβ

Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαδίμιρ Πούτιν αποκάλεσε προκλητική την ερώτηση του ανταποκριτή του Lifenews αν μπορεί ο Πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεδβέντεβ θα γίνει ο διάδοχός του στη θέση του επικεφαλής του κράτους. "Μου κάνετε προκλητική ερώτηση, ταιριάζει με το ύφος του περιοδικού σας ", απάντησε ο Πούτιν στον δημοσιογράφο. Τίποτε άλλο ο Πρόεδρος δεν έχει προσθέσει για το θέμα αυτό.

Σχετικά με τις ομαδικές διαδηλώσεις

Τον Πρόεδρο της Ρωσίας ρώτησαν πώς θα συμπεριφερθεί σε περίπτωση ομαδικών διαδηλώσεων στη Μόσχα, παρόμοιων με εκείνες στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας. «Είμαι σίγουρος ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την άποψή του, αλλά σε περίπτωση παράβασης του νόμου το κράτος πρέπει να επιφέρει την τάξη για να αποτρέψει το χάος. Οποιεσδήποτε ενέργειες τέτοιου είδους -ομαδικές διαδηλώσεις - πρέπει να παραμένουν στα πλαίσια του νόμου. Εάν κάποιος παραβιάζει τα πλαίσια αυτά, το κράτος υποχρεούται να το κάνει, θέλω να το υπογραμμίσω, δεν είναι βούληση, αλλά υποχρέωση των οργάνων της τάξεως να επιφέρουν την τάξη. Αλλιώς τέτοια εξέλιξη των γεγονότων μπορεί να οδηγήσει στο χάος ", υπογράμμισε ο Πούτιν.

Για τις συγκρούσεις στην Ουκρανία

Οι διαδηλώσεις στην Ουκρανία προκλήθηκαν από την εσωτερική πολιτική διαμάχη στην Ουκρανία και όχι από την θέληση να υπογράψουν ή όχι την συμφωνία για την ένωση με την ΕΕ. "Μου γεννιέται μια βάσιμη υποψία ότι το γεγονός αυτό σχετίζεται όχι με την ΕΕ, αλλά με την εσωτερική πολιτική διαμάχη ", είπε ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαδίμιρ Πούτιν προσθέτοντας ότι η υπογραφή ή μη της συμφωνίας είναι μόνο μια αφορμή. "Όσοι σήμερα ενεργά προωθούν τις ιδέες που σχετίζονται με την υπογραφή συμφωνίας με την ΕΕ, πριν λίγο βρίσκονταν στην εξουσία ", υπενθύμισε ο Πούτιν. "Για ποιο λόγο δεν το έκαναν και δεν υπέγραψαν την συμφωνία ; Αφού κανένας δεν τους εμπόδιζε! Ας υπόγραφαν τις συμφωνίες αυτές!" είπε. "Όποιος και να νικήσει σ’αυτή την εσωτερική πολιτική διαμάχη , θα συνεργαζόμαστε με την Ουκρανία σε εκείνη τη μορφή κα το μέγεθος το οποίο θα γίνει δεκτό για τον ουκρανικό λαό ", δήλωσε ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Θα αλλάξει το Σύνταγμα στο μέρος της διαμόρφωσης των οργάνων εξουσίας στη Ρωσία;

Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαδίμιρ Πούτιν δεν σκοπεύει να αλλάξει στο Σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας το μέρος της διαμόρφωσης των οργάνων εξουσίας στη Ρωσία. Τέτοια δήλωση ο Πούτιν έκανε απαντώντας στη φράση μιας δημοσιογράφου που πρότεινε στον Πούτιν να γίνει δια βίου επικεφαλής του κράτους. "Έχουμε το Σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και στα πλαίσια του Συντάγματος διαμορφώνονται τα όργανα της εξουσίας. Στο τομέα αυτό δε θα αλλάξουμε τίποτε ", δήλωσε ο Πρόεδρος. "Θεωρώ ότι δεν είναι σκόπιμο αλλά μάλλον επικίνδυνο για την σταθερότητα του ρωσικού κράτους από την άποψη της διαμόρφωσης των οργάνων της τάξεων ", εξήγησε. (Την παρούσα στιγμή το Σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας απαγορεύει στο ίδιο πρόσωπο να κατέχει το υψηλότατο κρατικό αξίωμα πάνω από δύο θητείες στη σειρά).

Αμνηστία για τα μέλη της punk ομάδας Pussy Riot

Η αμνηστία για τα μέλη της punk-ομάδας Pussy Riot τα οποία καταδικάστηκαν σε δύο χρόνια φυλάκισης για την χουλιγκανιστική ενέργεια στο Ναό του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχας, σχετίζεται αποκλειστικά με τον ουμανισμό της νομοθεσίας και την επέτειο των 20 χρόνων του Συντάγματος, δεν σημαίνει όμως ότι η πράξη τους αναθεωρήθηκε και η απόφαση για την τιμωρία ήταν υπερβολική, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαδίμιρ Πούτιν.

"Δεν λυπάμαι ότι βρέθηκαν στους χώρους στέρησης της ελευθερίας, αν και δεν υπάρχει τίποτε καλό εκεί. Λυπάμαι ότι άρχισαν αυτή την προβοκάτσια που, κατά τη γνώμη μου, ταπεινώνει τις γυναίκες. Για να φανείς, να σπάσεις ταμείο, εκείνες όμως έχουν υπερβεί όλα τα όρια. Το δικαστήριο όμως έλαβε την απόφαση όχι για το λόγο αυτό. Δεν είναι αναθεώρηση της δικαστικής απόφασης ", επισήμανε ο επικεφαλής του κράτους.

(Η Κρατική Ντούμα ομόφωνα ενέκρινε το διάταγμα για την αμνηστία που αφιερώνεται στα 20 χρόνια του Συντάγματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Σύμφωνα με το έγγραφο η αμνηστία θα αφορά τις πιο ευάλωτες ομάδες καταδικασμένων, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, ανηλίκων, γυναικών με παιδιά που καταδικάστηκαν για πρώτη φορά σε φυλάκιση για διάστημα πάνω από πέντε έτη.)

Ο Πούτιν κατά της εθνικοποίησης των επιχειρήσεων του ενεργειακού τομέα

Ο Πρόεδρος Πούτιν τάχθηκε κατά της εθνικοποίησης των επιχειρήσεων του ενεργειακού τομέα. Κατά τη δήλωσή του το κράτος έχει αρκετές δυνατότητες για να ρυθμίζει τη λειτουργία τους με μεθόδους της αγοράς, καθώς και να ρυθμίζει την υποβολή φόρων στον ρωσικό προϋπολογισμό.

"Σύμφωνα με το νόμο ο πλούτος της Γης ανήκει στο λαό. Ερώτηση, πώς να τα χρησιμοποιούμε πιο αποτελεσματικά προς όφελος του λαού ", υπενθύμισε ο Πούτιν. "Σχετικά με το θέμα ότι ο πλούτος της Γης ανήκει σε μια ομάδα του κράτους, τα πράγματα δεν είναι έτσι ", είπε.

Για το Ιράν

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν είναι αντιπαραγωγικές, δεν πρέπει να περιορίζουμε το Ιράν στην ανάπτυξη των ειρηνευτικών τεχνολογιών, θεωρεί ο Βλαδίμιρ Πούτιν. Επίσης, επισήμανε ότι ακόμα δεν γνωρίζει την ημερομηνία της επίσκεψής του στο Ιράν, υποσχέθηκε όμως να εκμεταλλευτεί την υπάρχουσα πρόσκληση να επισκεφθεί το Ιράν με επίσημη επίσκεψη.

Να εισαχθούν τα ρωσικά στρατεύματα στην Κριμαία;

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου τον Πρόεδρο ρώτησαν, εάν η Ρωσία σκοπεύει, κατ’ αναλόγια με την εισαγωγή των στρατευμάτων στην Νότια Οσσετία το 2008, να εισάγει τα στρατεύματα στην Κριμαία με τις συνθήκες ασταθούς κατάστασης στην Ουκρανία ως απάντηση στις παρακλήσεις που ακούγονται από την Κριμαία να εισάγει η Ρωσία τα στρατεύματά της εκεί. Ο Πούτιν θεωρεί αδόκιμη την σύγκριση της κατάστασης στη Νότια Οσσετία το 2008 και τη σημερινή κατάσταση στην Κριμαία.

Ταυτόχρονα, ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία ανησυχεί για τη θέση των συμπατριωτών και στην Κριμαία, κανένας όμως δεν θέλει σχετικά με το θέμα αυτό "να ανάψει το πυρ του πολέμου ". Εκτός τούτου ο Πρόεδρος επισήμανε ότι η παρουσία του στόλου της Μαύρης Θάλασσας στην Κριμαία είναι σταθεροποιών παράγοντας της διεθνούς και περιφερειακής πολιτικής.

Για την Κίνα

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδίμιρ Πούτιν συνεχάρη την Κίνα για την επιτυχή προσγείωση στη Σελήνη του πρώτο ΄΄σεληνοβάτη΄΄. "Από όλη τη καρδιά μου συγχαίρω τον κινεζικό λαό και του Κινέζους ειδικούς για το επιτυχές πείραμα, την επιτυχή προσγείωση στη Σελήνη του πρώτου κινέζικου ΄΄σεληνοβάτη΄΄. Εμείς, όλη η διεθνής κοινότητα και η Ρωσία, αναμένουμε τα αποτελέσματα της εργασίας αυτής ", δήλωσε.

Κατά τη γνώμη του το γεγονός αυτό "πιστοποιεί την πολύ σοβαρή εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας στην Κίνα ". Ταυτόχρονα, ο Ρώσος ηγέτης διαβεβαίωσε ότι "από τις δύο πλευρές θα στηρίζουμε την εξέλιξη αυτή και στο εξής ".

Απαντώντας στην ερώτηση της δημοσιογράφους της κινέζικης τηλεόρασης για το "άνευ προηγουμένου επίπεδο των σχέσεων " της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Κίνας ο Βλαδίμιρ Πούτιν είπε: "Το επίπεδο αυτό διατηρείται και συνεχίζουμε τη συνεργασία μας στους τομείς υψηλών τεχνολογιών. Χαίρομαι να επισημάνω ότι η κινέζικη ηγεσία κάνει απαραίτητα βήματα για να αυξήσει τον εμπορικό μας τζίρο στον τομέα αυτό, στον τομέα της βαριάς βιομηχανίας δηλαδή, της ενέργειας, της κοινής εργασίας για την διερεύνηση του διαστήματος ".

Για τους αξιωματούχους

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδίμιρ Πούτιν θεωρεί ότι το πιο βασικό για οποιονδήποτε αξιωματούχο είναι ποτέ να μην ξεφεύγει από την ευθύνη για την παράλειψη στην εκτέλεση των καθηκόντων του. "Ο άνθρωπος σε οποιοδήποτε επίπεδο εξουσίας και να βρίσκεται, ποτέ δεν πρέπει να ξεφεύγει από την ευθύνη γα την εκτέλεση των καθηκόντων του. Μόλις ο επικεφαλής του κράτους ή της περιφέρειας ή του δήμου αρχίζει να ξεφεύγει από την ευθύνη, αυτά είναι, ιδού η Ρόδος, τα πάντα αρχίζουν να διαλύονται ", υπογράμμισε ο Πούτιν.

Ως δεύτερο σημαντικό χαρακτηριστικό ο Πρόεδρος θεωρεί την απάρνηση από τη λήψη των «όπως θέλω» αποφάσεων. "Πρέπει οπωσδήποτε να ακούμε τους ανθρώπους με διαφορετικές απόψεις», επισήμανε. «…Πρέπει να έχει κανείς θάρρος να αναλαμβάνει ευθύνη για τη λήψη της τελικής απόφασης ".

Ο Πούτιν επίσης είναι σίγουρος ότι οι αξιωματούχοι "ποτέ δεν πρέπει να απομακρύνονται από τη ζωή ενός απλού μεσαίου πολίτη της χώρας του ". "Πρέπει πάντα να νιώθει πώς ζουν οι άνθρωποι, ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν και συνέχεια να σκέφτεται, μέρα-νύχτα να σκέφτεται πώς να λύσει τις υποθέσεις αυτές. Αλλιώς δεν έχει κανένα νόημα να εργάζεται ", είναι πεπεισμένος ο επικεφαλής του κράτους.

Για την έξοδο των ρωσικών εταιριών από την περιοχή off-shore

Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαδίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι οι αρχές σταδιακά και χωρίς απότομες κινήσεις θα δημιουργούν συνθήκες για να διαμορφώνονται τα κέντρα κέρδους των ρωσικών εταιριών στη Ρωσία. "Στην εργασία με τις εταιρίες μας σταδιακά, χωρίς απότομες κινήσεις, χωρίς να βλάπτουμε την οικονομική δραστηριότητα θα πετύχουμε να διαμορφώνονται τα κέντρα κέρδους στη Ρωσία ", διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του κράτους.

Για τη μετακόμιση στη Ρωσία των συμπατριωτών από το εξωτερικό

Στη Ρωσία πρώτα από όλα πρέπει να επιστρέψουν εκείνοι που νιώθουν τον εαυτό τους μέρος του ρωσικού πολιτισμού, θεωρεί ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαδίμιρ Πούτιν. "Έχουμε πολλά προβλήματα στο τομέα της μετανάστευσης, αλλά εάν θέλουμε, θα επιστρέψουν κάποιοι στη Ρωσία,αλλά πρέπει να νιώθουν Ρώσοι», είπε ο Πρόεδρος κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου. «Τους ανθρώπους που θέλουν να μένουν στη χώρα μας και νιώθουν τον εαυτό τους ως μέρος του ρωσικού πολιτισμού ανεξάρτητα από την εθνική τους προέλευση ".

Ο Πρόεδρος διαπίστωσε ότι τα προβλήματα που σχετίζονται με τη διεύρυνση του προγράμματος για την μετακόμιση των συμπατριωτών αφορούν αποκλειστικά τους φυσιολογικούς περιορισμούς της αγοράς εργασίας και τα προβλήματα του προϋπολογισμού. "Τα προβλήματα είναι γνωστά, σχετίζονται μόνο με ένα λόγο, με τον περιορισμό της αγοράς εργασίας και τους περιορισμούς του προϋπολογισμού του οικονομικού μας συστήματος ", επισήμανε. "Αν υπήρχε δυνατότητα, θα διευρύναμε, θα δίναμε περισσότερα λεφτά ", διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος.

(Το κρατικό πρόγραμμα για τη βοήθεια στην εθελοντική μετακίνηση στη Ρωσική Ομοσπονδία των συμπατριωτών που διαμένουν στο εξωτερικό, εγκρίθηκε από το Διάταγμα του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας και από τις 14 Σεπτεμβρίου 2012 το κρατικό πρόγραμμα απέκτησε χαρακτήρα επ’ αορίστου. Συνολικά στα χρόνια της λειτουργίας του προγράμματος στη Ρωσική Ομοσπονδία μετακόμισαν περίπου 140 χιλ. συμπατριώτες. Το 2012 στη Ρωσία μετακόμισαν περίπου 57 χιλ. άτομα, κατά τους 11 μήνες του 2013 28 χιλ. και 87 άτομα. Την περισσότερη ζήτηση το κρατικό πρόγραμμα απέκτησε ανάμεσα στους συμπατριώτες που διαμένουν στο Καζαχστάν -από εκεί έρχεται περίπου το 30%-, το Κιργιζστάν, το Ουζμπεκιστάν -από 20%-, την Αρμενία και την Ουκρανία -από 10%-. Στο τέλος του 2012 στο πρόγραμμα συμμετείχαν 40 ρωσικές περιοχές.)

Για την συγχώρηση του πρώην επικεφαλής του UKOS Μιχαήλ Χοδορκόβσκι

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδίμιρ Πούτιν ανέφερε ότι σκοπεύει να υπογράψει την αίτηση περί συγχώρησης του πρώην επικεφαλής του UKOS Μιχαήλ Χοδορκόβσκι. "Πέρασε στη φυλακή πάνω από 10 χρόνια, είναι ένα σοβαρό διάστημα, θεωρώ ότι πρέπει να ληφθεί απόφαση για συγχώρηση ", δήλωσε ο επικεφαλής του κράτους στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της μεγάλης συνέντευξης Τύπου.

Γιατί χρειάζονται τέτοιου είδους συνεντεύξεις Τύπου;

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδίμιρ Πούτιν είπε ότι η σημερινή συνέντευξη Τύπου απευθύνεται στο να ακουστούν οι άνθρωποι απευθείας και να επιστηθεί η προσοχή στα "κρίσιμα σημεία ".

* * *

Ο Βλαδίμιρ Πούτιν σε 4 ώρες και 3 λεπτά απάντησε σε ερωτήσεις 52 δημοσιογράφων. Όπως και πέρσι, ο Πρόεδρος δεν ξεπέρασε τα όρια της συνέντευξης Τύπου, ενώ πέντε χρόνια πριν η συνάντηση με τα ΜΜΕ κράτησε 4 ώρες 40 λεπτά και τις απαντήσεις άκουσαν 78 δημοσιογράφοι. 
 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...